Szigorú szabályok és napi koronavírus-teszt várja a sportolókat az olimpián

Minden olimpiát és szakembert, akik a közvetlen közelében dolgoznak, naponta vizsgálják koronavírus miatt a tokiói olimpián, július 23. és augusztus 8. között. Többek között ez szerepel a rendelet második változatában, amelyet szerdán indított a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a szervező bizottság – írta az MTI.

A 14 napos karantént nem kell lemondani, a sportolók Japánba érkezésük után azonnal folytathatják az edzéseket.

Minden játékra utazó embernek még két negatív tesztet kell végeznie otthon, a tisztviselőket, az edzőket és a sajtó képviselőit érkezésük után három napig naponta ellenőrizni.

A tömegközlekedés használata tilos, mivel a játékok résztvevői csak akkreditált olimpiai járműveket használhatnak. Ugyanez vonatkozik az étkezésekre is: csak egy kijelölt helyen étkezhet, például a játszótér étkezőiben, a szállás éttermeiben vagy a szállodai szobákban.

A rendelet végleges verziója júniusban indul, amikor döntés születik a belső nézők részvételéről és a kapus esetleges zárt megoldásáról.

Négy japán prefektúrában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hogóban jelentettek egészségügyi veszélyhelyzetet vasárnaptól május 11-ig a járvány miatt. A sziget országos lakosságának döntő többsége továbbra is ellenzi az olimpiát, a megkérdezettek 70-80% -a szerint a játékokat ismét törölni kell, vagy el kell halasztani – derül ki a közelmúltbeli közvélemény-kutatásokból. Már kiderült, hogy a külföldi nézőket nem engedik be az eseményre.

Az olimpiai játékok hivatalos megnyitóját július 23-ra tervezik.