Meghalt Igaly Diana, olimpiai bajnok sportlövő

A sportlövészet olimpiai bajnoka, a magyar szövetség alelnöke 56 éves korában elhunyt Igaly Diána.

Igaly minden idők egyik legsikeresebb magyar sportolója volt, 2004-ben olimpiai skeet bajnok és négy évvel korábban bronzérmes.

Két aranyérmet nyert egyéni és csapatversenyeken a világbajnokságon, és öt aranyérmet nyert az Európa-bajnokságon (négy csapatban, egy egyéniben). Összesen 11 alkalommal lépett fel a dobogóra a világbajnokságon és 13 alkalommal az Európa-bajnokságon.

Mindig velünk maradsz, ragyogsz, mint a csillagok. Nyugodj békében Dia! 🖤😢

Hozzáadta Péni István – 2021. április 8., csütörtök

Információink szerint Igaly Diana egy ideig koronavírus miatt kórházba került, lélegeztetőgépen volt, de teste jól reagált a kezelésekre és javult, de csütörtök délután állapota ismét rosszabbodott, teste pedig feladta. .

“Mély fájdalommal kell megerősítenem, hogy nagyszerű olimpiai bajnokunk, többszörös világ- és Európa-bajnok csütörtök este elhunyt. Ezt a mérkőzést elvesztette. Kora korában itt volt közöttünk, az egyesület alelnökeként, a Puck tudományág vezetőjeként, a sportlövészet tisztelőjeként. A sportolók sírnak “- jelentette ki az egyesület főtitkára a 24.hu-nak, Sinka László.

Igaly Diána számára a sportlövészet a család öröksége volt, mint az apja, József ezt a sportot is gyakorolta. Igaly Diána 13 éves korában lett igazolt sportlövő, első nagy sikerét 1983-ban érte el, amikor megnyerte a junior skeet Európa bajnokságot.

Először 1989-ben sikerült a dobogóra állnia a világbajnokságon, amikor bronzérmet szerzett a csapattal, majd egy évvel később már világbajnok volt a Moszkvai Vébnél. Az Európa-bajnokságon 1991-ben ezüst és bronz érem után jutott először a csúcsra, amikor a csapattal és az egyénnel egyaránt nyert.

Az 1992-es barcelonai olimpia vendégversenyzőjeként a férfiak között volt, és a kvalifikációban a 42. helyet szerezte meg, így kudarcot vallott.

Apja 1997-es halála után Igaly arra gondolt, hogy befejezi karrierjét, de végül apja szavai meggyőzték a folytatásról.

“Apám már akkor meghalt, tudván, hogy az öt gyűrűs kezdet elérhetővé vált számomra, én pedig nem, de azt mondta anyámnak, hogy ott leszek. Amikor édesanyám mindezt elmondta nekem halála után, úgy döntöttem, hogy folytatom, és bár addig sikeres voltam, jövőre világbajnokságot és kvótát nyertem “- jelentette ki Igaly 2015-ben az MTI-nek.

Ezután bronzérmet nyert a 2000-es sydneyi olimpián, harmadik lett a szétlövésben.

Négy évvel később megnyerte az alaptesztet Athénban, majd hibátlanul lőtt a döntőben, így az olimpiai aranyérmet a nyakába akasztották.

Később évekig komoly sokszögproblémákkal küzdött, de sikerült eljutnia a 2008-as pekingi játékokra és ott a 13. helyen végzett, majd megpróbált kijutni a londoni olimpiára, de nem sikerült.

2007-ben Törökbálinton apjáról elnevezett lövészklubot alapított, ahol a fiatalok skeetlövészetre való oktatása volt a cél. Sportvezetőként 2013 és 2016 között tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság Közgyűlésének, és aktívan részt vett a MOB Sportolók Bizottságának munkájában is. 2013-ban a diszkoszvetők feje lett Magyarországon, haláláig az egyesület alelnökeként dolgozott.

Igaly Diána

Születés dátuma, helye, ideje: 1965. január 31., Budapest
Elhunyt: 2021. április 8., Budapest
Klubok: MHSZ KLK, BPLE, Igaly József LKSE
Esemény száma: skeet
Olimpiai eredmények: 2004 -1, 2000-3, 2008-13, 1992-42.
Egyéb figyelemre méltó eredmények: egyéni világbajnok (1998, 2002), egyéni világbajnokság-2. (1994), egyéni világkupa 3. (2003), egyéni egyéni bajnok (1989), egyéni Eb-2. (2000), csapatvilágbajnok (1990, 1994), csapatvilág-3. (1989, 1991, 1993, 2002), Európa-bajnok csapat (1989, 1993, 1994)
Köszönet, díjak: Az év magyar sportereje (1994, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004), a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend Keresztje (2004), tiszteletbeli Athén polgára (2005)
Egyéb beosztás: Magyar Sportlövész Szövetség alelnöke (2012-2021)