Mi a holisztikus fitnesz?

Általában, amikor az emberek a fitnesz kifejezést használják, az egészséges fizikai egészségi állapotra utal. A fizikai egészséget viszont az erő, az állóképesség és a betegség felszabadulása határozza meg. Az utóbbi években azonban a fitnesz fogalma kibővült. A koncepció holisztikus fitnesz az egészség és a gyógyítás szélesebb körű holisztikus perspektívájából merült fel.

Az egészség és a gyógyítás holisztikus perspektívája többdimenziós. Feltételezi, hogy a test, az elme és a szellem mind nehezen elkülöníthető módon kapcsolódnak egymáshoz. Így a rossz egészségi állapot nemcsak sérülés vagy betegség kérdése. Ha gyógyulásra van szükség, az ilyen megközelítést elfogadó emberek nyitottak a terápiák széles skálájára. Választhatnak hagyományos és nem konvencionális orvosi kezelések kombinációját. Vagy megfontolhatja egy teljesen más gyógyító hagyományhoz tartozó beavatkozást. A legfontosabb követelmény az egész embert figyelembe vevő megközelítés. De a gyógyítás nem az egyetlen gond, ha az egészség holisztikus perspektívájáról van szó. Az egészség holisztikus megközelítésének hívei a személyes egészség javításával és a betegségek megelőzésével foglalkoznak, mielőtt az érvényesülhet. Ezek az aggodalmak adták a holisztikus alkalmasság fogalmát.

A holisztikus fitnesz optimális egészségi állapotot jelent az ember egészén belül. Az optimális személyes egészség vagy a holisztikus alkalmasság elérése érdekében a személynek meg kell szólítania a testet, az elmét és a szellemet. Szükség lehet tevékenységek kombinációjára, beleértve a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozási szokásokat, a pozitív társadalmi-érzelmi tapasztalatokat és a lelki szükségleteinkre való odafigyelést. Elmondható, hogy ha holisztikus értelemben fittek vagyunk, testünk, elménk és szellemünk összhangban áll egymással.

A hagyományos fitnesz elérése fontos része a fitnesz holisztikus formájához vezető útnak. Rengeteg kutatás azt mutatja, hogy a fizikai aktivitás és a testmozgás mélyen befolyásolhatja általános egészségi állapotunkat. Számos pozitív összefüggés van aktivitási szintünk és testünk és elménk egészsége között. Például a fizikai aktivitás a cukorbetegség és a rák bizonyos formáinak kialakulásának csökkenő valószínűségével jár együtt. Úgy tűnik, hogy javítja a szív-légzőszervek egészségét. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy csökkenti a depresszió és a kognitív hanyatlás kockázatát.

Bár az erő- és kondicionáló gyakorlatok fontosak, a lét más aspektusait nem lehet figyelmen kívül hagyni az optimális egészség keresése érdekében. A fitnesz holisztikus megközelítésének hívei megértik, hogy a testmozgás pozitív hatásait ronthatják a helytelen táplálkozás vagy a túlzott alkohol- és drogfogyasztás. Az egészséges étkezési szokások kialakításához táplálkozási tanácsadásra lehet szükség. A különböző hangulatfokozóktól való függőség csökkentése általában pszichológiai tanácsadást és valamiféle belső lelki változást igényel.

Ezenkívül a testmozgás pozitív hatásai általában nagyobbak és jobban fenntarthatók, amikor az ember társadalmi környezete támogatja. A támogató társadalmi környezet ösztönözheti az embereket, hogy folytassák az edzésprogramot. A támogató társadalmi környezet segíthet az embereknek az egészséges táplálkozási célok elérésében. Ezért a holisztikus alkalmasság egyik formáját kereső embereknek szükségük lehet a társadalmi környezet felmérésére és annak javítására. Ha egyedül vannak, akkor lehet, hogy csatlakozniuk kell a közösségi és egyházi csoportokhoz. Az ilyen csoportok kiváló pszichés jutalmak, valamint potenciális edzőpartnerek lehetnek. Ha a mérgező barátok jelentenek problémát, akkor csökkentenie kell a barátokkal töltött időt. Figyelembe kell venni az otthoni és a munkahelyi napi környezetet is. Ha ez nagyon megterhelő, meditációs eljárásokra lehet szükség a gyakorlat pozitív hatásainak teljesítéséhez.

Összességében az erőnlét nem érhető el egyszerű edzésprogrammal. Inkább csak akkor érhető el, ha a testet, az elmét és a szellemet optimalizálják és egyensúlyba hozzák.