Mindent tudni lehet arról, hogy Jürgen Klopp hogyan alakított bajnoki csapatot Liverpoolban

Anglia egyik legsikeresebb csapatának, a Liverpoolnak 30 év után sikerült megnyerni a bajnoki címet 2020-ban. A szezon nemcsak annyira különleges volt, hiszen Jürgen Klopp csapata márciusig legyőzhetetlennek tűnt a Premier League-ben, amíg a torna koronavírus-járvány miatt fel nem állt. A Liverpool szurkolói is aggódtak a szezon fújása miatt, és tovább kellene várniuk az aranyéremre. Ez nem így volt, és könyvet írtak a szokatlan évszakról.

Az elmúlt években számos kiváló futballkönyv jelent meg. AZ bízz bennünk ebben a sorban, olyan könnyen, mint Melissa Reddy nem írta volna meg élete első könyvét. Így van, és csak egy hónapig volt nála.

A 34 éves újságíró 2015 óta dolgozik a Goal.com tudósítójaként – a portálnak leválasztott tudósítója van a világ legjobb klubjaiban. Liverpoolban ő volt a kapcsolattartó a klub és a külvilág között. A Chelsea-nél például a Nizaar Kinsella dolgozik azon, amit korábban írtam:

Bár Reddy azóta több munkahelyen is átesett, két dolog nem változott. Egyrészt Liverpool közelében maradt, másrészt teljes és teljes beszámolót írt írásaiban. Közelről láthatta Jürgen Klopp a klub érkezése, átalakulása és a bajnokságot megnyerő csapat létrehozásához szükséges hihetetlen munka. Ezért az az elképzelés, hogy a rendelkezésére álló nagy mennyiségű információ könyvhöz vezethet a Liverpool várva várt szezonjáról, hogy megnyerje az aranyérmet. Így készült a számos beszámoló és interjú bízz bennünk.

Ütés és megújulás története

A könyv már messziről kezdi a történelmét, de érdemes megérteni az évad csapatának is. A Liverpool FC-t birtokló FSG 2010 óta működteti a klubot némi sikerrel. Az amerikai vállalat külföldi megközelítése nem mindig volt összhangban a hagyományos brit szövetség elképzeléseivel, és a siker időszakai sem változtattak ezen. Ez a kontraszt 2015-ben tetőzött Brendan Rodgersszel Ez.

Rodgers 2014-ben második lett a csapatával a Liverpool edzőjeként, ami hatalmas csalódás volt. Az utolsó fordulóban a csapatnak még volt lehetősége, de a Chelsea elleni vereség, amely során Steven Gerrard csúsztatásával tragikus hős lett, beleégett a játékosok agyába. Eközben az FSG modernizálni akarta a Liverpool személyzetét, de a régimódi Rodgers nem akart hallani olyan vonalról, amelyben nem minden fontos döntés volt kézben, de legalább az utolsó szó.

Biztos akartam lenni abban, hogy a futball minden kérdésében döntöttem. Szerettem volna garanciát vállalni a csapat vezetésére

A könyv Rodgers-t idézi.

Eközben az átigazolások is gyengék voltak. Vagy hiányoztak a fontos játékosok, vagy a vezetőség felbérelt valakit, akivel Rodgers nem akart együtt dolgozni. Ugyanakkor az északír szakember nagyon jó kapcsolatban volt futballistáival, akik nagyon szívesen dolgoztak vele. A legénység többi tagja azonban 2015 nyarán változott, de nem a javukra. A környezet feszülté, mérgezővé vált, ami gyengébb eredményekhez vezetett, ezáltal növelve a csapatra nehezedő nyomást. Végül az FSG vezetői, akik elégedettek voltak a folyamatos vitával, úgy döntöttek, hogy továbbjutnak, és a két jelölt Carlo Ancelotti Klopp pedig az volt. Az olasz edzőhöz képest a német szakember sokkal inkább olyan embernek tűnt, aki illeszkedik az amerikai rendszerbe. A döntést egy hetvenoldalas dokumentum segítette Kloppról és módszereiről, valamint személyes találkozó.

