“Többet nyertünk, mint vártuk” – házon belüli játékosokkal is felépíthetünk egy felső európai csapatot

Hat évvel ezelőtt a fizetésképtelenség a Slavia Prágát a csőd és a felszámolás szélére sodorta, amely a kínai befektetők jóvoltából megúszta és az elmúlt két évben meghatározó csapattá vált európai szinten. Tavaly a Chelsea állította meg az Európa Ligában, és most hazai pályán küzdhet az elődöntőben az Arsenal ellen. A sikeres sorozat utat nyithat a csúcskluboknak a cseh labdarúgók, különösen az edző 45 éves Jindrich Trpisovsky előtt.

Már tavaly vonzotta az oroszlánok bajuszát, és a 2020/2021-es szezonban a Slavia Praha labdarúgócsapata még szenzációsabb teljesítményt nyújtott, amely története legnagyobb sikerét megismételheti csütörtökön, ha bejut az Európa Ligába. Elődöntők. (Bordeaux 1996-ban). Az UEFA-kupa legjobb négy között).

A múlt hétvégén a szurkolók hazai és Csehországi futball ligákban is játszottak. Míg a Ferencváros és a Puskás Akadémia 1–1-re végződött összecsapásán a két kezdőcsapatban hét helyi játékos szerepelt, míg a prágai, a szláviai és a spártai tabellán 8–8 cseh indult. És cseh edző ült mindkét padon.

A cseh Idnes.cz már szinte egy újabb bajnoki címként ünnepelte a Slavia 2–0-s győzelmét, és felhívta a figyelmet a történelmi érdekességekre. A cseh futball történetében a múltban két edző volt, akik egymás után három bajnoki címet nyertek (sőt, mindkettő négyet ért el): Emil Seifert 1940-ben, 1941-ben, 1942-ben és 1943-ban tette meg Slaviával, míg Jaroslav Vejvoda a Dukla Praha edzőjeként 1960-64 között aranyérmet nyert.

A harmadik – szinte biztosan – 45 éves Jindrich Trpisovsky lesz.

Karantén alatt néztem egy sorozatot Michael Jordanről, aki azt mondta, hogy ők az igazi bajnokok, akik egymás után háromszor lesznek elsőek. Azóta ez a mondat van a fejemben. Ragaszkodni akarok ehhez

Azt mondta a derbi után.

Az újság szerint egyszer elhangzott, hogy egy futballedző ötvenéves koráig klubszinten érheti el a legnagyobb sikert, majd előrelépésként a szövetségi kapitányi poszt jöhet. Talán ez lesz Trpisovsky sorsa is.

Veretlen 23 tét

Slavia amúgy is szédítő formában van, december 10. óta nem veszített tétmeccsen, azóta a 23 meccsből 17-et megnyert és hatszor játszott egyenletesen. A hazai bajnokságot 17 pontos előnnyel vezetik, és az Arsenal ellen folytatják a negyeddöntőt 1-1-re az Európa Ligában.

A menettől elájultak a cseh újságok és portálok is, az állami fenntartású televíziós oldal például azt írta, hogy a Slavia már elérte az európai magasságokat a negyeddöntőig jutva, és a cseh bajnokság presztízse egyre nőtt, az ország csak jelentős kínai. beruházás (ingatlanokkal kapcsolatos).

“Egy ilyen forradalmi siker mindenképpen segíteni fog, mert a szakértők azt is figyelemmel kísérik, hogy a csapat hogyan érte el ezeket a sikereket. És ha látom a rendkívüli szorgalmat, a futást és a csapatmunkát, akkor rendkívüli üzenet lesz Európa számára, hogy Csehországban átlag feletti csapatot kell figyelembe venni “- mondta a kétszeres bajnok edző. Frantisek Komnacky.

Jindrich Trpisovsky várhatóan komoly európai karriert fut be. Fotó: Andrew Milligan / AFP

A 69 éves férfi meg van győződve arról, hogy a Slavia sikere jövőorientált, és az elkövetkező években ismét igazi futballparadicsommá teszi az Eden Arénát.

