Két egyszerű döntetlen tette Tuchelt szuper Chelsea-csapattá

Thomas Tuchelnek nem kellett két hónap a Chelsea kijavításához. A klub történetének legjobb edzője tökéletes ellentéte Frank Lamparddal, és csapata taktikájában is kiváló volt, amely hatékonyabb lehet. Így alakította a válságot diadalmas meneteléssé.

Amikor az Atlético Madrid a nyolcaddöntőben a Chelsea ellen megnyerte a Bajnokok Ligáját, sokan egyértelműen sejtették volna, hogy a spanyol csapat továbbjut. Míg Diego Simeone csapata magabiztosan vezette a La Ligát, Frank Lampard Játékosainak motivációjával és eredménytelenségével küzdve visszacsúszott a kilencedik helyre.

Drasztikus megoldásra volt szükség, és a Chelsea vezetősége úgy döntött, hogy lecseréli az edzőt. Párizs Saint-Germainből küldte Thomas Tuchelt aki másfél hónap alatt a klub történetének legjobb kezdő menedzsere lett:

első 13 meccséből kilencet megnyert és négyszer döntetlent játszott, bár a Tottenham, a Liverpool, a Manchester United és kétszer az Atleti ellen is játszott.

Az 1-0-s madridi siker után a Chelsea a londoni visszavágón 2–0-s győzelemmel a legjobb nyolc közé került, miközben a bajnokságban is emelkedett, és csak egy hónap alatt ismét tényezővé vált. És ez Tuchel érdeme.

Amikor Lampardnak hívták, a Chelsea nagyon másképp nézett ki. Az átigazolási szezonból kizárt csapatnak saját fiatalságára kellett hagyatkoznia, és mivel ezen a területen a klubban dolgoznak, a tehetség utat tört magának. Pályafutása elején egy edző kísérte, aki egyébként nem a csapat legendája, és ez a kellemes keverék egy fiatal, lendületes brigádhoz vezetett.

Aztán azonban kinyílt a pénzeszsák, és a londoniak 247 milliót költöttek új játékosokra. Ugyanakkor az elvárások nőttek, és Lampard nem tudta kezelni a nyomást, vagy bármilyen nehézséggel küzdött. Ami azonban még több problémát okozott, az az volt, hogy fokozatosan elvesztette játékosai önbizalmát.

Tuchelnek még nem volt nagy hatása az oldalára, amikor megnevezik, mivel egy nappal a kinevezése után a Wolverhampton elleni bajnokságban találta magát. Csak egy dolgot tudott megtenni, amiben amúgy is erős, pszichológiai lépéseket tett.

Mindig azokkal beszél, akik nem játszanak. Ez nagy különbség az előző edzővel szemben. Ez jelent valamit. Ha az edző akkor is szól hozzád, amikor éppen nem játszol, akkor kicsit jobban fogod érezni magad, mert úgy érzed, hogy te is érintett vagy, a csapat tagja vagy. Megmondja, mit kellene fejlesztenie, miben kellene változtatnia. Figyel az egész keretre, nagyon emberközpontú

– idézi az Athletic a klub egyik alkalmazottját.

Glyn Kirk / PA Images a Getty Images-en keresztül Thomas Tuchel figyel a pályán és a pályán kívüli összes játékosra.

Természetesen hiábavaló, ha nincs mögötte releváns tartalom. Sok magyarázat sokat segített az elején, mert az új edző egyesével elmondta a játékosoknak, hogy mit várnak tőlük. Tuchel kész tervvel érkezett az első edzésre.

A német edzőnek csak a mérkőzést megelőző edzésre volt ideje, ezért az utaskísérőivel – többek között – összerakta a fejét Lőw Zsolttal – a taktika megvalósítására. Tuchel arra a következtetésre jutott, hogy bár csapatának sok jó támadója van, védekezésben nagyon sérülékeny. Ennek szellemében Lampard négy szárnyra épülő vonalát három középső és két szárnyú rendszer váltotta fel. A stabilizációt kulcsfontosságú lépésnek tekintette az új edző, aki alapja lehetett volna a sikeres ellentámadásoknak, sőt egy kicsit megtanult támadásnak is.

Tuchel annyira rendbe hozta a védelmet, hogy a Chelsea összesen 13 meccsen kétszer is betalált. A bajnokság megengedi a második legkisebb xG-t ellenfeleinek, ami azt jelenti, hogy a védelem annyira szervezett, hogy alig engedi az ellenfeleknek kipróbálni a minőségi pontszámot.

A Chelsea átlagosan 0,74 xG-t enged meg ellenfeleinek, ennél jobb a Manchester City listavezetője csupán 0,61. Ennek ára természetesen az volt, hogy a támadók nem tudtak eléjük támadni, így aztán a csapat még sok gólt sem szerez. Az eredmények azonban jönnek, és a siker még jobban kovácsolta a céget. Bár Tuchel rámutatott, hogy nem ragaszkodott a jelenlegi rendszerhez és vonalhoz, egyrészt ez működik, másrészt megmutatta, mennyire könnyű alkalmazkodni.

Mindenféle játékosunk van. Néhányan azt mondták, hogy Lampard távozása után Tuchel majd az idegenekkel fog játszani. Nos, nagy baromság lett belőle, mindenkinek volt esélye. Hitet és egységet hozott a csapatba, bízunk benne. Akinek kevés lehetősége volt, korábban idegennek érezte magát. Most a csapat szerves része. A hangulat teljesen megváltozott

Az Athletic egy másik alkalmazottat idéz.

Úgy tűnik, Tuchel felvonulásának kezdete megmentette a klubot ebben a szezonban. Míg a Chelsea remekelt, a Tottenham hullámzó teljesítménye és a Liverpool mélyrepülése is megváltoztatta a Premier League állását. Az új Chelsea-edzővel visszatért a negyedik helyre, és komoly esélyei vannak a legjobb négy között maradni, hogy jövőre is a Bajnokok Ligájában indulhasson. Ráadásul a Manchester Citynek valóban kemény ellenfele lesz a bajnokságban, valamint a Leicester City, amely szintén az utolsó előtti fordulóban vezeti a BL-helyeket.

Jövőre pedig valóban elkezdheti formálni a zenekart a saját imázsához.