“Lehettem volna gyilkos is” – jött fölülről Veszprém keze

“Nem könnyű felnőni Brazíliában. Ez azonban egy gyönyörű ország, melegszívű emberekkel és gyönyörű tájjal. Szeretném elmondani az életemnek, hogyan nőttem fel hátrányos helyzetű gyermekből férfivá. Egyesek szerint sikeres ember. Ez nem a kézilabdáról szól, hanem egy olyan életleckéről, amelyet nehéz úton megtanultam. A legfontosabb pontot már elmondtam: a kemény munka mindig megtérül. Bízz bennem!”

Rogerio Moraes 1994. január 11-én született Abaetetubában, Pará városában, 150 ezer lakosú kisvárosban.

“Számomra és sok brazil számára az élet nem könnyű. Nem mondom, hogy lehetetlen volt, de nagyon nehéz. De az élet egyre erősebb. És ha anyám és nagymamám nem nevelnek, akkor másképp alakulhatott volna a helyzet. Mondhatom, hogy szerencsés vagyok, hogy ott voltam az életemben, mert keményen dolgoztak értem, hogy mindent megkaptam, amire szükségem volt a boldoguláshoz.

Rogerio Moraes, a brazil kézilabda egyik sztárja (Fotó: Petr David Josek / POOL / AFP)

Abaetetubában sok az erőszak, virágzik a kábítószer-kereskedelem, amelyben sokan vannak most is. Könnyen beszívhatta a vákuum, a veszélyes élet, a gyilkosság. De a két őrangyal, anyám és nagymamám, nagy erőfeszítéseket tett az oktatásom érdekében.

Lehettem volna gyilkos is, csak egy lépésnyire voltam tőle. De azért lettem jó fiú, mert rájöttem, hogy ez az élet nem nekem való. És mivel némi útmutatásom volt, anyám és nagymamám minden alkalommal mellettem maradtak.

Azt mondták:

Ezt meg kell tennie, meg kell tennie, vigyáznia kell magára és mindig, de mindig jónak kell lennie. És akkor fényes jövő vár rád.

Ezek a szavak a mai napig élnek bennem, és mindig tisztán hallom őket.

Úgy döntöttem, hogy jó fiú leszek. Nem voltunk gazdagok, sőt, volt idő, amikor nagyon szegényen éltünk. A fejlődés érdekében keményen kellett dolgoznom. Ez volt az egyik első tanulság, amit valóban megtanultam. Hogy keményen kell dolgoznom mindenért, mert akkor sokkal édesebb a jutalom.

A kézilabda előtt az iskola mindent jelentett számomra. Arról álmodoztam, hogy tanár vagyok, mert meg akartam osztani az ismereteket. Próbáltam példát hozni. Aztán valami megváltozott, ahogy egyre többet tanultam, már ügyvéd akartam lenni.

Szerencsére vagy sem, de az álmaim kissé megváltoztak, amikor elkezdtem kézilabdázni. Ez nem profi sport Brazíliában, nehéz megélni belőle. De Abaetetuba mindig is melegágya volt a fiatal játékosoknak, 12 évesen szórakozásból kezdtem el játszani.

Előtte természetesen, mint minden brazil gyerek, fociztam. A pályán, az utcákon, a tengerparton ez nem számított. De nagyon magas voltam és kissé kövér, ezért betettek a kapuba, amit meguntam. Kézilabdára váltottam.

Az volt a tervem, hogy ott kapus legyek, de az első edzőm azt mondta nekem, hogy fizikai képességeimmel nincs esélyem a kapunál maradni. Nem, látott bennem egy lövőt vagy egy korsót. Ezért próbálkoztam mezőnyjátékosként, és amikor láttam, hogy az emberek mennyire elégedettek a céljaimmal, éreztem, hogy rohan az adrenalin. Meg volt győződve arról, hogy ez a helyes út. ”

Beszélt arról, hogyan nézték a legnagyobb klasszikusokat a YouTube-on, és próbálták őket lemásolni Nikola Karabatic megszállottság, rögeszme Luc Abalo mozdulatok. nem is sejtette, hogy hamarosan ellenük is elveheti a földet.

Két hazai klubban (Adena Abaetetuba, Vila Olimpica) játszott, majd 2015-ben nagyszerű kalandba kezdett és elfogadta a THW Kiel hívását.

“Sokáig éltem Németországba költözve. Bár veszélyes életem Brazíliában véget ért, minden barátom eltűnt. Beleestem valami újba, kevésbé veszélyesbe, de kissé féltem. Amikor Kielbe mentem, csak portugálul beszéltem, egy szót sem beszélve angolul. De azt tettem, amit a legjobban tudtam: keményen dolgoztam.

