Zsonglőr-világbajnokságot szervezünk 5,3 milliárd forint közpénzzel hetekkel az olimpiai játékok előtt

A négy évvel ezelőtti budapesti világbajnoksághoz képest a rendezés legalább duplája lesz. A korábban visszahúzódó osztrákok a világhoz hasonlóan a világkupáknak adtak volna otthont ebben az évben, mint Magyarország. Kinek jó?

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke tavaly október végén, a budapesti Grand Slam zárónapján jelentette be, hogy az eredetileg 2022-ben Magyarország számára biztosított világbajnokság rendezési jogát 2021-ig továbbhaladják a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) felkérésére. Mivel a kormány erre komoly áldást adott, június 3-tól Magyarország ad otthont a tokiói ötkarikás játékokra is kvalifikált világkupának.

A kormány 2019. június 25-i állásfoglalásában úgy döntött, hogy támogatja a 2022-es budapesti világkupát, amely szerint Magyarország egy hónap múlva megkapta a letelepedés jogát. A döntés szerint

• 2020-ban 3 millió forint az elszámolási díjnak és 155 millió forint az elszámolási költségnek felel meg,
  • 2021-ben további 3 millió dollár jogdíjakért és további 285 millió dollár rendezésért,
  • míg 2022-ben további 2 millió dollárt tervezett biztosítani a jogdíjakra és 3,2 milliárd forintot az elszámolásra.

Vagyis 2019-ben a szövetség által benyújtott költségvetési tervezet alapján a kormány megállapodott abban, hogy 2022-ben körülbelül 8 millió dollárra és 3645 milliárd forintra, összesen alig több mint 6 milliárd forintra lesz szükség a világ rendezéséhez. Csésze. . Ezt a meglepően nagy összeget kérte az MJSZ egy hétnapos versenyre, amely nem igényel beruházást az építkezésbe.

A költségvetés négy év alatt megduplázódott

Találhatunk hazai és nemzetközi példákat a cselgáncs-világbajnokság szervezésének költségeinek összehasonlítására is. Az MJSZ alig négy évvel ezelőtt rendkívül sikeres világkupának adott otthont Budapesten, a Papp László Arénában Orbán Viktor a miniszterelnök mellett fekete övvel is kiváló sportzsonglőr Vlagyimir Putyin ő is megjelent.

CSATLAKOZÁS

Putyin, az érzelmi harcos nem fogja elfelejteni

Az orosz államfő gyermekkora óta kapcsolatban áll a harcművészetekkel, valamint azokkal az emberekkel, akikkel korábban együtt edzett. Nem meglepő, hogy sokáig tartott.

Természetesen az állam támogatást is kínált a 2017-es rendezvényhez:

• 5 millió dollár jogdíjak (ezek szerint 3 millió dollárral nőttek),
  • elszámolásra pedig 1,231 milliárd forintot.

A támogatás két elemének összege nem csak eléri a 2,8 milliárd forintot 2017-ben, de még a dollár jelenlegi árfolyamán sem, vagyis négy év alatt megduplázódott a költségvetés.

A 2021-es világkupát eredetileg Bécs rendezte. Az insidethegames.biz szerint az osztrák kormány jelentős összköltségvetéssel rendelkezik, kevesebb mint 12 millió euró (4,4 milliárd forint) alatt, és a sportért is felelős. Heinz-Christian Strache miniszterként azt is vállalta, hogy csak a felét garantálja a kabinet nevében. Ha figyelembe vesszük, hogy a jogdíjuk is 8 millió dollár, az osztrákok a világbajnokságot maximum 4 millió euróból, azaz 1,45 milliárd forintból dobták volna ki a belföldi 3,645 milliárd forintos elszámolási költségekhez képest.

Ez kétmilliárd forinttal alacsonyabb, mint a magyar szövetség által biztosított elszámolási költségek.

Miért tartunk 2021-ben, miért nem 2022-ben?

