Salim Omar részesedést nyer, 21 év után ismét magyar taekwondo játékos lesz az olimpiai játékokon

Salim Omar döntőbe jutott az 58 kilogrammos birkózó kategóriában a szófiai Taekwondo olimpián, kvótát nyert a tokiói ötkarikás játékokra.

Az MTK Budapest 18 éves sportolója – aki április elején megnyerte a bolgár fővárosban Európa-bajnokságot – a pénteki nyitónapon az elődöntőben megnyerte az elődöntőt: a francia Cyrian Ravet ezen 38–12-es pontszámmal diadalmaskodott.

Szófiában elért sikere azt jelenti, hogy a 2000-es játékok után ismét magyar taekwondo játékos lesz az olimpiai játékokon.

Érdekes, huszonegy évvel ezelőtt Sydneyben, Omar nagybátyja, Salim József piros-fehér-zöldben indult és súlycsoportjában ötödik lett, az MTI felhívta a figyelmet.

Egy másik magyar, aki az európai képesítések nyitónapján fejlődött ki, Rebecca füredi másrészt lemaradt a tokiói olimpiáról, bár kilépése óta alig telt el. Az UTE 23 éves mezőnye a 67 kilogrammos mezőnyben az elődöntőben két nagy győzelem után egy ponttal, 6-5-re esett a francia Magda Wiet előtt.

Omar egészen fantasztikusan produkált, teljesítményéről és hozzáállásáról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni!

Mindenkit elhagyott, és a nagy szó az, hogy új, 54 kilogrammos Európa-bajnokként a kontinensbajnok francia riválisát olimpiai kategóriában 58 ponttal, 26 ponttal kezdte a szófiai múlt heti szófiai Európa-bajnokságon Said Patakfaly Miklós, a magyar sportszövetség. Az MTI elnöke, a helyszínen nyilatkozik.

A bolgár selejtező versenyen a súlycsoport döntőire nem kerül sor a kvóta nyertesei között, a bronzmeccsekre viszont igen. Füredi Rebeka is tatamira lépett és negyedik lett, mivel ukrán ellenfele 9-3-ra kikapott.