“Nem lehet megszervezni az egészség és az emberi élet védelmének biztosításával” – elhalasztották a budapesti tenisztornát

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerint az április óta határozatlan időre elhalasztott budapesti Billie Jean King Kupa a koronavírus-járvány miatt nem tartható biztonságban. Az eseményre, amelyet a járvány miatt – amelyet korábban Fed Cup néven ismertek – tavaly márciusról idén április 13-18-ra halasztottak, ezúttal sem kerülhet sor, de az idei év később, későbbre kerül sor – írja MTI.

Az MTSZ honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint az egyesület elnöksége megvizsgálta a csapatverseny megszervezéséről szóló megállapodás megvalósíthatóságát. Az MTSZ vezetése úgy véli

Tekintettel a Covid-19 mutációinak növekvő számára és azok emberi életre jelentett kockázatára, nem lehet nemzetközi teniszversenyt megrendezni, miközben biztosítjuk az emberi egészség és élet védelmét.

Az állásfoglalás azt is megjegyezte, hogy alaposan meg kell vizsgálni a korábbi szövetségi vezetés által 2019-ben aláírt eredeti szerződés szakmai és pénzügyi hátterét, hogy “a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott verseny ügyét békésen és a legkevesebb veszteséggel rendezhessék. Ezzel kapcsolatban az MTSZ a lehető leghamarabb konzultációt szeretne folytatni a két szerződéses partnerrel, a Nemzeti Sportügynökséggel (NSÜ) és az ITF-fel.

Tavaly előtt Budapest három éven keresztül elnyerte az 1963-as csapatverseny döntőjének rendezési jogát. A bajnokság 2019-es átszervezését követően az ITF a teljes nyereményt 18 millió dollárra emelte – ebből 12 millió dollárt kapnak a játékosok -, ezzel azonos rangra emelve őket, mint a Davis Férfi Kupa.

Az eredeti tervek szerint a Billie Jean King Cup 12 csapatos döntőjét – amelyben a magyarokat védekezésben francia és orosz csapatokkal csoportosították – három évig a Papp László Sportaréna rendezi.