Mindez azért volt, mert igazságot akart tenni – Puhl Sándor halála

A világbajnokság döntőjében kétféle ember áll meg lesben a rajtkapu miatt Románia hogy – akkor is – a partjelző ne emelje fel a zászlót: a pókerjátékos és Puhl Sándor.

Vagyis az egyetemes futball történetének egyik legnagyobb játékvezetője.

Közülük csak egy, a legidősebb léphet ki olyasvalakiből, akinek van elég önbizalma, igazságossága és bátorsága fütyülni, amikor a futballisták lelkesedéssel gyorsan a pályán vannak, és a sorban van a segítség, és onnantól kezdve legjobb esetben ő a támadó játékos, az ellenfél gólvonala utolsó előtti védőként, hogy zsargonban beszéljen egy kicsit a lesről.

Alapvetően őrületes, ha a vonal egyik kollégáját egy tengelyről a világbajnokság utolsó ritmusában helyettesítjük, olyan helyzetben, amely nem igazán nyilvánvaló.

Végül is a világbajnokság döntője négyéves kulturális és szórakoztató esemény, amely dollármilliárdokat tartalmaz a nemzetek, identitások, világikonok karrierje és dollármilliárdok történetében. Amikor a játékvezető egy ilyen meccs kulcsfontosságú pillanatában lecseréli az asszisztensét, teljes felelősséget vállal egy olyan helyzetben, amikor gyakorlatilag nem kell döntenie.

A végén természetesen úgyis fúj, de van, akinek az a feladata, hogy felkészüljön erre a döntésre, vagyis megosztják a terhet. Amikor Puhl füttyentett, átvette az összes nyomást, terhet és következményeket.

Ha hibát követ el, egész életében megégeti a brutális hibát, azt mondják, hogy önbizalom és őrültség egyaránt.

Puhl Sándor azonban a legnagyobbak között lehetett, mert soha nem gondolt ilyesmire: csak a tisztességes ítélkezés érdekelte.

Sikerült megállítani idegrendszerét és úgy vezetni, mintha a kerületi bajnokságban szerepelne. Később elmondta, hogy a kezdetek valóban segítettek: Borsod és Heves falvakban a világ végén gyakran egyedül kellett vezetnie egy mérkőzést, régen rossz helyzetből látott helyzeteket, nem tudott elengedni. koncentráció, nem támaszkodhatott kizárólag a segítségére.

Ott találta mindezt, Magyarország elfeledett északkeletén. Innen a világ csúcsára jutott, mivel a világbajnoki döntő mellett a Bajnokok Ligája döntőjét is vezette, és természetesen több mint tíz évig vezette a magyar játékvezetőt. És ő lett az első influenzás bűnöző, még akkor is, ha nem így hívták. A vb-döntő után lényegében rocksztár lett: például reklámokban szerepelt. Ő egy olyan szakma, amelyben még az őrizetbe vett tolók is “Piszkos csalók!” felkiáltással köszönteni, ehhez képest elképzelhetetlen volt, hogy panaszt tegyenek egy bíró előtt.

Tony Marshall / EMPICS / Getty Images Zidane, Di Livio és Vieri megpróbálja meggyőzni Puhlt az 1997-es BL-döntőben

Aztán elemezte a tévében, elmagyarázta a szabályokat, futballszakértő is volt, a magyar futballbírók arca lett.

Legendák nem annyira terjedtek róla, hanem csodálatos karrierje miatt. Hevesből származom, és tinédzserként letettem a vizsgát, így sok rutinos kollégám továbbra is felhívta a figyelmet arra, hogy Puhl épp olyan idős, mint … hogy máris mesélik róla a kedvenc történeteiket.

Például az, aki maradt: Simon Tibor, a brutálisan meggyilkolt FTC hátvéd később az Üllői úti stadionban Puhlhoz rohant, mire a bíró azt mondta: “Vigyázz, lóg a cipőfűződ!” Ehhez a futballista automatikusan fékezett, lenézett. A szónoklatról mintha megállt volna, lenézett, a drogosok szerettek békében lenni a bíróval.

Tanácsom, semmi ilyesmi nem történt. A történetek azonban nem a valóságról szólnak, hanem az üzenetről. Nem így történik, ezt akarjuk mondani. Például itt az, amit a legtöbben Alexander Puhlról mondanak, hivatásának ösztönös géniusza volt.

Nem feltétlenül játszott pontszámot, de kivételesen érzékelte, hogy képes vezetni, irányítani a pályán játszó huszonkét hatalmas egót, ellenállni az elképzelhetetlen nyomásnak. Ez oda vezetett, hogy négyszer választották meg a világ legjobbjának.

Nem lettem miatta játékvezető, de tartozom neki, hogy a játékvezetésről álmodtam. Valóban olyan volt, mint egy emődi férfi, és főleg tőlünk, Hevestől a világ tetejéig. Vagyis a lehetetlen lehetséges. És ez még jobban feldühített minket, haragunkat, ha büntetőhöz ment Atkárnál, Boldognál, Ecsédnél, ha kihagyta a piros lapot Abasáron, Domoszlón, Markaznál. Hiszen ha rosszabb állapotba kerülünk, akkor nem juthatunk el a kerületi bajnokságból a második megyébe, ha nem lépünk be a második megyébe, akkor nem léphetünk be a megyébe, ha nem megyünk be a megyébe, akkor nem léphet be az NB III-ba.

És álmaink végén Puhl Sándor, a világ legjobb labdarúgó játékvezetője ült abban a rózsaszín ingben.

Ott maradt, és a Veda döntőjében szörnyű nyomás alatt helyettesítette a parti jelölést. Félelem volt, szorongás nélkül. Ott maradt, és egy olyan világban, ahol mindenki menekül a felelősség elől, vállalta élete minden felelősségét, igen, életét, mivel a világbajnokság győzelme maga az élet. Ott maradt, és úgy döntött, mert el akarja nyerni az igazságot, jól megítélni. Ezért, és csak emiatt robbantotta fel az akciót.

Most valaki más döntött helyette. Kár, de a halált még a legnagyobb bírák sem képesek legyőzni.

Puhl Sándor meghalt, de rengeteg síp maradt itt, és még mindig sok történetet mesélnek róla, aki Emődről jutott a vb-döntőbe. Aki mindent annak köszönhetett, hogy mindig igazságszolgáltatás mellett döntött.

Ahol a futball elméje és szíve találkozik!

A legjobbak közül választott írások.

Minden hónapban legalább 24 kiváló minőségű tartalom havonta 990 forintért. Próbálja ki 490 forintért az első hónapban!

Amint azt csapatunk összetétele ígérte, a szövegek sokféle műfajban és témában fognak megjelenni: lesznek elemzések, interjúk, rövid prózák, beszámolók, hazai és nemzetközi témák, adatok és cikkek vélemény alapján.

Maradjon nálunk minél többen, hogy együtt modellezhessük és felépítsük az új magyar futballmagazint, amely ki akar emelkedni az írások szintjén és egyediségén keresztül! Iratkozzon fel, olvasson, kövessen minket, vitázzon velünk, adjon ötleteket! Üdvözöljük mindenkit ebben a közösségben, akik számára a futball csak játék, és mindenki számára, akinek a futball több, mint játék.

PRÓBÁLD KI!