Orbán soha nem nyert Lewandowski ellen, most megtörné az átkot

Játszhatott a lengyel és a német válogatottban, de mégis Magyarországot választotta Orbán Willimegpróbálta megállítani csütörtök este Robert Lewandowski – írta cikkében a Sportowe Fakty internetes portál.

A cikk azt írja, hogy 2017-ben Lengyelországban vita alakult ki arról, hogy van-e esélye Willi Orbánnak, aki Lipcsében az RB-nél rendszeresen játszik, bejutni a válogatottba. Az esély azért kapott, mert édesanyja lengyel származású volt.

“Anyám a múltban komoly erőfeszítéseket tett, felvette velünk a kapcsolatot, és elmondta neki, hogy a fia szeretne az ifjúsági csapatunkban játszani” – mondta. Maciej Chorazyk, aki több évig volt felelős a lengyel szövetségért a lengyel származású labdarúgó tehetségek felkutatásáért.

Négy évig azonban ő volt a válogatott védőereje Kamil Glik és Michal Pazdan mellettük várta a palermói bevetést Thiago Cionés azóta Southamptonban van Jan Bednarek.

A végső döntést ezután a Lengyel Szövetség elnöke hozta meg, Zbigniew Boniek hozta, aki kijelentette, hogy megfelelő játékosai vannak, és ezt a témát lezártnak

Az esetet bonyolította a futballista jogi helyzete is: édesanyja lemondott a lengyel állampolgárságról, miután Németországba emigrált. Bár később megpróbálta visszaszerezni, kudarcot vallott, így Orbán Willi sem pályázhatott lengyel állampolgárságra.

“A tények azt mutatták, hogy Orbánnak törvény szerint nem volt lengyel gyökere, és az útlevelet csak az elnök engedélyével lehetett volna megszerezni” – magyarázta Chorazyk.

Nem sok esélye lett volna a német válogatottal, így végül 2018-ban debütált a magyar válogatottban.

Apám magyar, ezért érzelmileg mindig is kötődtem ehhez az országhoz

Tavaly mondta el, és elmagyarázta döntését.

A 28 éves futballista nagyon elkötelezett és párton kívüli srác. Azt mondta, gyermekkorától fogva minden kísértést megfogadott, és céljainak elérésére összpontosított.

“Nagyon korán tudtam, mit akarok, és bár 16-17 évig kísértésbe estem, tudtam vigyázni” – mondta. Ez a hozzáállás nem változott az életkorral, amikor a magyarok eljutottak az idei Európa-bajnokságra, ő sem volt pezsgő.

“Az életben vannak olyan pillanatok, amelyeket élvezni kell. De gyerekkorom óta arra nevelnek, hogy mindig a következő gólra, a következő meccsre koncentráljak. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha sportolóként élünk a pályán. Ezenkívül azoknak, akik nem fogyasztanak alkoholt, egy-két pohár bor elég a szórakozáshoz “- magyarázta.

Orbán a 2021–22-es szezonban már 32 mérkőzést játszott, a Bayern München ellen volt a pályán, december 5–3-án szintén holtversenyben – bár csereként csak a 78. percben végzett.

Eddig hétszer játszott Robert Lewandowski ellen, de soha nem volt tagja győztes csapatnak: háromszor holtversenyben, négyszer volt vesztes oldalon.