Irányított felfedezés a fitnesz szakember számára

Korábbi testnevelő tanárként alkalmam nyílt csiszolni tanári képességeimet és számos tanítási stílust fejleszteni. A 80-as években lenyűgözött a fitnesz, és gyakorlatilag minden fitneszprogramot megnéztem, és elolvastam a rendelkezésemre álló összes folyóiratot. Az egyetlen erős különbség, amelyet észreveszek tanári hivatásom és új szenvedélyem, a fitnesz között, az volt, hogy a fitnesz arénában nem látszott szilárd alap a módszertan oktatásához. A legtöbb oktató ugyanazt az edzésprogramot kínálta ügyfeleinek, mint aznap reggel, ráadásul inkább motivációs stílust alkalmaztak tanítás nélkül. Más szavakkal, sok sikoly hallatszott, de nem volt túl sok tanítás.

Ahogy telt az idő, komolyabban kezdtem foglalkozni a fitnesziparral, és elkezdtem tanítani a sportolókat sporttudásuk fejlesztésére. Mivel korábbi expozícióm más edzőktől származott, és abból, amit a tévében láttam és amiről olvastam, gyakorlatilag ezeket a módszereket alkalmaztam tanítási stílusomhoz. De nem kellett sok időbe belátnom, hogy a sportolók tanulási képességeinek kihasználására jobb módszerre van szükség, hogy természetesebb eredményeket érjek el. A természetes eredmények alatt azt értem, hogy azt akartam, hogy a test rendeltetésszerűen mozogjon, és ne legyen annyira robotikus és ismétlődő.

Tanári tapasztalataim alapján elkezdtem használni az irányított felfedezés nevű tanítási módszert. Eszembe jutott, hogy a főiskolán vettem egy mozgásoktatás nevű osztályt. Kísérletezésen és egy feladat végrehajtásának azonosításán alapult. Tehát azt kezdtem el, hogy ezt a tanítási formát használjam, hogy a sportolóim helyesen és természetesebben mozogjanak. A vezetett felfedezés másik fontos aspektusa, amely mindig is sportolóként profitált nekem, az az, amikor valamit jól csináltam az érzés miatt, ez azonnali kinesztetikus megértés volt a testemről és arról, hogyan kell mozognia. Nem számított, hogy egy edző vagy egy tanár hányszor mondta el nekem, hogyan kell csinálni, ezt éreznem kellett, hogy megtanuljam és reprodukáljam.

Ezért elkezdtem beépíteni ezt a tanítási és tanulási stílust a sportolókba. Az idő múlásával ügyesebbek vagyunk felismerni, hogy mely készségekhez kell közvetlenebb megközelítés a tanításhoz, és mely készségeket kell felfedezni a kinesztetikai tudatosság révén. Bizonyos készségek alig igényeltek mindkettőből, és egyes sportolók nagyban különböztek egymástól. A legfontosabb előny, amelyet szerettem volna, ha minden sportolóm megszerezné a tanulási tapasztalatokat, az a felhatalmazás. Azt akartam, hogy vigyázzanak a testükre és az elméjükre, és próbálják megteremteni a kapcsolatot. Valóban úgy éreztem, hogy ha képes vagyok felhatalmazni a sportolókat az alapvető egyensúly és testhelyzetek elérésére a mozgások elvégzéséhez, akkor gyakorlatilag minden sporttevékenységhez el tudják végezni a szükséges beállításokat.

Tehát hogyan használtam az irányított felfedezést? Mi volt az alapja ennek a tanítási módszernek a tanulás minden napján? Először kidolgoztam egy olyan szabályrendszert, amely illik tanárként személyiségemhez, és van értelme az irányított felfedezés használatának szerepében. Az alábbiakban felsorolunk 6 alapvető szabályt, amelyeket idővel elfogadtunk:

1. Soha ne helyezze a sportolót káros környezetbe. Ha a sportoló képes megsebezni önmagát, akkor edzőként az Ön felelőssége csökkenteni ezt a lehetőséget.

