Meghalt Sarah Monspart, a nemzet sportolónője

Szombat reggel halt meg, hetvenhat éves korában Monspart Sarolta, A Nemzet Sportolója – írja az MTI. A család szerint a futó legenda hosszú súlyos betegség után elhunyt.

Sarons Monspartot tavaly március 31-én jelölték az Országos Sportolók Szövetségének új tagjává, az olimpiai aranyérmes úszó után, Székely Éva február 29-én bekövetkezett halálával megüresedett egy tizenkettő hely. Ezután interjút adott a 24.hu-nak életéről és karrierjéről.

Sarons Monspart 34-szeres tájfutó bajnok volt Magyarországon, de kipróbálta magát a sífutásban, ahol hatszoros országos bajnok lett. Ezüstérmet váltóban váltott az 1970-es tájfutó világbajnokságon,

1972-ben azonban ő lett az első magyar, aki megkapta az egyéni világbajnoki címet.

1976-ban bronzérmet szerzett a magyar tájfutó világbajnokságon, és ugyanebben az évben elsőként nem skandinávként nyerte meg az ötnapos svédországi tájfutó versenyt, az O-Ringent.

Kiváló eredményeket ért el a maratoni futásban is. Ő írta a magyar sport történetét 1972-ben, amikor a Csepel-maraton elkezdődött, mert a nők addig nem indulhattak a klasszikus számban.

Nem csak ő futotta le a versenyt, hanem három óra alatt Európa leggyorsabb maratoni futója lett, az 1976-os 2:48:22 idő a magyar csúcs volt 1982-ig.

Pályafutása kullancs által terjesztett betegséggel ért véget. A 24.hu-nak mesélt róla:

Egy apró kullancsnak köszönhetően elvesztettem azt a majdnem húsz éves munkát, amelyet a tájfutás, az atlétika terén végeztem. De köszönöm Istennek, hogy inkább bénává, mint hülyévé tett, ha választott. De milyen jó lett volna, ha nem kell választanod.

1980 és 1990 között Monspart a magyar tájfutó-válogatott szövetségi kapitánya volt, az 1990-es években pedig az elitprogramok – világbajnokságok és világversenyek – szervezéséért volt felelős a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségének tagjaként. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Az Országos Egészségfejlesztési Intézetben dolgozott, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Közéleti Sport Alapítvány elnöke, 2009-2011 között az Országos Szabadidősport Szövetség elnöke volt.

Tájfutó pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is dolgozott, edzőterveket állított össze hivatásos és amatőr futók számára, folyamatosan népszerűsítette a mozgást és idősek sportját szervezte az Idősek Klubjainak Országos Hálózatában (OGYIK).

Nem kell bajnoknak lenni. De ha továbbra is az egészségét, az izmaid karbantartását szolgálja, akkor képzett vagy, mert kocogsz, rendszeresen jársz, kreatívabb, rugalmasabb, ellenállóbb leszel. Az élet más területein is versenyképesebbé válik.