Sidi Péter: A negyedik felvonás Pén hihetetlen sportszerűtlen magatartása volt a vb-döntő előtt

Interjú a világ- és Európa-bajnok sportlövővel, aki elmondta, hogy a rendszer tudatlansága és hiányos ismerete miatt fenyegető utolsó figyelmeztetést kapott Nagy Györgytől, a sportlövő egyesület elnökétől. Megmagyarázza, hogy a Delhiben rendezett világbajnokság magyar sportbotránya után miért inkább áldozatnak, mint tévedésnek tekinti.

Alapvetően milyen a kapcsolata válogatott társával, az egyik legnagyobb ellenfelével, Péni Istvánnal?

Sem barátságos, sem ellenséges. Barát volt, és mindenben segítettem neki, jó hangulatban töltöttem a világversenyeken, kártyáztam és beszélgettem. Ez eddig megváltozott, mivel folyamatosan foglalkoztatja a fegyverem megítélése és a bírák helyett a bírák játszása – ahogy otthon, majd a delhi nemzetközi porondon tette -, már nem kártyázunk.

Meg tudja határozni, hogy pontosan ki és mikor adta az első csapást, mi az alapja személyes ellentétüknek?

A helyzet 2020 elején romlott, amikor csapata meggyőzte Pál Vilmos bírót, hogy szankcionáljon engem egy nem létező szabálytalanság miatt. Ez nem jött össze, és ennek eredményeként két bíró elhagyta a Magyar Sportlövész Szövetség pályáját, és azóta sem ítélkezik. Ezt követte Péni ismételt tiltakozása ellenem az országos bajnokság tavalyi szeptemberi döntőjében. Ezt a támadást tapasztalatlan játékvezetők bántalmazták, káoszban hagyva a bajnoki döntőt.

A következő felvonásra az idei, március 7-i országos bajnokságon került sor, amelyen egy új bíró bizonyos javaslatra átvette Péni szeptemberi őrületét, és a verseny utolsó harmadában kizárták – amint azt a Nemzetközi Sportegyesület állásfoglalásában láttuk. (ISSF), szabálytalan. Természetesen a végrehajtás ügye még nem ért véget, folyamatban van.

Néhány nappal az eset után Delhibe utaztak a világbajnokságra.

Hihetetlen sportszerűtlen magatartás Péni negyedik felvonása a legutóbbi Delhiben rendezett világkupavilág előtt. Eddig a fegyveremet hatodik alkalommal igazolták rendszeresen Delhiben. Péni nem tudta elfogadni a bírák döntését, és versenyzés helyett gyakran kritizálta a fegyveremet, és amikor az esküdtszék egyértelművé tette, hogy a fegyverem teljesen szabályos, megragadta és kijött a döntőből, kirúgva a harmadik csapattagot, Pekler Zalan. Nyilvánvaló, hogy a fent felsorolt ​​esetek soha nem történtek volna meg, ha Péni a saját versenyeivel és nem a felszerelésével volt elfoglalva. Végül egy újabb érmet ünnepelhettünk a mai világbajnokságon, nem a botrány lenne erős a nemzetközi és a hazai sajtóban.

A Magyar Sportlövész Szövetség elnöke, Nagy György az ISSF szabályzatának 7.5.8.6. Pontjára hivatkozva kijelenti, hogy az inkrimináló eszköz, az a kétlábú, amelyet súlyként használ, lövés közben nem rögzíthető a puskához. Értelmezése szerint a rendelet melyik bekezdése alkalmazható, ha nem ez?

Nem értelmezem és nem próbálom átalakítani a nemzetközi szabályozást. Ha egy új eszközt rendszerezek hatékonyságom érdekében, akkor azt a világverseny előtt érvényesítem. Ha az ISSF bírái ezt törvényesnek tartják, akkor az eszközt fogom használni, ha elutasítják, lefegyverezem. Ez nem történt másképp a jelenlegi fegyveremmel, amellyel ugyanazon formában versenyeztem az elmúlt négy évben minden nemzetközi és hazai versenyen.

Az egyesület honlapján megjelent interjúban Nagy György elnök azt is kijelenti, hogy az egyesület nem nevezte be a csapatot a versenyre, amelynek döntője mindenesetre egy lépéssel hátrébb ért. Mi a verziód, ki csatlakozott a csapathoz és hányszor, ki küldte be végül a felvételt?

Regisztrációt csak az MSSZ végezhet. Ez történt Delhiben, és írásbeli bizonyíték áll rendelkezésre. Az elnök álláspontja tudatlanságából és a rendszer hiányos ismeretéből fakad. Ezen tény alapján az elmúlt napokban rendszeresen pontatlanságot, rágalmazást hirdetett. Ez amellett, hogy szerencsétlen vezetési hiba, nagyon káros sportágunkra. Ideje lenne Nagy Györgynek, hogy szavaival kijavítsa “kondicionálását”, és mielőbb bocsánatot kérjen az elnökségtől, és helyesbítést küldjön a média munkatársainak.

Tanúkra hivatkozva az elnök azt is állítja, hogy a Delhiben rendezett vb-n a hármas csapatverseny előtt megállapodott kollégáival abban, hogy nem fogja a kétlábú súlyként használni. A puskát még a selejtezőbe, majd a döntőbe sem tette. Miért?