“Győznünk kell az Anfielden, kapcsolatba kell lépnünk a szurkolókkal, és képviselnie kell Liverpool szellemét kulturális, politikai és szellemi szinten. Röviden: a menedzsernek rendes srácnak kell lennie, aki azt a benyomást kelti, hogy ő egy közülünk “- írta Reddy a választásokról.

Eközben Liverpoolban a játékosok Rodgers vezetése miatt nem voltak elérhetők.

Amikor Brendan távozott, mi játékosok úgy éreztük, hogy nem tettünk meg mindent, amit kellett volna, és mégis valaki más elvesztette munkáját a mi mulasztásunk miatt – valaki, aki egyébként nagyon jó menedzser és főnök volt.

A könyv idéz Jordan Hendersont az akkor uralkodó hangulatról.

Ebből a letargiából azonban pillanatok alatt lelőtte a klub futballistáit, amikor Klopp érkezése elterjedt. Hihetetlen lázadás volt a német edző körül, de már az első benyomások is elsöprőek voltak. Jürgen Klopp azonnal elütötte a klub stábját, mondván

• nem bocsátott el senkit, hogy saját bizalmasait behozza a klubba, hanem beszélt a személyzettel, találkozott velük,
  • Kinevezése idején kijelentette, hogy nem hajlandó foglalkozni Liverpool múltjával, csak a jelenével és jövőjével,
  • szorgalmazta azokat a támogatókat is, akik mindig kritikusak voltak a támogatás és a türelem légkörének megteremtésére.

Akkor hívták többek között, hogy a drúzok szkeptikussá váljanak, akik hisznek benne. Ez a pozitív hozzáállás és energia annyira új volt, hogy azonnal felgyújtották a játékosokat, hogy elkezdhessék a közös munkát. Innen a Liverpool mászni kezdett.

AZ bízz bennünk szisztematikusan végigvezeti Önt azon, ahogy lassan, de biztosan megalkotta a Klopp Klubot a saját képe alapján. A könyv kimeríthetetlen érdeme, hogy nemcsak győzelmekről és sikertörténetekről szól, hanem kudarcokról és tévedésekről is. A szöveg úgy érzi, hogy a kulcsfontosságú események kézzel vezérlik, ráadásul Reddy számtalan előadót ad hozzá történeteihez.

A fejezetek külön szempontokban mutatják be az eseményeket, a szurkolókról, a dolgozókról, a menedzserekről, a labdarúgókról és az edzőkről egyaránt. Különösen érdekes perspektívánk van Klopp FSG elnökkel és Michael Edwards a kötetben bemutatjuk a sportigazgató közös munkáját, az adatok elemzését és az egyes játékosok szerződéskötésének módját, valamint néhány futballistát. A klub belső felépítése átláthatóbbá és áttekinthetőbbé válik, valamint az, hogy Klopp milyen és hogyan változott előre tervezett ütemben, tekintettel a fokozatos fejlődésre.

Könnyű megfeledkezni a különféle és részletes témákról, ugyanakkor a szerző helyenként több mindent megismétel. Ez a beszámolókból összegyűjtött fejezetek egyik sajátossága, minden bizonnyal megdöbbent, de nem rontja az élményt.

A futballrajongók számára mindenképpen érdekes olvasmány lehet bízz bennünk, de érthető azok számára is, akiket nemrégiben érdekelt ez a sport, főleg, hogy Reddy gondoskodott arról, hogy mindig kontextusban mutassa be az eseményeket. Akit érdekel egy kicsit a fedett klub működése, nem fog csalódni a könyvben.

21.szazadkiado.hu

Melissa Reddy: Higgy nekünk – Hogyan készítette a liverpooli Jürgen Klopp a bajnoki csapatot

Szerkesztő: 21 Century Publisher.

Lefordította: Bartók Imre.

Ár: 4290 láb.