Úgy tűnik, hogy minél nagyobb a nyomás, annál jobban szereti Zidane az edzéseket

Aktív karrierje során Zinédine Zidane egyike volt a világszínvonalú embereknek, aki nagy meccseken lövöldözős játékos is lehet. A Real Madrid edzőjeként profi mérkőzéseken is jól teljesít, a bajnokságban veretlen a közvetlen riválisai ellen, míg a Liverpoolnak a Bajnokok Ligájában sem sikerült elkapnia.

A Real Madrid gól nélküli döntetlent játszott Liverpoolban, hogy 3–1-es ponttal továbbjuthasson a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Spanyol bajnok, védekezésben bajnok nem volt zseniális, de nem is volt rá szüksége. Az egyetlen dolog, amit a vendégek tettek, de szinte kifogástalanul védték.

Ha Mohamed Szalah a második percben megütve pozícióját, könnyen lehet, hogy egészen más találkozó lesz szerda este. A lövöldözés azonban abbamaradt Thibaut Courtois állva, és a Real végül kapott gól nélkül kivette.

Ez különösen fontos szó az Anfieldnél Sergio Ramos, Raphael Varane és Dani Carvajal távollétében, de a képviselők keményen dolgoztak.

Eder Militao A SofaScore adatai szerint hétszer kiesett, egyszer egy-egy, egyszer pedig párharcban döntött a földre. A másik belső védő, Nacho keményen dolgozott is, 11-szer sikerült megtakarítania, egyszer meg is bolondították és bár a párbaj felét a levegőben veszítette el, a passzai és a rajtjai is pontosak voltak.

A vendégek az egész mérkőzésen 1,23 xG-t engedtek a Liverpool játékosainak, ami azt mutatja, hogy Jürgen Klopp nem tudott komoly helyzeteket elérni.

A Real Madrid által teljesen felváltott védekezést egészen a napsütésig dicsérni lehetett, de ami nagyon jól működtette ezt az autót, az a csapat egysége. Még a hosszabbítás utolsó perceiben is láthatta a középső csatárt, Karim Benzemát hogy ugyanúgy védekezhessenek saját tizenhatuk előterében Marco Asensio és Junior Vinic az első perctől kezdve. Mind a tizenegy futballista egy emberként küzdött hátul, még csereként is Álvaro Odriozola két csúsztatással és két győzelemmel is növelte a sikert.

Érdemes részletesen taglalni ezt a kérdést, mert bár a védelem is fontos része a futballnak, fegyelmet, nem pedig tehetséget igényel. Nem véletlen, hogy a gyengébb csapatok elmélyülnek az erős ellenfelekkel szemben. Könnyebb párbajt nyerni, mint lefegyverezni egy trükkkirályt. Mint Barney Ronay a Guardiannak írt összefoglalójában arra is rámutat

A Real Madrid olyan magas szintű labdarúgókat játszik, akik remekek a támadásban, de a BL nyolcaddöntőjében azt is megmutatták, hogy a brutális és piszkos munka sem szagolja őket. És ez elég volt Zinedine Zidane egy hét alatt három kulcsfontosságú mérkőzésen játszik jól.

Zidane a sok hiányzás ellenére jó időszakot tudhat maga mögött, veretlen sorozata 14 meccsre nyúlik, amely magában foglalja a Liverpool elleni 2-1-es győzelmet a Barcelona elleni 2-1-es győzelmet. Legutóbb január 30-án lépett ki a Real a Levante ellen, sőt kétséges volt, hogy tudnak-e trófeát nyerni ebben a szezonban. Ehhez képest a La Ligában csak egy pont van az első Atlético Madridtól, a Bajnokok Ligájában pedig az elődöntő Zidane csapata. És ez az edző érdeme.

Rájött, hogy a támadás nem mindig jelent kielégítő megoldást, így nem véletlen, hogy madridi sikere után inkább visszatért Liverpoolba. Erre az elismerésre nagyon szükség volt, a védekező hátvéd a bajnokságban bizonyult, a Real a fent említett 2–1-es vereség óta a Levante ellen nem szerzett egynél több gólt, míg szerdán 0–0 ebben az időszakban először, hogy Zidane csapat gól nélkül maradt.

Az is érdekes, hogy az első osztály regnáló bajnoka a cádizi, az alavesi és a valenciai csapatból származott, vagyis nem közvetlen riválisai közül. Zidane legnagyobb ellenfeleivel szemben kimutatott rekordja idén hat pontot szerzett a Barca ellen, négyet az Atleti ellen, kétszer is legyőzte az Atalantát a BL-ben és kiesett a Liverpooltól.

“Ha alacsony a tét, akkor a hangulatom sötét” – mondja Terence Hill És megint mérgesek vagyunk és ha van egy idézet, amely legjobban jellemzi Zidane-t, akkor talán ő az. A Real élén álló francia edző állandó mérlege lenyűgöző, 6 sikerrel, 3 döntetlennel, 2 vereséggel a Barcelona ellen és hat sikerrel az Atleti riválisa ellen, öt sikerrel és két vereséggel. Pazar mérlege van a BL-ben is: az 51 mérkőzésen a kiesés szakaszában csak ötször jött ki a Real Madrid edzőjeként.

Zidane-t ezek a meccsek érdeklik leginkább, annyira érti a játékosok nyelvét, és annyit tud mondani, hogy játékosai egy falon mennek át érte. Érdemes megnézni a beszédét a 2017-es döntő szünetében, amikor az első 45 percben sokáig hagyta futballistáit rendezni, majd két-három taktikai utasítás után kijöttek. Vastaps fogadta az edző beszédét, a Real pedig 4-1-re legyőzte a Juventust a döntőben.

juventus“/>

Persze, ki tudja jobban Zidane-nél, mire van szükségünk a döntőben? Már aktív karrierje során azon klasszikusok közé tartozott, aki vezető lehet a fontos mérkőzéseken. Az 1998-as vb-döntőben két gólt önállóan szerzett, 3-0-ra legyőzve a brazilokat.

A játékosok egy klub- és a válogatott szintjén is annyira szembetűnő futballista szavait iszik. Nem tűnik extra képességnek, de rettenetesen fontos. A Real Madrid játékosainak bázisa jó, a taktika jó, de azt a kis extrát, amelyre a futballistáknak szüksége van, már Zidane személye és szavai megadják.

Él a játékkal, folyamatosan irányítja a védelmi vonalat, utasítja és bátorítja a futballistákat, mintha csak a pályán lennének, és ez további motivációval látja el csapatát.

Ez a jelenlét és vezetés magas szintű mérkőzéshez vezet a Real játékosai számára, amelyben a csapatnak “csak” védenie kell.

Teljesen jól voltam, de elestem

– Ő mondta Jürgen Klopp, A Liverpool edzője a BL negyeddöntője és a spanyolok után ennél több dicséretet nem kaphatott volna.

Úgy tűnik, hogy Zidane edzőként is nagy meccseken játszik, ő pörgeti leginkább a játékosait, és innen kapja ki a legtöbbet abból, hogy mennyire tud jól játszani, ha komoly a tét. A klub helyzete január óta javult, a címvédés és a BL-győzelem már nem tűnik lehetetlen feladatnak, ráadásul a Real Madrid továbbra is főleg topcsapatokkal játszik, ami, mint láthatjuk, Zidane edzőjének stílusában működik. Még nyolc bajnoki és legalább két BL-mérkőzése van a tavaszi menetelés megkoronázására.