Megváltotta egyik sportriporterétől a közmédia

Lukács Viktor már nem sugároz az állami sportcsatorna, az M4 – írja az Index. A Primissima Junior Award nyertes sportkommentátorát azonban már korábban (egy évvel ezelőtt) a labdarúgó Európa-bajnokságra várták. Marco Rossi bejelentette, hogy ott van a közvetítésben), valamint az olimpiai játékokon, és decemberben Kijevbe küldte az M4-be, amikor a Ferencváros a Bajnokok Ligájában játszott a Dinamóval, hogy folytassa az Európa Ligát.

Az index úgy tudja, leváltásának oka az lehet, hogy megbecsülték a Facebookon Gulacsi Péter amelyben a magyar válogatott kapusa a szivárványos családok előtt állt. Megkeresték Luke-ot, aki nem volt hajlandó kommentálni a kérdést, de megerősítette, hogy azt már nem sugározza az M4. Az MTVA nem válaszolt a változás okával kapcsolatos kérdésükre.

Múlt hét Hrutka János bejelentette, hogy váratlanul elvált a Spíler TV-től, a csatorna kommentálta a lépést, mondván, hogy frissíteni akarják a szakértői csapatot. Az egykori válogatott futballista Gulácsi Pétert is támogatta, aki véleményét megfogadta, több nyilatkozatot tett ebben a témában, majd eltávolították a képernyőről.

Az Indexnek a két hírrel válaszolt Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, aki azt írta, hogy bár vonzónak tűnik, hogy egy médiavállalkozás arca, mint egyén, független közvéleményt képviselhet, ami ellentétes a termék által képviselt vagy fontosnak tartott értékekkel sajtó, de erre is ritkán találok példát.

“Azonban olyan gyakran fordul elő, hogy a szerződés közvetlenül kimondja, hogy a sportmédiában egy jól ismert személyiség nem fejthet ki olyan politikai véleményt, amely ellentétes egy adott médiacég kereskedelmi érdekeivel, különösen bizonyos nézetek kifejezésével. Mindenesetre provokatív azt gondolni, hogy Szombathy Pál, aki évek óta a Digi Sport reggeli műsorának adott otthont, azonnal lezárta az együttműködést a sportcsatornával, sőt a napi Új Szó is, már nem aggódott az RTL miatt, mert politikai demonstráción vett részt 2006-ban, de még sorolhatnék hasonló példákat. Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy a kérdés sokkal árnyaltabb, mint az igen vagy a nem válasz sietős megválaszolása, de fontos lenne megpróbálni egyenlő alapon mérni a hasonló esetek vizsgálatakor. A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökségi és etikai bizottsága örömmel állást foglal ebben vagy bármely más ügyben, ha valamely tagunkkal kapcsolatban külön kérést kapunk. Az állásukat elvesztő sportújságírók hozzáférhetnek szerény, de pénzügyileg támogatott pénzügyi programunkhoz Szombathy István, és számíthatnak informális támogatásunkra, amire számíthatunk a Népszabadságból, a Magyar Nemzetből vagy bármely más médiumból kirúgott munkatársainktól is ”- Szöllő írt.