“Természetesen ez növeli a Slavia játékosainak értékét, de jelentős presztízssel is rendelkezik, mert a helyi bajnokság többi cseh játékosának figyelmét is felkelti.”

A 90 éves volt csehszlovák válogatott csatár, aki jelenleg játékosügynökként dolgozik, Zdenek Nehoda a piac is növekedni fog.

A Slavia öt-hat millió euróért nem engedi el a futballistákat. És ez nagyon jó a cseh futball számára

– Ő mondta.

De Komnacky elsősorban azt várja, hogy a prágai játékosok edzője megtalálja számítását az európai futballban is. “Arra számítok, hogy Jindra Trpisovsky lesz az első cseh edző, akit egy rangos klub megszerzett, és ezzel utat nyitott más cseh edzők számára” – tette hozzá.

Pénzügyi csoda a koronavírus válságában

És a csapat anyagilag sem jár rosszul, a közvetlen kieséses rendszerben 500 000 eurót kapott a legjobb 32 között, 1,1 milliót a nyolcaddöntőben, 1,5 milliót a negyeddöntőben. Ha a négy közé kerülne, 2,5 millió euróval gazdagodna, elérve a 4 millió eurót a döntőbe jutásig, az EL-győzelem pedig további 4,5 darabot hozna a konyhában.

Jaroslav Tvrdík, Slavia elnök nyilvánosan megígérte, hogy ha a csapat megnyeri az Európa Ligát, három millió eurós bónuszt fizet a játékosoknak.

“Nagy örömmel tenném, egyszerre kötelesség és öröm lenne. Az elmúlt szezonban a játékosok az UEFA jutalmainak bizonyos százalékát kapták. Amikor sikeres voltam, a bónuszok rekordot döntöttek. Idén nem sikerült megállapodni.

Tavaly a játékosok a járvány miatt feladták fizetésük 30% -át, mondván, hogy ha teljesítjük gazdasági céljainkat, akkor visszaadjuk őket. Ez történt. Többet kerestünk, mint vártuk.

Az egész egy skót edzővel kezdődött

De ha már így udvaroltunk neki, akkor mondjunk néhány szót a klubról, amelyet 1892. november 2-án alapítottak orvostanhallgatók, amelynek fő célja a sporttevékenység megerősítése volt a hallgatók körében. Kezdetben a klub a kerékpározásra összpontosított, négy év kellett az első futballcsapat megalakításához.

Az első, 1896. március 25-i mérkőzésen a Sparta 5–0-ra legyőzte Prágát, négy nappal később a mérkőzések gól nélküli góllal folytatódtak, amely megalapozta a későbbi nagy rivalizálást. A helyzet gyökeresen megváltozott, amikor 1905-ben a Celtic egykori játékosa volt Jake Madden ő lett az edző, aki taktikát és jövőképet hozott magával Skóciából.

CSATLAKOZÁS

Az a csatár, aki több gólt szerzett, mint maga Chuck Norris

Ha egy meccsen 5 pozíciója volt, akkor 5 gólt szerzett, de háromszor elérte a 7 lövést. A háború miatt csak vébét játszott, a kommunizmus alatt húzta, de céljait nem tudták teljesíteni. 805-vel zárt, amit még Ronaldo is irigyel. Josef Bican portréja.

1905 és 1930 között a szakember vezette a csapatot, a Slavia 169 hazai mérkőzéséből 134-et, a 429 nemzetközi mérkőzésből pedig 304-et nyert. A csapat olyan magasra emelkedett, hogy az 1934. évi világbajnokságon nyolc szláv játékos szerepelt a csehszlovák válogatott ezüstérmén.

A klub 1937 második aranykorában van, amikor sikerült szerződtetnie a legendás bécsi Admirát, Josef Bicant, amellyel 1940 és 1943 között négy bajnoki címet nyert.

Közel a csődhöz

A csehszlovák időkben a második világháború után nem ment olyan messzire, a csapat az 1950-es és 1960-as években háromszor adta fel, de 1965 óta az élmezőnyben van. A nagy áttörést a függetlenség hozta, Slavia lemaradt. 1993 és 2009 között csak kétszer, 1996-ban, 2008-ban és 2009-ben bajnok lett.

