Sport és hobbi Mozambikban

A mozambikiak meglehetősen szenvedélyesen sportolnak; nagy hangsúlyt fektetve a futballra és kisebb mértékben más sportokra. Rengeteg lehetőség kínálkozik hobbikra és szabadidős tevékenységekre, de mivel ezek meglehetősen drágák lehetnek, rájön, hogy a legtöbb mozambiki nem vehet részt. Mint ennek a gyönyörű országnak a legtöbb más területén, az infrastruktúra hiánya és a szegénységi szint együttesen mély hatással volt a sport és a hobbi fejlődésére az egész országban.

Ennek eredményeként sok a legnépszerűbb sportág, amelyek nem igényelnek túl sok pénzt a játékhoz.

Futball

A futball, amelyet néha a portugál befolyás miatt futballnak is hívnak, rendkívül népszerű Mozambikban, valamint más afrikai nemzeteknél. Gyakran találkozik gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt, lehetőség szerint informális játékot tartanak, különösen hétvégén. A megfelelő klubfutball struktúrája az infrastrukturális kihívások miatt nem olyan jó, mint más országokban, de mégis akadnak profi klubok. Portugália és Mozambik között sok a csere a futball terén, az egyes országok játékosai és csapatai rendszeresen játszanak egymással és egymás ellen.

Atlétika

Az atlétika egy olyan sport, amelyet nem gyakorolnak széles körben, ahogy lennie kell, tekintettel a viszonylagos könnyű bekapcsolódásra. A mozambiki néha legyőzi a súlyát ezen a sportterületen, miután aranyérmet nyert a 2000. évi sydneyi olimpián, ezzel bizonyítva, hogy a legmagasabb szinten tud versenyezni.

Kosárlabda

Afrika déli országainak többségétől eltérően a kosárlabda nagyon népszerű sportág Mozambikban. Míg 1978 óta nemzetközileg elismert, a mozambiki válogatott még nem nyert jelentős bajnokságokat. Természetesen ez nem csökkentette a sport iránti lelkesedést, és még mindig meglehetősen elterjedt.

Capoeira

A capoeirai harcművészetek sportja Mozambikban kezd elterjedni, népszerűsége gyorsan növekszik.

Stadionok

Mozambik stadionjainak és sportlétesítményeinek száma kicsi, néhány világszínvonalú létesítményt nemrégiben külföldi befektetésekkel építettek. A periférikus területeken általában kevés vagy egyáltalán nincs létesítmény, míg a futballklubok minden befektetést vonzani látszanak. A legújabb és legjobb stadion az Estadio do Zimpeto, amely 2011-ben nyílt meg és 42 000 ember befogadására alkalmas. Bár többcélú stadionként népszerűsítik, szinte kizárólag futballmeccsekre használják.

HÁBOROK

A Mozambikban elérhető hobbitípusok általában a fizikai változatok, a szabadban. A legnépszerűbb hobbik a következők:

• Halászat: Jelentős partvonallal Mozambik jól ismert a halászatról. Megélhetési és szabadidős horgászatok formájában egyaránt megtörténik. Az ország jól ismert a vadászatairól, és nagyrészt érintetlen, ezért a helyi és a nemzetközi látogatók számára is nagy kedvenc.

• Vízi sportok: Bármilyen sport, amely magában foglalja a vizet, legyen az vitorlázás, búvárkodás vagy akár úszás, a meleg időjárás és a víz miatt meglehetősen népszerű.

• Homok deszkázás: Mivel meglehetősen könnyen megtanulható sport és nem mindig igényel sok felszerelést, a homok deszkázás egy viszonylag új hobbi, amely kezd egyre népszerűbbé válni.