Kajak-kenu: Kopasz Bálint figyelmeztető rúgást kapott

Az olimpiai bajnokság jelöltjévé nyilvánított győri kajak csak annak örülhet, hogy a szegedi Világkupa K1-1000 méteres döntője után másfél évvel ezelőtt jósnőnek bizonyult, és hogy vannak még 68 nap Tokióig.

A 24. interjú 2019 szeptemberében jelent meg Kopasz Bálinttal, aki aranyérmet nyert egy hónappal korábban a szegedi világbajnokságon a klasszikus K1-1000 méteren. Világbajnoki címével egyidejűleg megkértem a kajakot is, amely a tokiói olimpia első számú aranyérmévé válik, hátha lát egy fiatal üstököst, aki már úgy néz ki, hogy remek versenyző lesz ahhoz, hogy beleszólhasson az olimpiai érmek kiosztásában.

Jacob Schopf 20 évesen ebben az évben jó idő alatt megnyerte a német válogatottat egyesben, és nagyon erősnek tűnik. Összeállították Max Hofffal, mellyel 1000 méteren Szegeden világbajnokok lettek

– A győriek akkor még csak 21-re válaszoltak, 23 évvel ezelőtt.

Az interjú felvétele után Kopasz Bálint Tokióba utazott, ahol az olimpiát megelőzően legyőzte a németet. Mindez azért érdekes, mert az olimpiai játékok egy évvel visszaestek, így Schopfnak még egy éve marad arra, hogy megerősödjön a nemzetközi színtéren. Úgy tűnik, hogy a német a vírushelyzet miatt nem aludt el, mert a két évvel idősebb Kopászt könnyedén legyőzte a szegedi világkupa szombati döntőjében. De nemcsak ő, hanem szám szerint a másik két szakember, a világbajnok, a cseh is Josef Dostaltés portugál Fernando Pimentát Ez.

CSATLAKOZÁS

Bálint, Magyarország a csodabogár világbajnoka

A magyar sport legújabb sztárja valóban megszállott. Minden energiáját az áhított cél, az olimpiai aranyérem elnyerésére fordítja. Tokióban komoly esély van. Szabadidejében is sporttudományi könyveket olvas. Remek interjú a kajakozás királyával Szegeden.

A 21 éves Schopf ezzel karrierje első nagy nemzetközi sikerét aratta. A győri klasszis, Kopasz szintén a dobogó mögött marad, és a negyedik helyen zár, ami jó két hónappal az olimpia kezdete előtt van, legalábbis erős figyelmeztetésként.

Bemelegítéskor jó formában éreztem magam, csak az ellenfeleim voltak nagyon felkészülve. Általában nem nyújtok olyan erős utazási sebességet az elejétől a végéig, és nem akartam, hogy lemaradjak. Végül én kezdtem, de a többiek egyszerűen jobb formában lehettek volna most. Nem vagyok elégedett ezzel a helyezéssel, de most annyira képes voltam

Kopasz Bálint a verseny után az MTI-nek elmondta, hogy most két hét múlva készül az olimpiai csapatra.

Összesen két arany-, ezüst- és bronzérmet nyertek a magyar versenyzők a szegedi kajak evezős világkupa szombati döntőjében. A K1-1000 női méter az ifjúsági világbajnok, mindössze 19 éves Kőhalmi Emese győzött, míg a férfiak K1-500 méter Nádas Bence nyerte.

Kajak-kenu világkupa, Szeged

A Szegedi Kajak-Kenu Világkupa verseny szombati dobogói és a többi magyar döntős eredménye:

férfiak:

K-1 200 m (olimpiai szám):
1. Liam Heath (brit) 35,68 mp
2. Tótka Sándor 35,71
3. Manfredi Rizza (olasz) 35,74

1500 m:
1. Bence Natas 1: 43.34 p
2. Rene Holten Poulsen (dán) 1: 43,37
3. Victor Gairy Aasmul (dán) 1: 43.89
8. Kos Benedek 1: 45.76