Az is érdekes, hogy miért nem hét héttel a tokiói olimpia előtt tartjuk a világbajnokságot, de akkor sem, amikor először nyertünk 2022-ben. Egyrészt Strache, aki akkoriban szintén osztrák alkancellár volt, áhítattal mondott le. hatalomtól: a 2017-ben rögzített 2017-es forgatáson a politikus tárgyalásokat folytatott egy nővel, aki orosz oligarcha unokahúga volt. Strache a napvilágra került belső politikai botrány miatt lemondott. Hans-Paul Kutschera, az Osztrák Judo Szövetség elnöke, attól tartva, hogy ezután már nem tudják megemelni az IJF paprika jogdíját és elszámolási költségeit, törölte a bécsi világkupát.

Taskent az osztrák fővárosba ugrott, ám tavaly a koronavírus-járvány miatt megdőlt a nemzetközi versenynaptár, márciusban pedig a tokiói olimpiát 2021-re halasztották., elmaradt a világkupától is, ami arra késztette az IJF vezetését, hogy térjen vissza a 2021-es verseny menetrendjéhez.

Hosszú, nemzetközi versenyek nélküli időszak után az MJSZ tavaly októberben rendezte meg először az úgynevezett Bubble Grand Slam-ot Budapesten. Ez egy lufi, mert a versenyzőkre, a velük érkező edzőkre, a bírókra és az összes szervezőre külön biztonsági előírások vonatkoztak. A kormányrendelet szerint a külföldi sportolók és sportvezetők csak negatív PCR-teszttel utazhattak Magyarországra, kizárták őket a külvilágból, és mindenkit folyamatos tesztelésnek vetettek alá a verseny előtt és alatt.

A budapesti Grand Slam kiváló modellversenynek bizonyult. Az egyesülettől kapott információk szerint 61 ország 405 zsonglőrje ült a tatamira fővárosunkban tavaly októberben, ami alig több mint a fele a világbajnokságon versenyzők átlagos számának.

Az MJSZ 350 millió forintos állami támogatás segítségével szervezte meg a rendezvényt, ez az összeg nem felel meg a 2019-es kormányhatározatban garantált vb-támogatás tizedének, miközben a két rendezvény a megvalósítás szempontjából nem különbözik túlságosan.

A sport és a járvány szempontjából sikeres Grand Slam után, amely pozitív koronavírus-tesztet eredményezett, a nemzetközi szövetség azt is javasolta, hogy mi történne, ha 2021-ben a budapesti 2022-es világkupát hoznák, és az üzbégeknek 2022-es világkupát ítélnének oda.

d as20201024026
Kovács Tamás / MTI Ocsai Sándor (fehérben) a szlovén Martin Hojakkal mérkőzik meg a 73 kg-os csoportban a Grand Slam versenyre kvalifikálva Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában, 2020. október 24-én. A magyar versenyző nyert

Tárgyalt álláspont indult?

Normális esetben, amikor jelenleg nincs járvány, a 204 tagállammal rendelkező IJF világbajnokság az egyik legnagyobb esemény az egyes olimpiai sportágakban. Ezt bizonyítja az átlagos olimpiai sportnál jóval forgalmasabb vb-pálya és a magasabb rendezési díjak is. 2019-ben 828 judo játékos ült a szőnyegen a tokiói világkupán, 2017-ben pedig 126 ország 728 versenyzője indult Budapesten.

Idén azonban a Magyar Judo Szövetség világbajnokságot rendez

• amely valószínűleg nagy sportesemény, de még mindig az év fő versenye, hét héttel a tokiói olimpia előtt kezdődik, ami nem a legszerencsésebb idő,
  • ráadásul úgy kell megszervezni, hogy jó eséllyel továbbra is részt vegyünk a járványban.

Emiatt az MJSZ nem számít jelentős reklám- vagy reklámbevételre (mint tavaly októberben a Grand Slam-on).

Azt gondolhatnánk, hogy ezeknek az érveknek az ismeretében az MJSZ kiváló tárgyalási helyzetben volt, ügyesen tárgyalt az IJF-fel és jelentős engedményeket tett, ha más nem, csak a jogdíjköltségek területén. Megkérdeztem a belső egyesületet, próbálnak-e tárgyalni, ha nem, miért nem, ha igen, miért nem sikerült?

Nagy György Válaszot kaptam a főtitkártól:

A jogdíjak meghatározása az IJF irányító szerveinek feladata.

