Lóverseny – A királyok sportja

Több ezer évvel ezelőtt az ember felfedezte, hogy az Equus rendű állat jó volt terhei viselésére és teherének megkönnyítésére. Aztán egy napon, mivel az emberi faj egésze természetes versenytárs, elkezdtük használni azt az állatot, az úgynevezett lovat, hogy mások ellen szaladjanak.

Aztán az ember elkezdett lovakat tenyészteni, hogy kiemelkedő legyen a sebesség és az állóképesség terén. Amikor ez az újfajta szórakozás és sport fejlődni kezdett, a nemesség vagy a királyi urak megengedhették maguknak, hogy lovakat neveljenek erre a célra. Ezért az emberek “osztálya” volt az, aki a szabadidejét leggyakrabban élvezte, hogy versenyezzen a lóversenyben.

Az első feljegyzések a lóversenyzésről Közép-Ázsiában az őskori nomád törzsek eredeténél voltak. Kr. E. 4500 körül elsőként háziasították a lovat. Az első írásos feljegyzések sokkal később, miután a lóverseny már bevett sport volt Közép-Ázsiától a Földközi-tengerig. Kr. E. 638 körül a lóverseny a görög olimpia részévé vált. És a Római Birodalom megszállottja volt ennek a sportnak.

A modern versenyzés gyökerei a XII. A Brit Birodalom lovagjai a keresztes háborúkból visszatérve arab lovakat importáltak. Az ezt követő években arab mének százai keresztezték az angol kancákat, hogy a sebesség és az állóképesség legkívánatosabb kombinációját biztosítsák. Ez a lófajta az evolúciója után fajtatiszta és természetesen a nemesség volt a vezetője a két felsőbbrendű fajtatiszta ló között a magánfogadásnak, eltérítésként.

Ahogy a sport profibbá vált Anne királynő uralkodása idején, a 18. század elején, az egyéni versenyek olyan eseményeket eredményeztek, amelyeken több ló versenyzett. A versenypályák pénztárcákat vagy pénzdíjakat kínáltak az események nyertesének. És ezek a táskák nőttek a legjobb lovak vonzására.

Az 1700-as évek közepén úgy döntöttek, hogy kell egy irányító testület, amely meghatározza azokat a szabályokat és normákat, amelyeket a kurzoroknak, tenyésztőknek és tulajdonosoknak be kell tartaniuk. Ennek eredményeként a Jockey Club Newmarket-ben megalakult, és a mai napig teljes ellenőrzést gyakorol az angol versenyzés felett.

Miután a klub megállapította a lovakra és versenyekre vonatkozó teljes szabályokat és normákat, amelyek a klub szankciója alatt futhatnak, öt futamot jelöltek ki “klasszikus” versenyként a hároméves lovak számára. Az angol Triple Crown – amely csikók és csirkék számára egyaránt nyitott – 2000 Guinea, Epsom Derby és Stakes St Leger alkotja. Két másik, csak macskák számára nyitott verseny az 1000 Guinea és az Epsom Oaks.

Amint a britek Amerikába telepedtek, nagyon jó tenyészállatokat és versenylovakat hoztak magukkal. Az első ismert nyom a gyarmatokon a New York-i Long Islanden volt. Először 1665 körül hozták létre. Bár a lóverseny népszerű népszerű esemény volt, a szervezett és profi versenyek csak a polgárháború után kezdődtek. Innentől kezdve a sport népszerűsége nőtt az ország bevált részein. A versenypályák nagy részét pedig a “bűnöző elem” vezette. Mivel ez a legfontosabb pályatulajdonosok és tenyésztők számára nem volt kívánatos, 1894-ben New Yorkban találkoztak és megalapították az American Jockey Club-ot. Hamarosan szabályokat és szabályozásokat hoztak létre, amelyek hasonlóak az angol jockey club szabályaihoz, és gyorsan megszüntették a korrupció jelentős részét.

A Kentucky Derby-re, az Egyesült Államok egyik leghíresebb lóversenyeseményére először 1875-ben került sor. Otthona a Kentucky állambeli Louisville-i Churchill Downs-ban található. Ez egyike annak a három fajtának, amelyek az amerikai hármas koronát alkotják. A másik kettő a Belmont Stakes, amelyet először New York-i Long Island-en, a Jerome Parkban futottak 1867-ben, és a Preakness Stakes-t 1873-ban, a Maryland-i Baltimore-i Pimlico Parkban.

Bár az érdeklődés az évek során nőtt és visszaesett, a lóverseny a második legnépszerűbb nézősport az Egyesült Államokban, amelyet csak a baseball előz meg.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a lóversenyzésnek is vannak más formái. Ezek tartalmazzák:

– Terepfutás, amely megköveteli, hogy a ló eltávolítsa az akadályokat, például a kefekerítéseket, kőfalak, sínkerítéseket és vízeséseket. A verseny legrégebbi és leghíresebb szakasza Nagy-Britanniában az Angliai Nemzeti-tenger. Először 1839-ben indult Aintree-ben, és ma is folytatódik. A leghíresebb az Egyesült Államokban az amerikai válogatott. Először 1899-ben dobták piacra a Belmont Parkban, és továbbra is évente tartják ott.

– Az akadálypályák hasonlóak az akadályversenyekhez, de sokkal kevésbé igényesek. Gyakran használják malacok számára, amelyek később akadályversenyben versenyeznek.

– A pont-pont versenyeket általában amatőrök vezetik az egész Brit-szigeteken.

– És végül, de korántsem a legkevesebb a hámverseny, amely a Római Birodalom idején nagyon népszerű volt. Miután a birodalom a sportágra esett, szinte feltámadásáig eltűnt azok által, akik szerették lovagolni lovakkal az amerikai országutakon az 1700-as évek végén. Az első hivatalos hámpályák az 1800-as évek elején és 1825-ig jelentek meg. , a hámverseny az Egyesült Államok országos vidéki vásárainak kedvenc látványossága lett.

A hámverseny újjászületése óta új fajta ló született. 1788-ban figyelemre méltó angol telivér mént importáltak az Egyesült Államokba. Fajtatiszta és vegyes amerikai kancákkal tenyésztették a standard fajtavonal létrehozása érdekében. A név a kábelköteg sebességének egy mérföldes “szokásos” távolságán alapul. Ennek a vonalnak az utódjait az évek során toborozták, hogy létrehozzák ezt az új fajtát, amelynek állóképessége, temperamentuma, mérete és fizikai szerkezete ellenáll a hám alatti versenyzésnek.

Noha a hámverseny az 1900-as évek elején ismét népszerűségének csökkenését szenvedte el, 1940-ben visszatért, miután fogadási eseményként újból felvették a New York-i versenypályára. A tervezett éves pályák és események száma nagyobb, mint a tisztán tiszta verseny az Egyesült Államokban. Számos európai országban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában is népszerűvé vált.

Az egykor szinte kizárólag „Királyok sportja” az évek során követte minden életmódú és jövedelmű embert. Ez továbbra is egy olyan sport, amely gyakran társul a “jómódúakhoz”, azokhoz, akik megengedhetik maguknak a ló színvonalának emeléséhez szükséges hatalmas költségeket, amelyek szükségesek a futáshoz és a legnépszerűbb versenyesemények által odaítélt nagy pénztárcák megnyeréséhez. az egész világon.