Sportpszichológia: Az üzleti megközelítés zenitje

Hogyan maradhatnak olyan hűvösek a szakemberek nyomás alatt? Milyen titkaik vannak az intenzív verseny és a gyakorlat hétről hétre, évről évre való megbirkózásában? Kétségtelen, hogy a szabadidős játékosoknak sokat kell tanulniuk a profi sportolóktól, de sokan közülük otthon tartják a leckéket, finomabbak és kapcsolódnak ahhoz, hogy a szakemberek hogyan közelítik meg a versenyt pszichológiailag. A sporttudományok doktora és teniszedzőként szerzett karrierje a sportolók minden szintjén a szerzőnek számos egyedi bizonyítvánnyal rendelkezik, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket.

Könnyen belátható, hogy az egyes sportágak szabadidős játékosai általában szenvedélyes és független emberek. Néha túl szenvedélyes! Azok, akik megközelítik az egyéni sportágakat, például a teniszt, az asztali teniszt vagy a racquetball-ot, gyakran túlságosan “fekete / fehér” módon reagálnak a diszkrét pontok eredményére. Túl sok örömöt és túl sok csalódást mutat a verseny vége előtt. Jó pumpálás vagy kulcsfontosságú helyzet után szivattyúzni rendben van, de a szabadidős játék során ezt gyakran túlzottan használják.

Az egyéni sportok egyetlen kritikus pontja az utolsó pont. Addig más szempontokkal kell foglalkozni a verseny “tárgyalási” folyamatának részeként. A szürke árnyalatainak ezernyi megtalálása a “fekete és fehér”, a teljesítmény jó és rossz perspektívája között valójában praktikus a verseny Zenében és a szakemberek “Business Like” megközelítésében.

A pókerben, amikor egy játékos testbeszédet vagy testtartást mutat, amely azt mondja: “Nem hiszem, hogy már nyerhetek”, akkor ezt “Mondd” -nak hívják. Egy pókerasztalnál azt mondja, hogy pénzre vált. Az egyes sportágakban a történet segít igazítani a játékosok figyelmét pontról pontra, talán a mérkőzés hátralévő részében. Például, ha úgy érzi, hogy nyitójának nézete a versenyről megingott vagy negatív, az ön részéről elkövetett kénytelen hibák megfordíthatják ezt a tendenciát. A profi pókerjátékos kiváló példa az egyéni verseny megfelelő megközelítésére. Lássuk, hogyan fejlődnek általában a gondolatminták egy meccs alatt.

Először rájön, hogy szinte minden játékos úgy lép pályára, hogy azt a napot nyeri. Általánosságban elmondható, hogy a játékosok hasonló fizikai képességekkel rendelkeznek, de azon a napon az egyik meg fogja győzni a másikat arról, hogy valószínűleg nem nyeri meg a versenyt valamikor. Ne feledje, hogy a sportpszichológusok szerint “csak aznap”, mert a statisztikák azt mutatják, hogy ritkán fordul elő, hogy az egyik játékos karrierje során győzelmekben és veszteségekben uralja a másikat.

Ha jelenleg nem él megélni sportolással, akkor szabadidős játékos vagy, és “luxus” abban a hitben, hogy nincs esélyed egy bizonyos emberrel szemben. A szakember nem engedheti meg magának, hogy így gondolkodjon, mert a legtöbben étkezésre és kiadásokra játszanak. Lehetséges, hogy néhány profi sportoló nem kezdi üzleti szempontból kezelni a versenyt, de gyorsan megtanulják, vagy javasoljuk, hogy végezzék el ezt a beállítást.

Az “üzleti” megközelítés magában foglalja az összes ellenfél képességeinek több szempontból történő tiszteletben tartását is. Először is az ellenfél kiválósága, vagy csak az erőfeszítés felelős a fejlődésedért. Minél jobban játszol, annál jobban kell nyerned. Az emberi pszichológia ténye, hogy a veszteségek inkább motiválják a gyakorlási erőfeszítéseket, tehát a javulást, mint a nyereséget.

Másodszor, az “üzleti” megközelítésben elengedhetetlen, hogy ellenálljon a kísértésnek, hogy kifogásokat találjon veszteségére. Ne felejtsük el, hogy szinte mindenki valamilyen formában „elcsábít”. A játékosok ritkán érzik magukat tökéletesnek. Ezért a vereség elfogadása egy másik tökéletlen, de méltóságteljes ellenfél részéről, anélkül, hogy kifogások mögé bújna, megmutatja a karakter erejét. Ez a verseny természetének elfogadásának zenéje. Ehhez szellemi gyakorlatra van szükség, hogy meglepetést okozzon neked, amikor elúszol az útból.

Ismételten, ha elveszít még egy pontot is, a GYAKORLAT mindig elismerést ad az ellenfélnek, hogy szerepet játszik benne. A teniszhallgatók gyakran kérdezik: “De nem én vagyok a hibás, nem?” A válasz valójában az. Létezésük versenyképes nyomást gyakorol az Ön szolgáltatására. A futballban most számolják az úgynevezett “nyomást”. Az a felfogás, hogy a védő közeledést érzett felé közeledve, arra késztette, hogy hiányozzon. Ugyanez van az egyéni sportokban is.

Az ellenfél iránti legfőbb tisztelet a harcművészetek központi bérlője, ezt példázza Shaolin templomi szerzetesek képzése. Évezredek óta rituálét és becsületet adományoznak az ellenfélnek, aki a saját belső küzdelmünket képviseli. Ez a csata zenje.

A szakemberek azt is tudják, hogy hitelt adva ellenfelének nyomást gyakorol a saját teljesítményére. Az önértékelés, a saját teljesítményének dühös megnyilvánulása lényegében arra készteti két játékost, hogy senki ellen versenyezzenek! Az üzleti megközelítés az, hogy ellenfelét remekül játssza, hogy minél gyakrabban nyerjen. Ha meg tudom csinálni, akkor érdemes megnyerni.

Az is “üzlet”, ha szellemileg GYAKORLATBAN kezelni az ellenfelet, mint egy másik tanút, aki arra törekszik, hogy csak ezen a meccsen játsszon drámát. Más szavakkal, a “rövid memória” lehetővé teszi, hogy a múltbeli eredményeket ott hagyja, ahová tartoznak, hogy ne befolyásolja a jövőbeli eseményeket. Megteheti ezt a következő és a következő pontra?

A pontok között van a stratégia megtervezésének ideje, annak értékelése, hogy az ellenfél hogyan játszik / érez, milyen trendek alakulnak ki, és hogyan fogja felépíteni a következő pontot, DE gyakorlásra van szükség annak elkerülése érdekében, hogy általánosítsuk, hogyan fog játszani aznap vagy hogyan sokszor ellenfeled megvert. Ennek zenitje az, hogy csak ezeket a negatív gondolatokat vesszük észre, és hagyjuk, hogy elmúljanak. A gyakorlással ugyanúgy csökkenti a figyelemfelkeltő gondolatokat, mint a meditáció ügyesebbé válása.

Az igazság az, hogy az összetett sportág két közeli tehetsége közötti emberi teljesítmény valójában “elterjed”, mint egy modern művész, aki festéket dob ​​a vászonra. Minden nap más, mint a kaleidoszkóp, csak kiszámíthatósági trendek vannak. Ez a perspektíva segít abban, hogy kevésbé ítélkezzen a saját teljesítménye iránt, jobb versenytárs legyen, és jobban értékelje az ilyen kikapcsolódás szerencséje. A hála a csodálatos “játék” lehetőségért szintén a Zen.