“Történelmünk legnagyobb győzelme” – az andorrai legenda nem játszik a magyarokkal

“A mai napig éles szégyent érzek bennem a játék után” – mondta. Nagy Ádám a 2017-es Andorra – Magyarország Világkupa (1–0) selejtezőjébe, a válogatott 128 alkalommal Ildefons Lima és a DIGI Sport hírekkel beszélgetve gondolt a szokatlan találkozóra.

Ez volt futballunk történelmének legnagyobb győzelme. Egy olyan kicsi ország, mint a miénk, nagyon nehéz mérkőzést nyerni a válogatottban.

Most, szerdán a 76 000 lakosú miniállam ismét összecsap a mieinkkel, nagy kérdés, hogy ezúttal lesz-e meglepetés.

“Egy olyan kis ország, mint a miénk, joggal reménykedhet San Marino vagy Liechtenstein ellen, de nyerhet Magyarország ellen? 2017. június 9-ig álmodni sem mertünk róla. Győzelem a magyarok ellen? Ez az életben egyszer megtörténhet “- mondta Lima, aki nem tagadja, melyik párt valószínűbb. De ha nem nyer, az azt jelenti, hogy problémával küzd. “

A válogatott első és utolsó védője között, akik továbbra is aktívak 41 évesen, 22 év és 148 nap telt el a Guinness-rekordon, de tavaly nem számítottak rájuk – de nem azért, mert képes futballozni. Emiatt nagyon fel volt háborodva, és felöntötte a lelkét a DIGI Sport számára.

“Még mindig focizom, de problémám van a futballszövetséggel. Amikor a koronavírus első periódusában ismét elkezdtük az edzéseket, és a csapatok a játékosok tesztelése nélkül kezdtek újra focizni, kijelentettem, hogy nem értek egyet az andorrai bajnokság folytatásával, mert a futball mellett sok játékosnak is van munkája. nekünk nem lenne. az biztos.

Ez csak az én véleményem volt, így meglepetés volt, amikor a labdarúgó szövetség elnöke szeptemberben jelezte, hogy már nem lehetek a válogatott tagja, és hogy a játékosok szakszervezetének elnökeként nem tudok megbirkózni a szövetséggel.

Csak akkor térhetek vissza, ha kilépek a játékos szervezetéből. Mindenki erről a diszkriminációról beszél, nagyon sokan állnak mellettem, de folytatom a harcomat, mert szeretném befejezni a pályafutásomat a mezőnyben. Bírósághoz fordultam, a kapitány vissza akar hívni, de a szövetség csak akkor hajlandó zöld utat adni, ha visszavonom a kérésemet. De nemet mondtam. ”

Az elmúlt szezonban hazai kupákat, bajnokságokat és Szuperkupát is nyert az Inter d’Escaldes csapatával, jó formában érezte magát, de nagyon csalódott a válogatottal végzett tevékenysége miatt. “A labdarúgó válogatottban nyújtott teljesítményét a sportteljesítménye szerint kell értékelni. Nem tartja tiszteletben a jogaimat. Olyan, mintha csak Észak-Koreában élnék. Meg kell állítania ezt, mert nincs értelme. Része vagyok az ország sporttörténelmének, és ezt is tisztelnem kell ”.

Lima szerint, aki szülőföldjén legenda, a jelenlegi válogatott nem hasonlítható 2017-hez. „Nem fogom látni a mérkőzést, mert most edzünk. 3-0-ra néztem lengyel kvalifikációnkat a világbajnokságon, de nem tetszett, amit láttam. Már nem láttam azt a lelkesedést a csapatban, ami néhány évvel ezelőtt volt. A műfüvön öt védővel védekező Andorra ellen nehéz játszani, ritkán öröm ilyen meccseket nézni, valószínűleg az angolok és a lengyelek elleni magyar meccseken leszek látványosabb. A szerda nem lesz a legjobb meccs a futball történetében! ”

A szenvedélyes pólók gyűjtője, Lima már játszott Gerrard, Del Piero, Brazil és portugál Ronaldo, Rooney, Trezeguet, de Mbappé is, amelyet szerinte csak úgy lehet megállítani, ha meccs után pólót kér tőle. De vannak magyar emlékei is.

“Van egy pólóm Salai-ból, nálunk is van Gera, és egyszer cseréltem egy pólót Besse-vel. Háromszor játszottam Magyarország ellen, emlékszem, Szalai egyszer is betalált, remek játékos, akárcsak Gera Zoltán a Premier League-ben. ”