Testépítés nőknek: ellentmondásos mód vagy életet megváltoztató sport

A testépítő világ egyik legnagyobb változása a nők növekvő aránya volt ebben a sportágban. Egyre több nő választja a testépítést az egészség, az erőnlét és az erő javításának módszereként, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy ez a sport milyen sikeres lehet e célok elérésében.

A női testépítés egyik úttörője Lisa Lyon volt, aki sok olyan táncszerű izompózist fejlesztett ki, amelyek napjainkban is népszerűek. Különféle fotósokat is keresett, akik olyan fényképeket készítettek, amelyek bemutatták a szobrot ábrázoló női testet a világban. A csodálatos Rachel McLish, aki még Mrs. Olympia első női címét is elnyerte, akkor meghatározta azokat a mércéket, amelyeket sok testépítő próbál ma is elérni. Sikerült ötvöznie szexi megjelenését izmaival és testtónusával, és ezáltal olyan mérföldkőhöz vezetett, amelyre sokan vágynak.

A női testépítés világának azonban viszonylag sziklás utat kellett megtennie ahhoz, hogy elérje azt a viszonylagos elfogadottságot, amelyet ma élvez. A nők eddig soha nem építették izmaikat esztétikai célokból, bár mindig alkalmaztak más mozgásformákat is, hogy fittek és vonzóak maradjanak. Mindenesetre a női testépítést eleinte nem fogadták el széles körben, és férfiak és nők is kritizálták. Napjainkban azonban a női testépítés, bár nem annyira népszerű, mint a férfi testépítés, sokkal elfogadottabb formája az erőnlétnek. Legyen az egyszerűen maga a sport érlelődik, változik a személyes meggyőződés vagy növeli a nemek közötti egyenlőséget, a női testépítés manapság sokkal nagyobb szerepet játszik.

A női testépítés legkézenfekvőbb előnye az egészségre és az erőnlétre gyakorolt ​​hatása. Mint korábban írtuk, a testépítés nagyon hatékony módszert kínál a súly, az egészség és a testalkat kezelésére, amelyet sok más általános gyakorlat és sport egyszerűen nem tud biztosítani. Ez az állítás érvényes, függetlenül attól, hogy a résztvevő férfi vagy nő. Sok nő szenved erőhiánytól, testsúlyproblémáktól és a fizikai erőnlét elvesztésétől, különösen szülés után, és a testépítés remek módszer ezeknek a problémáknak a kezelésére. Sajnos sok nő kizárólag az aerob testmozgásra koncentrál, és soha nem végez semmilyen ellenállási edzést, mert azt mondták nekik, hogy férfinak fog kinézni, ha súlyt emelnek, ami természetesen mítosz.

Nagyon gyakori, hogy a nők különféle diétás programokat próbálnak ki, amelyek közül néhány rendkívül egészségtelen és félrevezető. Az ilyen típusú étrend az egészségi állapot, a csonttömeg és a sovány izomtömeg csökkenését okozhatja. A testépítés segíthet elkerülni mindezeket a problémákat, mivel a résztvevők megtanulják beépíteni a testmozgást és a táplálkozást a fejlett és jól megértett tudományos elvek felhasználásával a mindennapi életükbe és rutinjaikba, ami nyilvánvaló egészségügyi előnyökkel jár.

Ezek közül a testépítő edzések közül, amelyek könnyen megtalálhatók online, ugyanolyan relevánsak a nők, mint a férfiak. Bár a cél az izomtónus fejlesztése lehet, szemben az izomméret fejlesztésével, ez könnyen adaptálható a gyakorlatok végrehajtásakor használt halmazok, ismétlések és súlyok változtatásával. A testépítéssel foglalkozni szándékozó nőknek ezért meg kell tanulniuk az edzőteremben szokásos gyakorlatokat, akárcsak egy férfit, és be kell építeniük őket egy olyan edzésprogramba, amely nagyobb ismétléseket és kisebb súlyokat használ a testtónus növelésének céljának elérése érdekében. .