Szégyen, sikítás, gúny – gyermekbántalmazás az ausztrál tornában

Mivel a tornával való visszaélések és visszaélések miatt egyre több botrány robbant ki világszerte, az ausztrál szövetség független bizottságot kért a helyi viszonyok felülvizsgálatára. Az elemzésből kiderült, hogy a fizikai, érzelmi és szexuális bántalmazás kultúrája, amelyet a legtöbb ember mérgezőnek nevez, megtalálható a helyi tornákban is.

Az Ausztrál Emberi Jogi Bizottság (AHRC) jelentése 12 ajánlást tett öt fő megállapítás köré, amelyek többsége részletesen leírta a fiatal hivatásos tornászok negatív tapasztalatait.

A jelentés feltárta a sportolók és az edzők közötti erőszakos szakadékot, a fizikai megbélyegzést (azaz a külső megjelenés, testalkat, testtömeg vagy egyéb fizikai jellemzők kritikáját) és a zaklatásokat, amelyek olyan környezetben alakulhattak ki, ahol a visszaélések kivirágozhattak.

Válaszul az Ausztrál Torna Szövetség elnézést kért minden sportolótól és családtagtól, akik bármilyen formában visszaélést tapasztaltak.

“Bár az elmúlt években rengeteg munkát végeztünk az oktatási és támogatási mechanizmusok fejlesztése érdekében, a gyermekbiztonság területén egyértelműen még többet kell tenni” – áll az irányító testület közleményében.

Az AHRC jelentése nem vizsgálta a konkrét visszaéléseket.

Azt azonban megállapította

• a jelenlegi edzői gyakorlatok visszaélések kockázatát jelentették a sportolók számára
  • A “minden áron elért győzelem” növelte a kockázatot és a sportolók csendjéhez vezetett
  • nem fordítottak kellő figyelmet a gyermekek bántalmazásának megakadályozására
  • Az “ideálishoz igaz” oktatás az étkezési rendellenességek kialakulásához vezetett, amelyek gyakran nyugdíj után is folytatódtak
  • a sport irányító testületei nem foglalkoztak kellően a sportolók által elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos panaszokkal, és a fiatal tornászok – többnyire gyermekek – nem védettek

A nemi megkülönböztetésért felelős miniszteri biztos, Kate Jenkins dicsérte mindazok bátorságát és elszántságát, akik megosztották tapasztalataikat.

Szerinte a bizottság nem fogadja el, hogy az emberi jogok megsértése szükséges a sport sikeréhez.

Ellenkezőleg, a siker csak akkor lehetséges, ha a sportolók emberi jogait tiszteletben tartják és védik.

Az 57 sportolóval foglalkozó jelentés megállapította, hogy a sportban továbbra is elfogadott, hogy egy női sportoló elérje csúcspontját a pubertás előtti években. Vagyis a fiatal lányokat az élsport világába taszítják, mielőtt fizikailag és érzelmileg nőnek a terhesség miatt.

A 321 000 ausztrál tornász 77% -a nő, 91% -a 12 évesnél fiatalabb. 2017-ben az összes sportoló átlagéletkora nyolc év volt.

“A visszaélések mindenütt elterjedtek. A kiskorúak napokig vagy hetekig nem kommunikálhattak szüleikkel; az erősítő és kondicionáló képzést gyakran használták büntetésként.

A sikolyokat, a gúnyolódásokat elfogadták, és a sportolókat rendszeresen edzésre és sérülésekkel is versenyre kényszerítették.

Az egyik interjúalany azt mondta.

A jelentés megállapította, hogy a bántalmazás és a nyomás, különösen a fiatal lányok körében, sokukban a sport iránti gyűlölet érzéséhez vezetett.