Lőrincz Tamás Európa-bajnok | 24.hu.

77 kilogramm kötött fogások kategóriájába tartozik Lőrincz Tamás pénteken legyőzte a román Ilie Cojocarit, a horvát Antonio Kamenjasevicet és a fehérorosz Csimur Bergyiu-t, majd a négy között könnyen 5-0-ra legyőzte a német Michael Felix Widmayer-t. A szombati döntőben az U23-as Európa-bajnokság győztese török Yunus Emre Basar őt várta, aki nem tudott komolyabban ellenállni, mint Lőrincz egykori riválisa.

A meccs első másfél perce a megszokott forgatókönyvet rögzített vonalon hozta meg, a felek keményen harcoltak helyzetből, de semmilyen intézkedés nem történt. Nyilvánvaló volt, hogy Lőrincz elsajátította a játékot, ezt a bírók is megítélték, így Basart legyintették (1-0), és le kellett mennie a földre, ahonnan a magyar remekelt és bedobta (3- 0). Az akció végén azonban a török ​​megúszta az elfogást, attól félve, hogy képes lesz visszafogni, de Lőrincz “egészséges” volt és időben reagált, így a felek 3-0-ra folytatták, majd megpihentek.

A második fordulóban a törököknek előbbre kellett volna menniük, de a magyar látványosan erősebb volt nála, mígnem előre lökte Basart, akit alig egy perc (4–0) után ismét intett, ami megpecsételi a sorsot. Nem tudta alulról megvédeni a magyar emelését és dobását, ezt követően hátán (8-0) horkantott a matracra, amely négy pontot szerzett, és egyben a meccs végét is lőtte, amikor Lőrincz elért a szükséges különbség a műszaki festéknél.

Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes és világbajnok az elmúlt másfél évtized egyik legnagyobb alakja a nemzetközi birkózásban. Az Európa-bajnokságon ő volt a nyolcadik érme és a negyedik arany (2006 – 66 kg, 2013 – 66 kg, 2014 – 71 kg, 2021 – 77 kg), és általában 14. alkalommal ülhetett dobogóra.

Lőrincz aranya a magyar küldöttség pénze után a második valuta Varsóban Sastin Marianna (62 kg) a második helyen végzett. Az Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján Kiss Balázs (97 kg) a döntőben Fritsch Róbert (72 kg) a bronzmeccsen a szőnyegre lép, míg Andrási József (60 kg) érdekelni fogja a vigasztalást.