Az egyesület magas rangú tisztviselője azt is elmondta, hogy például a labdarúgással ellentétben, ahol az UEFA TV-díjai és a reklámbevételek jelentős mértékben hozzájárulnak a Magyar Labdarúgó Szövetség nyári Európa-bajnokságának megrendezéséhez szükséges költségekhez, az IJF semmit sem kínál cserébe. jogdíjak milliói.

verseny megszervezésének joga.

Úgy tűnik, hogy idén 5,3 milliárd dollárt költünk a világbajnokságra

Mindezek tudatában a kormány az idei március 5-i határozatában úgy döntött, hogy előrelép a 2019-ben jóváhagyott erőforrás programról, és megváltoztatja az összegeket. Állapot

• még mindig rendelkezik a 8 millió dolláros jogdíjjal, de 3,645 milliárd helyett “csak” mintegy 2,9 milliárd forintot ad.
  • A Nemzeti Sportügynökség ráadásul nem az MJSZ részvételével bízza meg a Kft. Nonprofit (NSÜ) forrás kiadását, hanem fordítva.

Kértünk egy részletes költségvetési tervet is a világbajnokságra, amely alapján a kormány jóváhagyta ezt a célzott támogatást. Kérésünkre Nagy György a következő létszámot osztotta ki a 2021-es naptári évre vonatkozóan:

Az egyesület adatai azt mutatják, hogy míg a kormány továbbra is 8 millió dollár (2,48 milliárd forint) jogdíjat biztosít, az MJSZ idei vb-költségvetése mintegy félmilliárd forinttal kevesebb, csupán 1,949 milliárd forint (6,28 millió dollár). Az egyesülettől kapott információk szerint ennek oka lehet, hogy az NSÜ már költhetett volna a 2019 és 2021 közötti világkupára.

Ezért a világbajnokságra elköltött végösszeg megismerése érdekében fontos lenne tudni, hogy az állam pontosan mekkora összeget fizetett a világbajnoki címért a mérkőzésre kijelölt két sportszervezet szabályzatával. Ennek érdekében levelet írtam a Pénzügyminisztériumhoz és az Emmihez, de cikkünk megjelenéséig nem kaptam választ.

Tudomásunk szerint a magyar állam az idén támogatja a hétnapos rendezvényt, legalább 5,3 milliárd forinttal.

Felmerül a kérdés, hogy ki és miért olyan fontos a cselgáncs-világbajnokság, hogy annyi közpénzt költünk rá. Az MJSZ főtitkára szerint: “Minden sportbarátnak, a civil sport szerelmeseinek, a sportmédia szakembereinek, több mint tízmillió versenyzőnek 204 tagállamból, mivel mindannyian elvesztettük tapasztalatainkat és munkánkat a bezárások miatt.” Hozzátette

figyelembe véve az IJF világranglista pontozási szabályait, a legtöbb olimpiai kvalifikációs pontot a felnőttek világbajnokságán lehet megszerezni. Ez megkönnyíti a versenyző kvalifikálását az utolsó kvalifikációs eseményen, vagy könnyedén eltávolítja őket a kvótából.

A hazai világkupák költségvetése évről évre növekszik

A cselgáncs-világkupához képest a 2018-as birkózó-világbajnokság állami finanszírozása kis összeg, amely kezdetben csak 3 millió svájci frank volt jogdíja és 1,2 milliárd forint. A Magyar Birkózó Szövetség 2018. évi közhasznúsági jelentésében azonban végül 3,270 milliárd forintot tüntettek fel a világbajnokság kapcsán közhasználati műveletekhez kapott állami támogatásként. Ez az összeg körülbelül hatszorosa annak, hogy a szövetség minden idők legjobb világbajnokságának adott otthont 2013-ban, de a júniusi cselgáncs-világbajnokságnak csak a fele.

Ami az olimpiai sportokat illeti, a kormány eddig a legnagyobb összeget elköltötte a 2017. évi vízügyi világbajnokságra., Tereprendezési és egyéb építési beruházásokra (sportmedence, Komjádi-medence, Margitsziget, Árpád-híd pesti kereszteződése, kerékpárhíd stb tovább).