Aztán hét szűk év következett, azok a problémák, amelyekkel a klub hatalmas spirálban húzódott. A bajnokságban nyújtott rossz szereplésük miatt megúszták az Európa Kupát, ami komoly jövedelemkiesést jelentett, amelyet nem lehetett fedezni. A klub anyagi helyzetét rontotta, hogy nagyszámú játékos volt, ami hihetetlen, de 84 (!) Profi szerződésük volt, többségük kivételesen magas fizetést kapott.

A klub meglehetősen lassan sodródott a csődbe, és a tulajdonosváltás sem segített. 2015 júniusában fizetésképtelenné vált David Trund, mondta a Slavia ügyvezető igazgatója, a pénzüket követelve, hosszú ideig szervezett és felkészült támadást hajtott végre, amelynek célja Slavia megsemmisítése volt.

Kínai segítség

2015. szeptember 4-én a megmentő a China Energy Company Limited (CEFC) és a Fly Sport Investments képviseletében részt vett vállalkozótól származott. Jirí Simán személyesen. Az új tulajdonosok visszafizették az összes követelést, ezzel befejezve a Slavia elleni eljárást, és megkezdődött a valódi növekedés.

Igaz, hogy időközben újabb tulajdonosváltás történt, a CEFC elnöke, Je Csien-minget mert korrupciós eljárás alá vonták őket. Széles körben elterjedt hírek arról szólnak, hogy súlyos pénzügyi problémák is érinthetik a Slaviát, amelyeket végül a kínai CITIC Group és a Sinobo Group segített, és 2018 novembere óta a két csoport a klub tulajdonosa.

2016 óta a klub először elkerülhetetlen tényezővé vált Jaroslav Silhavy a jelenlegi cseh szövetségi kapitány vezetésével megnyerte a bajnokságot, majd 2017. december 22-én megérkezett Trpisovsky-val, akivel valóban feláll a csapat.

A 45 éves játékos a Viktoria Zizkov és a Slovan Liberec meccseinek felét már megnyerte (az első 68-ból 34, az utolsóban pedig 54/108), de a Slavia-val folytatott sorozata még szenzációsabb, 158-ból 106 mérkőzések., Ami 67% -os teljesítményt jelent.

A csapat 2017-18-ban ezüstérmet nyert, azóta két aranyérmet nyert, és úgy tűnik, idén sem úszik pezsgőünnep nélkül. 2018-ban és 2019-ben kupát is nyert, idén is versenyben van, és az SK Sigma Olomouc vendége lesz a negyeddöntőben.

EL tények a BL sikerek helyett

Ami a nemzetközi kupát illeti, az elmúlt négy szezonban csak egyszer sikerült elfoglalnia a Bajnokok Ligája főtábláját. 2019 őszén nem volt esély a Barcelona, ​​a Dortmund és az Inter ellen. Emlékezetes volt, amikor a sorsolás után a kamera elkapta Slavia rendezőket kuncogva, hogy megjegyezzék, melyik csoportba tartoznak.

Bezzeg az Európa Ligában! Tavaly a bordeaux-i franciáknak és a Danes FCK-nak sikerült továbbjutni a csoportkörből, majd előbb a belga Genk (0-0, 4-1), majd a spanyol Sevilla meghajolt (2-2, 4-3), és végül a Chelsea jelentette az utolsó állomást (0-1, 3-4).

A folytatás ebben az évben is hasonló volt, legyőzve az izraeli Hapoel Be’er Shevát és a francia Nice-t, a csapat továbbjutott, majd kiesett az angol Leicester városából (0-0, 2-0), majd a skót Rangersből (1-1). , 2-0). Mindkettő úgy, hogy a ház idegenbeli győzelem után döntetlen legyen.

A nyolc közül a helyzet megváltozott, mivel a csütörtöki prágai visszavágó az Arsenal otthonában zajló 1–1-es mérkőzés után következik.