Milák elképesztő pillanatban szerzett gólt az olimpiai aranyért

Milák Kristóf az országos bajnokságokkal 200 pillangót is elképesztő időkkel jelzett, készen arra, hogy meghódítsa a világot – amit a Duna Aréna nyitónapján most produkált, az eddigi összes tavaszi produkciót felülmúlta: a világnak az-ötödik legjobbja volt idő a világon, 1: 52.50 végzett az élen az előfutamban. Kapás Boglárka figyelemreméltóan jól érezte magát a hölgyek között ugyanazon a versenyen, míg Burián Kata 100-at úszott vissza az olimpiai A szintre.

A 2019-es koreai világkupától Milák Kristóf átesett néhány hullámvölgyön, többek között egy brutális koronavírus-fertőzésen – de kedd késő délután ismét harangot csengett: a 2012-es és a 2016-os olimpiát 1: 52,50-ben, valamint a 2011 és 2017 közötti összes világbajnokságot megnyerte volna.

Sőt, talán még szembetűnőbb, hogy minden idők 5. legjobb eredménye, textilruhában pedig csak Michael Phelps ennél jobban tudott, csak egyszer, 2007-ben, Melbourne-ben (1: 52,09).

Az 1: 50.73 Kwangju kozmikus világrekordból Milák Kristóf természetesen egy másik dimenzió, azonban nem árt még egyszer hangsúlyozni: a textileszközök 2010-es visszatérése óta csak három úszó tudott bejutni az 1-be: 53: Chad le Clos (London, 2012, olimpiai játékok, 1: 52.96), Michael Phelps (2015, US Open, 1.52,94) és Cseh László (London 2016, Zsidó, 1: 52,91).

Vagyis senkinek sem sikerült 1: 52,9 tartományban úsznia az elmúlt tizenegy évben – Milák kivételével, aki 18: 201-re érkezett a debreceni ob 1: 52.71-re, majd az Eb 1: 52.79-re. És most, egy durva Covid-fertőzés és az elhúzódó következmények gyógyulása után, 1: 52.50 lett, tíz perccel korábban 22.31-gyel végzett az 50 gyors versenyben. Vagyis a textilipar új korszakában, 2010-ben a történelem második legjobbja – saját világrekordja mögött …

Beszéltem a kollégáimmal, hogy 1,52-es partira jövök, mert ez az én medencém, itt senki sem tud megverni

Az egyesület hírlevele Milák Kristófot idézte. “Nem állítom, hogy tökéletes fizikai állapotban vagyok, ezért most mindenekelőtt üzeneteket akartam küldeni nekem ezzel az úszással. Ez ment a többieknek? Nos, bárkit is érdekel egy ilyen üzenet, ne habozzon, saját maga is megteheti. ”

Kétszáz lepke csodálatos teljesítményét is élvezhettük, függetlenül attól, hogy Jakabos Zsuzsanna betegség miatt nem indulhatott el. Harapós boglárka kitalált egy óriást, ideje 2: 06.85-kor csak 7 évszázaddal volt gyengébb, mint amennyit 2019-ben a vb aranyának megszerzésére használt!

“Jól éreztem magam, kicsit sajnálom, hogy nem tudtam kijavítani az egyéni tippemet, de évszázadok óta nem vagyok szomorú” – mondta Kapás a verseny után. Katinka hosszú 2: 08.54 alatt végzett az előzetes versenyeken, majd azt mondta: “Úgy érzem, kezdek összejönni, 2:08 attól tartok, hogy a felkészülésem ezen szakaszában ez jó”.

Bár a döntők tokiói stílusban kezdődnek reggel, szerdán 9.30-kor, Sós Csaba A kapitány arra számított, hogy este jobb idõk születnek. És azt mondta: Burián Katának 1: 00.02-val sikerült elérnie az A szintet a 100 háton (eddig öt gyűrűre eddig csak 200 volt).

“Ez volt az A szint megszerzésének pontja, minden erőmmel megúsztam, most nagyon boldog vagyok. Talán még jobb lett volna egy perc alatt passzolni, mert végül is 1: 00.01 van az előző Európa-bajnokságból, de így márciusban szerintem nagyon jó. Nekem már kétszáz van, küzdök a bennmaradásért, de szeretnék most ott is úszni egy jobb időszakot “- mondta Burián Kata.

100 mellű ember Takács Tamás három tizeddel javult korábbi B-szintű eredményéhez képest (1: 01,08) – igaz, kevesebb mint egy perc alatt fel kellene lépnie az A szintre, de a jelenlegi helyzetben mégis tagja lehet az olimpiai csapatnak.