Legyező horgászat – A királyok sportja

A horgászhorgokat mesterséges legyekkel csábítják, nem pedig élő csalikkal. Ahhoz, hogy jó légyhorgász lehessen, türelemre, pontosságra és átfogó ismeretekre van szüksége a keresett halakról. Ez egy olyan sport, amely bármely életkorban élvezhető. Egy délután át tudja venni az alapokat, de a művészet tökéletesítése egy életre lesz szükség.

A legyező horgászathoz használt felszereléseket és technikákat gondosan kell megválasztani, a keresett hal típusától, a víztípustól és a napszakától függően.

A vadászatot, amelyet csak pisztráng, lazac vagy patkány esetében folytatnak, a puriszták kedvelik, és sok éven át az egyetlen “igazi” légyhorgászatnak tekintették. De az úgynevezett durva halászat más fajoknak, például szürkének, pontynak, keszegnek, csukának és másoknak, megvan a maga öröme.

Céljától függetlenül rúdra és zsinórra lesz szüksége. A hagyományosan hasított nádból készült légrudak ma különféle anyagokból készülnek, beleértve az üvegszálat, a szénszálat vagy a grafitot. A bambuszrudak továbbra is hagyományőrzőek, de törékenyek a modern anyagokból készült rudakhoz képest. Ma a légyhalászok többsége a szénszálat vagy a grafitot részesíti előnyben. Nehezebb rudakra van szükség gyors vízben, szörfözésben vagy sós vízben történő horgászathoz.

Saját legyek létrehozása vagy a legyek megkötése önmagában hobbi lehet, ehhez speciális eszközökre, éles szemre és határozott kézre van szükség. A legyek készülhetnek tollal, szőrmével, fonallal, huzallal, fém- vagy üvegdarabbal, parafával, gumival, műanyaggal – bármi működik a tökéletes csalik létrehozásához.

A legyek százai vagy modelljei léteznek, amelyek közül néhány Izaak Waltonig nyúlik vissza, aki 1653-ig publikálta a “Compleat Angler” -t. A modellek elérhetők könyvekben, folyóiratokban és az interneten. Vagy mindig kitalálhatja a sajátját!

Akár megkötözi, akár megveszi, a legyek különféle általános osztályokban jelennek meg.

Egy száraz légynek a víz felszínén kell lebegnie, valószínűleg egy imént leszálló rovarra emlékeztetve.

A nedves légy viszont a víz alatti búvárkodásra szolgál; vagy lebeg egy bizonyos mélységben, vagy folyamatosan merül a gyógyulásig, a légy típusától függően.

A száraz légyhorgászatot általában Dél-Angliában részesítik előnyben, míg Észak-Anglia és Skócia halászai, akiknek gyakran gyorsabb vizekkel és keskenyebb területekkel kell megküzdeniük, a nedves légystílust választják.

A legyeket szintén utánzó vagy vonzó kategóriákba sorolják.

Az utánzott legyek összekapcsolódnak bizonyos típusú zsákmányhalakkal: kifejlett rovarokkal, rovarlárvákkal vagy nimfákkal, férgekkel, kisebb halakkal vagy rákokkal, vagy akár a vízbe hullott szárazföldi állatokkal.

A vonzó legyek nem feltétlenül hasonlítanak a zsákmányra, ehelyett úgy működnek, hogy a halak ösztönös reakcióját élénk és élénk színeken, hosszú rostokon keresztül hajtják végre, amelyek görbülnek (szerpentinek), vagy turbulenciát okoznak a vízben, amikor áthúzódnak rajta.

Ha fel van szerelve légyhorgász felszerelés, meg kell tanulnod terjeszteni. A cél az, hogy a legyet a lehető legkönnyebben leszállítsuk, hogy természetesnek tűnjön, és ne ijessze meg a halakat, és így a légy természetes úton halad a vízzel együtt.

Az izmok alapvető felszabadulása azt jelenti, hogy a fej fölött a vonalat majdnem függőlegesre emeljük, majd rövid távolságra előre rögzítjük, de több tucat változat létezik. Nedves legyek esetén érdemes használni egy olyan tornyot, például a tornyot, amely a zsinór súlyát a repülés fölé helyezi, így gyorsan süllyed.

Vannak speciális dobások is, például dobások, mellékfegyverek és Spey-dobások, amelyeket olyan körülményekre szánnak, amelyek nem biztosítanak elegendő helyet a rendszeres dobáshoz, például magas falú patakok, egyenes fák vagy zsúfolt területek.