Tizenkét csapat készül az Európai Szuper Ligára, az UEFA minden szempontból blokkol

Hónapok óta téma, hogy a legfelsőbb labdarúgó bajnokságok felszólították az Európai Szuper Liga létrehozását.

Sajtóértesülések szerint több egyesület vállalta, hogy csatlakozik vasárnap, összesen 12 klub bólintott az ötlet mellett. Ide tartozik hat angol klub, valamint három olasz és spanyol klub. A francia RMC név szerint is felsorolta ezeket a csapatokat, amelyek a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az FC Barcelona, ​​a Real Madrid, az Atletico Madrid, az Inter Milan, az AC Milan és a Juventus.

Ez az Európai Szuperliga felváltaná a Bajnokok Ligáját a klubokban, majd még az országos bajnokságokat is, mivel a tervek szerint a bajnokság idővel húsz csapattá nő, ha a többi nagy fegyver csatlakozik. Ezt már januárban kijelentette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), amely azzal fenyegetett, hogy a ligából kilépő csapatok játékosai nem léphetnek pályára nemzeti csapatukban.

Az aktuális hír hallatán az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is közleményt adott ki, amelyben kijelenti, hogy ellenzi az egész tervet, és teljesen elhatárolódik a gazdag klubok bezárásától.

Ha ez megtörténik, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megállítsuk ezt a megbízható projektet, amely csak néhány klub érdekeit szolgálja. Szükség esetén minden rendelkezésre álló eszközt felhasználunk annak létrehozásának jogi megakadályozására. A futballnak a pályán elért eredményekről kell szólnia

Az UEFA írja, megköszönve különösen a német és a francia csapatnak, hogy nemet mondtak a projektre.

Bár a Superliga kapcsán még nem tettek hivatalos bejelentést, egyértelmű, hogy e tekintetben hosszú csatára lehet számítani. A nemzeti bajnokságok, nevezetesen a Premier League, a La Liga és a Serie A vezetői szintén ellenzik az elképzelést. Valójában a Superliga iránt érdeklődő csapatokat kizárják az összes európai kupasorozatból, ha belépnek a projektbe.

Amúgy is sok tárgyalás lesz az UEFA-val kapcsolatban, mivel a szervezetnek dönteni kell a Bajnokok Ligája viselkedésének esetleges változásáról is.