Sok idő telt el, mire az év legjobb idejével megszerezte az Európa-bajnokság aranyát, de egy 17 éves magyar nő nagy meglepetést okozott.

Katinka hosszú aranyérmes, Mihályvári-Farkas Viktória 400 ezüstérmet nyert a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

Hosszú ideig átvette a pillangó vezetését, majd a britek fele 52 évszázadon át uralkodott Aimee Willmott előtt. Mellen Long növelte előnyét, ami majdnem másfél másodperc volt az utolsó száz méter előtt. Hosszú nem sikerült gyorsan elkapni, 4: 34.76 perc alatt nyert, amit biztató eredménynek nevezett.

És ami még emlékezetesebbé teszi az Európa-bajnokság első döntőjét, az az, hogy a 17 éves Mihályvári-Farkas Willmotttal az első világversenyen 4: 36.81 perces egyéni csúccsal döntetlenként második lett.

Hosszú idő után 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban negyedszer lett Európa legjobbja 400 vegyes keverékben, és összességében a 15. aranyat szerezte meg az Európa-bajnokságon, ezzel a világtörténelem legsikeresebb magyar úszója lett. a verseny előtt Cseh László, amelynek 14 prioritása van.