Kokov Kovács István: Nem leszek főtitkár, így a bírák megtévesztik a magyarok javát

Kokó Kovács István, a Nemzetközi Szövetség újonnan kinevezett főtitkáraként küzd az olimpiai részvételért az amatőr ökölvívásban.

A DIGI Sport hírlevélnek adott interjúban arról beszélt, hogy megpróbál segíteni a magyar ökölvívásnak, de a jövőben nem csalja meg a bírákat a javunkra. Véleménye van a probléma kezdeteiről is.

“36 bírót kitiltottak a riói olimpiai játékok kapcsán, majd különféle vizsgálatok hatalmas pénzügyi visszaéléseket tártak fel, az egyesület elképesztően sok számlával rendelkezett, oda-vissza felvették őket, nem költötték őket sportra, és a státusz ezer ponttal megsértette. “

Umar Kreml Kovács István személyében pedig az AIBA-nak most van elnöke és főtitkára, akiket addig sürgetnek, mivel a 2024-es olimpián az ökölvívással kapcsolatos döntés már idén ősszel meghozható.

Nemcsak demonstráción, egy powerpointon kell bizonyítanunk, hanem irodai munkánkban, pénzügyi átláthatóságunkban, szabályainkban, bíráink képzésében partnerként és családilag elfogadható szintig kell fejlődnünk. ismét a Nemzetközi Olimpiai Szövetség tagjai.

– mondta Kovács István.

Az új AIBA komoly együttműködést tervez a nemzeti szakmai szövetségekkel is, és képzési központot hoz létre Magyarországon is.

“Nem látom annak a nagy előnyét, hogy az egyik legmagasabb pozícióval rendelkező sportdiplomata vagyok ebben a sportágban, mert akkor a bírók becsapják a magyarok javát. Ez borzalom! Bízom benne, hogy a magyar ökölvívás eléri azt a színvonalat, amiben a 90-es években voltunk, amikor olimpiára mentünk és három érmet hoztunk, vagy Európa-bajnokságra mentünk, és három-négy éremmel tértünk haza.

Szeretném, ha a magyar ökölvívókat saját tudásukkal és tehetségükkel képeznék, hogy a versenyekről érmekkel utazhassanak haza. ”

Kokó főtitkárként dolgozik Svájcban, így egész családjával Lausanne-ba költözik. Innentől kezdve tovább küzd a sport tisztaságáért és olimpiai teljesítményéért.