Sidi Péternek tartózkodnia kell az orvvadászattól, különben betiltják

A delhi világbajnokságon a magyar lövészcsapat három férfival, as. Lépett ki a csapatverseny döntőjéből Péni István és Peklár Zalán nem volt hajlandó Sidi Péterrel álljon fel, azt állítva, hogy ez utóbbi fegyvere szabálytalan.

Sidi kétlábúval támasztotta alá a puskát, de súlyként használta. A Nemzetközi Szövetség műszaki ellenőrei szerint ez nem szabálytalan.

Az Indiai Sportlövész Szövetség által 2021. március 4-én kiállított, bélyegzővel ellátott és aláírt számla egyértelműen bizonyítja, hogy a Magyar Sportlövész Szövetség nem jelölte meg a férfi 50 m-es csapatot.

A dokumentum ezután több változatban is eljutott hozzánk. Az első változatban kivették a csapatot, íme a versenyzők öt aláírása, majd végül Sidi Péter aláírásával eljutott egy verzió a szervezőkhöz, ahol ismét jelen van a magyar együttes. Ezt követően a csapat végül elindult, tehát ez azt mutatja, hogy meggyőzték egymást a rajtról “- mondta. Nagy György Elnök az egyesület hivatalos honlapján.

Szerinte a kétlábú probléma régóta megkeseríti a magyar sportlövők életét.

“Számomra a szabály egyértelmű, vagyis nem használható, amit a magyar bírók helyesen betartottak a magyar bajnokságban. Nem tudom elítélni őket ezért, mert azt is látom, hogy a leírtak szerint jártak el. Nemzetközi versenyeken Peter használhatta ezt a két lábat. Delhibe is beengedték, így rendszeresen nála tartózkodott a gyakorlótéren. Ismerjük azt a mondást, amelyet a játékvezető ad “- mondta.

Hozzátette, hogy a világbajnokság után a nemzetközi szövetség egyik legfelsõbb vezetõje, aki korábban átadta a vitatott bipodot, a következõket írta Sidi Péternek és Péni Istvánnak:

A jövőbeni problémák és az olimpiai játékok elkerülése érdekében hivatalosan azt tanácsolom, hogy a szabály szellemében cserélje le ezt a részt egy másikra. Az ilyen típusú eszközöket egyetlen fegyveren sem fogadjuk el, és erről a zsűri minden tagját tájékoztatjuk.

Nagy György szerint egy jól működő csapatban a versenyzők segítik egymást, és sportosan betartják egymás ígéreteit. Sidi megígérte, hogy nem használja a vitatott bipodot, ő megtartotta a kvalifikációt. A döntőben azonban nem, így Péni és Pekler csalásnak érezte magát.

Hogyan lehetne javítani a jelenlegi helyzeten?

“A sportlövészetben csak az egyéni versenyek szerepelnek az olimpiai programban. Konzultációt kezdeményeztünk az Olimpiai Bizottság vezetőivel a versenyzők legideálisabb elhelyezéséről az Olimpiai Faluban, hogy mindenki csak a versenyre koncentrálhasson. Péni István esetében fontosnak tartom, hogy csak magunkra koncentráljunk, és a bírókra bízzuk a döntéseket a többi versenyzővel kapcsolatban.

Arra számítok, hogy Peter Sidi a korábbi elnöki figyelmeztetésem alapján tartózkodik a társaiért folyó kampányoktól a közösségi oldalakon, mivel ennek figyelmen kívül hagyása tiltáshoz vezethet.