– Mindenki, aki ismeri, menjen külföldre! – kiáltott fel a röplabda magyar kapitánya

Rendkívül bírálta a magyar férfi röplabda-válogatottat, amely a fehéroroszok és a portugálok által egyaránt vereséget szenvedett az Európa-bajnokságon a Norvégia elleni győzelem után. Robert Koch szövetségi kapitány. A DIGI Sport szóvivője, aki évek óta Ausztriában dolgozik, elmondta, hogy a hazai játékosoknak alapvető technikai hiányosságaik vannak, és mielőbb külföldön kell igazolniuk.

Körülbelül négy-hat évbe telik a magyar helyzet rendbetétele. Úgy gondolom, hogy ha minél több játékost mutatnak külföldön, akkor lesz magyar válogatott. Az alapokkal kellett kezdenem, a játékosok nem érhetnek a kosárhoz vagy az alkarhoz, számomra ez nem életképes lehetőség egy válogatott számára.

Minden szövetségi kapitány abból dolgozik, ami van, és a játékosok eljutnak abba az állapotba, amelyben vannak. Óriási a különbség a többi csapattól ”- mondta Koch Róbert a Sport 24-nek.

Légiós Japánban Pádár Krisztián egyetért a kapitánnyal abban, hogy a hazai bajnokságban élőknek érdemes megcélozniuk a külföldi bajnokságokat.

“És mindenképpen arra ösztönözném fiatal játékosainkat, sőt bárkit, aki tud, menjen külföldre. Nem csak a bajnokság erőssége miatt. Ha más környezetben kerül ki a kényelmi zónájából, talán elszigeteltebb vagy akár az elején, csak figyeljen a röplabdára, vegye komolyabban. Otthon azonban sok zavaró tényező lehet, ezért ajánlom mindenkinek a légióst. Nekem is nagyon jó volt – de jó volt most újra itthon játszani Magyarországon. ”

Robert Koch részletezte a szerintem a legrosszabb problémákat.

“A legszembetűnőbb a nyitottság és a befogadás közötti különbség, ezért bírálom nemcsak a fiúkat, hanem a magyar valóságot is. Ráadásul otthon alacsonyak a szobák, a játékosoknak technikailag nem tanítják meg a fogadások nyitásának új módszereit, így nem lehet nemzetközi mérkőzést kezdeni. Megtanítjuk őket, évek múlva eljuthatsz oda, de ehhez csak meg kell nézned, hol van a hiba – tudom, hol van a hiba, de ezt most nem mondom meg –

és nagyon mélyen nyújtva minket, ezt az egész magyar rendszert rendbe kell hozni.

A szövetségi kapitány a problémák ellenére optimista.

“Sok minden változni fog, nagyon-nagyon pozitívak, a fiúk is nagyon magabiztosak, éhesek a tudásra, dolgoznak, és semmilyen kritika nem érheti őket. Legfeljebb magam kritizálhatom, amikor megtanítom őket a kívánt dolgokra. Most azon dolgozunk, amit eddig tanultunk, és ez elég “- mondta Koch Róbert a portugálok elleni 3-0-s vereségért.

A hét végén a magyar válogatott ugyanazon három portugál csapat ellen javíthat. A csoportgyőztesek mellett a hét csoportból az első öt továbbjut a szeptemberi Európa-bajnokságra, a magyarok jelenleg a harmadik helyen állnak.