Még a NOB elnökének is nagyon nehéz eljutni Tokióba

Hasimoto Szeikoa tokiói olimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke szerint nagyon nehéznek tűnik Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke május közepén látogathatja a tavaly évről nyárra halasztott játékok weboldalát.

Hasimoto erről pénteken beszélt, nem sokkal a bejelentése előtt:

Az eredetileg a koronavírus-járvány miatt május 11-ig elrendelt sürgősségi ügyet Tokióban a hónap végéig meghosszabbítják. Ennek oka, hogy a fertőzések száma ismét megnőtt.

Korábbi sajtóértesülések szerint Bach május 17-én érkezik a japán fővárosba és találkozik Szuga Josihide Hasimoto miniszterelnök és Koike Juriko Tokió kormányzóval is. A NOB azonban eddig kijelentette, hogy még mindig nincs konkrét dátum az elnök japán látogatására – írja az MTI.

A 67 éves NOB-elnök utoljára novemberben járt Tokióban, majd konzultált Suga-val, valamint a szervezőkkel. Azóta mind a NOB, mind a szervezőbizottság ismételten megerősítette elkötelezettségét az olimpiai halasztások megszervezése iránt idén.

A napokban azonban online petíciót indítottak Japánban a játékok lemondására, és több mint 210 ezren írták alá. A legutóbbi felmérések szerint Tokió lakosságának döntő többsége ellenzi az idei olimpia megrendezését. Ennek oka részben az oltási program lassú végrehajtása, részben a fertőzések számának növekedése.

A tokiói olimpia nyitóünnepségét július 23-ra tervezik, az esemény augusztus 8-ig tart.