Sportlövési botrány: lehetséges, hogy Péni és Sidi is elesik az olimpiai játékokon

Kedden minden idők legmocskosabb magyar sportkalandja zajlott, két sportlövő készült a tokiói olimpiára, Péni István és Sidi Péter A Magyar Sportolók Szövetsége (MSSZ), a Sportolók Nemzetközi Szövetsége (ISSF) és, mint kiderült, a rendőrség.

A 24.hu megkereste mindkét sportolót. Válaszában azt írta, hogy amint van mit jelentenie a sajtónak, megteszi. Utóbbi az ügyvédjéhez küldött minket. Papp Gábor alapított:

Sidi Péter nevében szükségesnek tartom megerősíteni, hogy ügyfelem egyetlen jogszabályt sem sértett meg. Abszolút célja a probléma és szerepének mielőbbi tisztázása. Ennek érdekében az esetet kivizsgáló bármely hatóság rendelkezésére áll, sőt a lehető leghamarabb meghallgatást kezdeményez. Megteszi a szükséges jogi lépéseket az elszenvedett rágalmazás miatt.

Arra a kérdésre, hogy védence látta-e a felvételt, és ha igen, akkor az a személy lépett-e be, majd 45 percet töltött Péni István indiai szállodai szobájában, távollétében és engedélye nélkül, az ügyvéd így válaszolt:

Ügyfelem nem látta a felvételt, senki sem mutatta meg neki. Azt sem tudjuk, hogyan, milyen módon és jogszerűen szerezték be a regisztrációt, nem tudjuk, hogyan és milyen körülmények között került Péni István tulajdonába. A felvétel megtekintése után további kérdésekre válaszolhatunk.

Történelem

Kedden az nso.hu beszámolt arról, hogy az egyik magyar sportoló megállt a doppingtesztnél a márciusi újdelhi világbajnokságon. Szerdán jelentette be a Magyar Mesterlövészek Szövetsége Péni István 2021. május 10-én tett bejelentést nekik. A sportlövészet azt állítja, hogy birtokában volt egy biztonsági kamera, amelyet New Delhiben éltek a szállodából. A videó azt mutatja, hogy “2021. március 18-án egy ismeretlen személy 10: 36-kor megy a szobámba, belép, majd 11: 00-21: 21 között elmegy”.

Kovács Tamás / MTI Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren, 2020. március 9-én. A sportoló kvótát nyert a tokiói nyári olimpiára.

MTI / Kovács Tamás

Peni hozzátette: “Sem én, sem apám nem adott engedélyt a szobánkba való belépéshez vagy a bennmaradáshoz”, de hirdetésében nem nevezték meg a videón szereplő férfit. Az MSSZ azonban ezt megtette. Szerintük egyértelmű, hogy Péni riválisa, Sidi Péter látható a regisztrációban, ezért fegyelmi eljárást indítottak neki, és a döntés meghozataláig felfüggesztették versenyjogát.

A pénteki mozaik harmadik darabját egy harmadik lőtte Pekler Zalán edző, Kisvárdai István kiderült. A szakember szerint a sportlövő tanács ülésén, ahol jelen volt, azt is kijelentették, hogy Péni István versenyző volt, aki pozitív doppingtesztet adott Újdelhiben, majd elárulta, hogy a dopping is benne lehet a vitaminjában.

Mindezek tudatában a házi szövetség feljelentést is tett a rendőrségen.

Mire számíthatunk ezután?

Két héttel később, Újdelhiben versenyzett utoljára a Duna-kupán, valószínűleg azért, mert a gyakorlatban, körülbelül ezt követően, a Nemzetközi Sportlövész Szövetség (ISSF) bejelentette, hogy doppingtesztje pozitív. Valószínűleg sikerült megszereznie a baljós képet a szálloda biztonsági szolgálatától.

Ilyen esetben mind az MSSZ-t, mind a Magyar Olimpiai Bizottságot azonnal értesítik, vagy azt, hogy Péni István tesztje pozitív lett, a két szervezet körülbelül egy hónapja ismeri.

A pénisz bizonyosan nem versenyezhet, amíg az ISSF nem hozza meg a sporttörvény döntését azon bizonyítékok alapján, amelyeket vagy a versenyző, vagy az MSSZ hivatalból elküldött nekik. Döntésük kétféle lehet, amelyet a magyar szövetség vagy elfogad, vagy fellebbez.

• Nem fogadják el a bizonyítékokat, vagy nem találnak egyértelmű bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a doppingot Pen-vitaminba helyezték, és ő szabotázs áldozata lett. Ebben az esetben Péni nem indulhat az olimpiai játékokon, várhatóan két évre tiltják.
  • Úgy látják, hogy a szabotázs bebizonyosodott. Ebben az esetben Penit felmentik doppingvétség miatt, hogy Tokióba utazhasson.

Az ISSF döntése legkésőbb a jövő héten várható.

Hivatalosan elárulja azt is, hogy a deni ellenőrzés során milyen illegális anyagot találtak a Peni szervezetben.

Ezek az információk érdekességeket is tartalmazhatnak, mert lényegében csak az úgynevezett béta-blokkoló gyógyszerek azok, amelyek pozitívan befolyásolhatják a lövöldöző teljesítményét. Ha a tollban egy másik olyan anyagot fedeztek fel, amely közömbös a sport iránt, például anabolikus szteroidot vagy vizelethajtót, ez új kérdéseket vethet fel, valamint azt is, hogy -e bevittek-e doppingszert a szervezetbe -a vitamin kapszula gyár és a Peni és / vagy a gyár által használt. egyértelműen bizonyítani tudja ezt.

Sidi esete két másik esetben fordul elő, de mindkét esetben hazai ügyekben. Szövetségi tilalma miatt a verseny befejezéséig biztosan nem versenyezhet. Ennek eredménye is kettős lehet: a tiltást fenntartják vagy feloldják. Mivel azonban az MSSZ rendőrségi feljelentést is tett, a hivatalos eset ismeretében a nyomozásnak biztosan nem lesz eredménye csak a július 23-án kezdődő tokiói olimpián, alig több mint két hónap múlva.

Mivel logikus, hogy a szövetség csak a vizsgálat befejezése után hoz döntést, a Sidi versenyengedélyének felfüggesztése addig marad érvényben. Ezt követően csoda lenne, ha Sidi Péter részt vehetne az olimpián.