Japán miniszterelnöke soha nem állította, hogy az olimpia megszervezése lenne az első

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a japánok kétharmada nem szeretné, ha a koronavírus-járvány miatt elhalasztanák a tokiói olimpiát tavaly óta – írta az MTI.

A Jomiuri Sinbun napilap által szervezett közvélemény-kutatásban a válaszadók 59% -a mondta, hogy lemondja a játékokat, míg 39% úgy gondolta, hogy ezt idén meg kellene tartani. A halasztást itt nem kínálták opcióként.

A TBS News közvélemény-kutatásában a válaszadók 65% -a mondta, hogy ismét lemondja vagy elhalasztja az olimpiát.

A múlt héten indított petíciót már több mint 300 ezren írták alá Japánban, hogy megakadályozzák a rangos esemény idei lebonyolítását.

Az oltási arány továbbra is rendkívül alacsony, a rendkívüli állapotot Tokióra és három másik prefektúrára kiterjesztették a múlt hét május végéig. A külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiai játékokra, de ezek az intézkedések nem enyhítették a játékok országos megrendezésével kapcsolatos aggályokat.

Az ellenzéki képviselők órákig hallgatták Szuga Josihide A miniszterelnök, aki azt mondta, soha nem állította, hogy az olimpia megszervezése az első.

Számomra a japán emberek életének és egészségének védelme prioritás. Először meg kell akadályoznunk a vírus terjedését

– Ő mondta.

Hozzátette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mondja ki a döntőt a játékokban, a kormány feladata, hogy lépéseket tegyen a biztonságos megoldás biztosítása érdekében.

John Coates, a NOB koordináló testületének elnöke szombaton azt mondta

az olimpiaellenes hangulat aggodalomra ad okot.

A teniszező Oszaka Naomi vasárnap elmondta, hogy egy életen át várta, hogy részt vegyen a hazájában zajló olimpián, de a tokiói letelepedés kockázatát alaposan meg kell vitatni.

Az olimpiai játékok július 23-án kezdődnek és augusztus 8-ig tartanak.