Meghalt Bérczi István tornász, a tévés torna legendás arca

75 éves korában hunyt el Bérczi István, olimpiai résztvevő, Magyarország bajnoka tornász, akit évek óta láthattam a tévétornán.

Bérczi István 1945. június 1-én született és tornászként kedvenc sportágában, a lólengésben is magyar bajnoki címeket nyert.

Érmesként utazhatott a mexikói olimpiára 1968-ban, de súlyos karsérülése miatt otthon maradt. Negyedik lett az 1971-es Európa-bajnokságon, majd az 1972-es müncheni játékok nyolcadik helyén volt a magyar csapat tagja.

Nyugdíjba ment és szállítási mérnök lett, de váratlan kérést kapott:

“A magyar televízió illetékesei felvetették a tévés torna ötletét, az egyesület javaslatára Müller Katalin és én, szintén tornász, minden este öt percre megjelentünk a képernyőn. Ketten állítottuk be a programot. A jól ismert mozgalmi csoportok változatosak voltak, hogy bárki követhesse őket, ha lehetséges. Az adás, az esti sztori és a hírek között felvétel volt, ezért sokan látták “- mondta a Heves Megyei Hírlapnak 2008-ban.

Később a sportág nemzetközi gólszerzőjeként sok olimpiára jutott.

“Első olimpiám 1988-ban volt Szöulban, technikai asszisztensként kezdtem, amelyet akkor rendszerként vezettek be, ma már nincs, de egy ideje létezik. Természetesen a legizgalmasabb pillanatok mindig azok voltak, amikor a döntőben meg kellett szorítani a magyarokat. Borkai Zsolt olimpiai bajnok lett Szöulban, engem pedig swingbe osztottak be, ott lehettem a döntőben, nem kellett ott semlegesnek lennem, meg tudtam ítélni, technikai asszisztens munkámat végeztem. Aztán Csollány szilveszteri ringjén jött Sydney-be, ott sajnos nem tudtam megítélni a döntőben. Aztán Londonban Berki Krisztián győzelménél D1-es bíró voltam a pályán, szerencsére, amikor a döntőben volt, már a földön voltam, és drukkoltam, örültem a gyakorlatának “- mondta az egyesület honlapján 2016-os nyugdíjazása után.

Az Nso.hu szerint halálát koronavírus okozta.