Valter Attila: Harcoltam az életemért és a rózsaszín ingért

Csömörön indult, hegyikerékpárosként indult, de megírta a közúti sport történetét. Valter Attila az első magyar, aki összetett vezetőjének a három nagy verseny egyikén viseli a jellegzetes pólót.

Csütörtökön egész Magyarország megtanulta Valter Attila Név. A 22 éves magyar kerékpáros átvette a vezetést az olasz kerékpáros versenyen, a Giro d’Italia-ban, így pénteken a legendás rózsaszínű mezzel mehet.

Korábban egyetlen magyar kerékpáros sem viselte azt a jellegzetes mezt, amely a pálya három nagy versenyének vezetője volt.

Valter szerint sírhatott az örömtől, Orbán Viktor gratulált neki is. Este csapata képet tett közzé róla, ahogy rózsaszín estélyi ruhájában az ágyban rejtőzik.

Érdemes visszatekinteni a célba és meghallgatni a magyar kommentátorok reakcióit, amikor úgy tűnik számukra, hogy átvette a komplexum irányítását:

Valter Attila Csömörön született, ahol biciklizni kezdett, édesapja volt az edzője. Eleinte hegyikerékpáros volt, nem sokkal ezelőtt ezen a téren is elég komolyan versenyzett. A 2017. évi magyarországi túrán a hegyi pontverseny harmadik helyén végzett. Egy évig volt profi, majd a magyar körverseny legsikeresebb magyar pilótája volt, a CCC lengyel leányválogatottja szerződtette, aztán valóban megkezdte közúti pályafutását.

Eleinte még az ifjúsági vonalon nevezték, de aztán 2020-ban már a World Tour csapatában szerepelt, amely részt vehet a világ legerősebb versenyein. Tavaly az első három hétben kezdte, amely szintén Giro volt, és különösen jól teljesített, az összetettben a 27. helyen végzett.

Ez egy teljesen más műfaj, a harmadik héten rájöttem, hogy a kerékpározásnak ez a szintje mentálisan és fizikailag is mennyire különbözik. Élveztem mind a három hetet, és rengeteget tanultam, láttam, min javíthatok. Jó érzés volt látni, hogy ez az olyan távolinak tűnő szint nincs olyan messze. Először azt hittem, hogy a Grand Tour többi része jó lesz, de alig várom a következőt.

Valter a 24.hu-ért nyilatkozott a tavalyi verseny után, amely szintén a Giro-t díjazta a Tour of Hungary-n.

És elmondta a Telexnek, mennyire számít neki, hogy bár a feje tetejére állt a tavalyi évjárvány miatt, amikor az elkezdődött, a Wolrd Touron tette meg.

“Valójában nagyon meglepődtem, előreléptem fitneszben és mentalitásban. Tudatosság van ebben a tekintetben is, de a környezet hajtja előre. Hinni kezdtem és éreztem, hogy valóban profi motoros vagyok. Tavaly még sok amatőr hibát követtem el, abban a pillanatban nyernék, már értelemből, tapasztalatból. (…) Nem lehetek erősebb, mint mindenki más ezen a téren, jól kell tapintanom. Még mindig úgy érzem, hogy sok minden van bennem, az út felfelé vezet “- mondta a Telexnek.

Akkor azt is elmondta, hogy alig várja Girót. Ez az eredményein is meglátszik, ő már a francia Groupama-FDJ csoportot erősíti, az olasz fordulóban pedig hamarosan megszerezte a legjobb 25 mez alatti, majd a hatodik szakasz utáni rózsaszínű mezt. Valter 2004 és Bradley McGee az FDJ csapatából elsőként veszi át a vezetést Girón.

“A terv valóban az volt, szerettem volna velük maradni, ameddig csak lehet. Végül úgy éreztem, hogy nem megyek túl messzire, és ez hatalmas motivációt adott, az utolsó három kilométeren azt is mondtam magamnak, hogy nem tudok innen úszni és megcsinálni.

Harcoltam az életemért és a színpadi végén lévő rózsaszín ingért.

Most nagyon boldog vagyok “- mondta az Eurosport cikke szerint a Giro d’Italia után csütörtökön tartott híreseményen.

Az sem lenne meglepő, hogy a rózsaszín és a fehér mez a hetedik szakasz után is az övé marad, mivel egy sík szakasz vár a mezőnyre, és ha a vártnak megfelelően sprintfutóvá válik, akkor összetett élcsoportjának helyzete mindenképpen nyert. ” t változás.