Nem volt megállapodás köztem és Pen között. A kvalifikáció során sportszerűtlen zsarolással próbálkozott, hogy kihozza az általa szabálytalannak tartott egyensúlyt. Csak annyit mondtam neki, hogy ha nem tetszik neki, hívja fel a bírót, mert különben már többször hitelesítették. Viszont Pekler – akivel naponta edzünk egy lőtéren – arra kért, hogy próbáljak ki valami mást aznap, mert különben is legyőzzük az amerikai csapatot, és akkor Peni nem jön haza őrülten. . Edzőtársam sürgetésére kockázatos mozdulatot tettem, de másnap az aranymérkőzésen, ahol minden tized millimétert megszámoltak, természetesen a szokásos súlyozott fegyvert akartam használni. Ezt senki sem kérdőjelezhette meg.

Kovács Tamás / MTI Sidi Péter a verseny döntőjében férfi légpuskákkal a II. Játékok Európában.

Tényleg kapott levelet az ISSF technikai bizottságának igazgatójától a delhi világbajnokság után, miszerint a jövőben tilos a kétlábú súlyként használni?

Nekem van. Egy kerek perec arra vezet, hogy a fegyverem legális. “Ha a kétlábú technikailag módosult, és az alakja nem változtatható meg, akkor azóta csak egy darab súly… vagyis Sidi fegyvere közös.” Ezt említi a levél.

Nagy György azt is elismeri, hogy Delhiben helyesen versenyzett, de az elnök egy másik üzenethez méltó mondatot emelt ki ugyanabban a levélben: “Ezt a típusú eszközt egyetlen fegyveren sem fogadjuk el, és a zsűri minden tagját megtanítjuk erre. ” Gondolod, hogy van értelmezési különbség köztetek?

Ez az ajánlás a jövőre vonatkozó levél végén is szerepel. De ez nem azt jelenti, hogy a fegyverem jelenlegi formája szabálytalan, hanem azt, hogy helyénvaló azt megváltoztatni, hogy elkerüljük a hasonló sportszerűtlen atlétikai magatartást. Elfogadom ezt az ajánlást, mert jó szándékú, és megakadályozhatja Peni újabb önbemutató akcióját.

Milyen jogviszonyod van a Román Sportlövész Szövetséggel?

Miért kérdezed?

Mert egyesek azt is jelzik, hogy feleségét, Sidi Roxana Georginát a Román Sportlövész Szövetség honlapján regisztrálták, mint a román válogatott vezetőedzőjét. Lehet-e pikáns helyzet, ha Tokiót egyszerre delegálja és akkreditálja a MOB és a Román Olimpiai Bizottság (COSR)?

Nincs szerződésem a román szövetséggel. De mivel a feleségem életmódként Magyarországon él, és magyar engedéllyel versenyez, valamint a magyar bajnokságban, edzése miatt a hivatalos weboldalakon engem jelölnek ki. Világosabb példát hozva: Andrea Pirlo még nem a portugál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, mivel Cristiano Ronaldo edzője a Juventusnál. Vagy attól kezdve, hogy a nevem megjelenik egy weboldalon, nem is leszek román szövetségi kapitány, bármennyire hízelgő is ez a felvetés, mert ostobaság Tokióban több országban delegáltnak lenni egyszerre. Nem leszek COSR akkreditált, még akkor sem, ha a feleségem bejut az olimpiai döntőbe. A Roxana egyébként jól érzi magát Magyarországon. Ha álláspontunk konvergál az MSSZ-szel, elképzelhető, hogy a jövőben a kettős állampolgárságra és a magyar sportállampolgárságra vonatkozna.

“Korábbi elnöki figyelmeztetésem alapján Sidi Péternek tartózkodnia kell kollégáinak kampányolásától a közösségi oldalakon, mivel ennek figyelmen kívül hagyása tiltáshoz vezethet” – a fentebb már tárgyalt különbségek mellett ez a mondat szerepel az elnöki interjúban. A hatodik olimpiára készül. Ilyen történelem után, lényegében elnöki fenyegetéssel a háttérben, milyen eredményre számít Tokióban?

A légkör nem ideális. Tudatlanságával és rossz döntéseivel, lejárató kampányával az elnök ezt ráteszi egy lapátra, amelynek motorja egyebek mellett olyan olvasó bejegyzés volt, amelyet Nagy György bizonyos okokból és félretájékoztatott elfogultságból nekem tulajdonított. Az elnökség, a bizottság. nyomozás és sajtó. A bejegyzés kiderült, és magánvéleményt kapott az ügyben. Itt az elnök pontosan azt tette, amivel vádolt, és feloldotta a tilalmat. Lehet, hogy Nagy György jó vezető, olyan ember, aki elismeri hibáit, és nyilvánosan elnézést kér az elmúlt napokban rágalmazott vádakért.

Tervez jogi lépéseket?

Egyelőre az MSSZ oldaláról pattan le a labda. Mindig híve voltam a békés megoldásoknak, ezért bízom abban, hogy az elnök időben helyrehozza téves döntéseit.

Péni István reakciója

A 24.hu természetesen felvette a kapcsolatot velem Péni István Továbbá, aki azt mondta, hogy nem akar többet mondani, mint amit a közösségi oldalán már leírtak. “Azt hiszem, ami lezárult a VK-nál, az olimpiai felkészülésemre összpontosítok” – mondta.