Rögtön hiányzott az otthon, szerencsére ott volt Joan Canellasami segített nekem. Olyan volt, mint az apám. Ezenkívül sok nyelvet tudott, köztük katalánul, például portugálul. Félig portugálul és félig katalánul, félig spanyolul beszéltem, és ez nagyon hasznos volt. Segítségével lépésről lépésre jobb lettem, és közben megtanultam angolul.

Hiányzott a családom, de szinte óránként skype-olunk, és motivációt adtak a folytatásra. Anyám nélkül valószínűleg visszatértem volna Brazíliába.

De eszembe jutottak a szavak: dolgozz keményen, amíg meg nem kapod, amit akarsz! Nagyon sok munkát végeztem, de ez nem volt könnyű számomra, mert egy év után véget ért a kieli kalandom. De nem adtam fel. Most sem, soha. Ha nem élsz a lehetőséggel, akkor soha többé nem lesz képes rá.

Utazásom Szkopjébe vezetett, 2016-ban szerződtem a Vardarral, és egy évvel később megnyertem a Bajnokok Ligáját. Folytattam a kapcsolatot brazil barátaimmal, akikkel kézilabdázni kezdtem, és amikor a döntő megnyerése után kinyitottam a telefont, gratuláló üzenetek esője fogadott. Valaki azt írta: “Hé, Rogerio, emlékszel, hogy néztél kézilabda videókat a YouTube-on?” Csak legyőzted azokat a srácokat, és megnyerted a legnagyobb trófeát! «

Néhány percig csak bámultam a képernyőt. Néhány évvel ezelőtt amatőrként játszottam Abaetetubában, és most a világ tetején vagyok. Fantasztikus érzés. A BL-győzelem különleges volt, az egyik legjobb, amit életemben éreztem. Még tetoválást is készítettem a trófea elnyerésének dátumával.

Kétszer megnyerte a Bajnokok Ligáját a Vardarral (Fotó: Axel Heimken / dpa Picture-Alliance via AFP)

De van egy üzenetem a védőszentemnek, Szent Györgynél és mert tudod, hogy vallásos srác vagyok. Gyerekként minden vasárnap templomba jártam a családommal és imádkoztam. Amikor nem tudtam, mit tegyek, mindig imát mondtam. Azóta imádkozom Szent Györgyhöz és segítek.

Mi, Brazíliából érkezők, szabadok és viccesek vagyunk. A Rogerio szokatlan név Európában (Spanyolországon és Portugálián kívül). Rogernek hívták Németországban, de a Vardarban a második edzőmnek, a jelenlegi veszprémi mesteremnek, David Davis Megkérdeztem, van-e becenevem. Itt találták ki számomra a Samba nevet, amely száz százalékban brazil.

Tetszett és azóta mindenki ezen a néven ismeri. Ezért mindig az öltözőben hallgatunk valami brazil zenét, így volt ez Szkopjéban és így van Veszprémben is. Mintha otthon lennél.

Még csak 27 éves vagyok, de azon gondolkodom, hogy karrierem végén visszatérhetek Brazíliába. Ha nyugdíjba megyek, van egy másik tervem.

Visszamegyek az iskolába, és jogi diplomát szerzek. Sajnálom, hogy nem fejeztem be, ezért nagyon szeretném megtenni és befejezni az utamat.

Mert most, 27 évesen rájöttem, hogy mit csinálok. A semmiből értük el a csúcsot. Az oktatás, a családom és a munkamorál vitt oda.

És ha sikerül, mindenki megteheti.

Ahol a futball elméje és szíve találkozik!

A legjobbak közül választott írások.

Legalább 24 kiváló minőségű tartalom havonta 990 forintért. Próbálja ki 490 forintért az első hónapban!

Amint azt csapatunk összetétele ígérte, a szövegek sokféle műfajban és témában fognak megjelenni: lesznek elemzések, interjúk, rövid prózák, beszámolók, hazai és nemzetközi témák, adatok és cikkek vélemény alapján.

Maradjon nálunk minél többen, hogy együtt modellezhessük és felépítsük az új magyar futballmagazint, amely ki akar emelkedni az írások szintjén és egyediségén keresztül! Iratkozzon fel, olvasson, kövessen minket, vitázzon velünk, adjon ötleteket! Szeretettel várunk mindenkit ebben a közösségben, akik számára a futball csak játék, és mindenkit, akinek a futball több, mint játék.

PRÓBÁLD KI!