2. Mindig értékelje sportolóját. A sportolót olyan helyzetbe kell hozni, ahol sikeres lehet. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell dolgozniuk érte, de soha nem adnak nekik olyan feladatot, amely garantálja a kudarcot.

3. Adjon nekik a lehető legkevesebb nyomot, hogy jó irányba tereljék őket. A cél az, hogy a sportoló rájöjjön, hogyan kell helyesen mozogni értelem és útmutatás segítségével.

4. Tegyen fel kérdéseket, amelyek a lehető legtöbb információt nyújtják arról, hogyan érzik magukat fizikailag a készség során, valamint arra késztetik őket, hogy rájöjjenek, mit akarnak. Például; “Érzi a fenekét, amikor a sarka érintkezik a padlóval”? Ez megadja a kívánt választ, de arra is irányítja őket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a sarok érintkezik-e a padlóval, anélkül, hogy azt mondanák: “Tegye a sarkát a földre”.

5. Jutalmazza meg a helyes mozgásmintát erős kifejezésekkel vagy szavakkal. “Fantasztikus, elvetted” vagy “Szögezted” vagy “Nagyszerű munka”. Pszichológiailag ez erősebb és kifizetődőbb, és jó érzést fűz a helyes mozgáshoz.

6. Ne díjazza a gondatlan vagy gyenge mozgásokat. Te sem akarod, hogy megbüntessék. Egyszerűen használja a következő kifejezéseket:; “Még nem vagy ott” vagy “ennél jobban is tudsz”. Adja meg nekik azt az érzést, hogy jobban kell összpontosítaniuk és jobban teljesíteniük, mint tették.

Az irányított felfedezést oly módon alkalmazzák, hogy az utasítások arra a pontra korlátozódjanak, hogy a sportoló megértse, mi a készség és hogyan kell kinéznie, de a sportolónak az érzékeit kell használnia a helyes teljesítéshez.

Fontos pontok:

• Az edzőnek azonnal fel kell ismernie, hogy a képesség nem megfelelő-e, még akkor is, ha a sportoló helyesen érzi magát. Itt az edzőnek megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkeznie arról, hogyan kell kinéznie és éreznie a képességet.
  • Az edző olyan nyomokat adhat, amelyek a sportolókat a képesség megfelelő megvalósításában segítik, de valójában nem adnak nekik olyan lépésről lépésre történő megközelítést, amely a túl sok utasítás miatt nagyobb zavart okozhat. Néha a kevesebb több.

Az irányított felfedezés egy másik fontos aspektusa, amelyet még nem sikerült elérni, az edző tevékenysége, amely fizikailag kényszeríti a sportolót egy gyenge mozgás önjavítására. Gray Cook, a nagyra becsült gyógytornász és erőnléti edző, reaktív neuromuszkuláris edzéssel (RNT) vezeti ügyfeleit a helyes mozgásmintához. Ez úgy történik, hogy az ügyfelet tévedésbe taszítják, és rákényszerítik az ügyfelet az önjavításra. Ezt megteheti a kezével vagy egy rugalmas szalaggal. Az RNT egyik példája az lenne, ha arra kényszerítenék az ügyfelet, hogy a valgusba (a térd mediális összeomlása) további értékeket írjon be azáltal, hogy a rugalmas szalagot a térd külső része körül helyezi, hogy a térdet nyilvánvalóan befelé kényszerítse. Az egyetlen jelzés, amelyet meg kell adni, ne hagyja, hogy a szalag összeesik a térdén, vagy ne tartsa a térdeit a lábujjai közepén.

Mint láthatja, az irányított felfedezés arról szól, hogy az egyénnek megfelelő mozdulatot kell tennie. Az edző feladata, hogy irányítson, ha szükséges. Mindig is úgy éreztem, hogy túl sok edző próbál mondanivalót találni, mert szerintük van munka, amikor a valóságban azt mondják, hogy ez a kevés gyorsabb és hangzatosabb eredményeket érhet el.

Most biztosan nem állítom, hogy a vezetett felfedezést használják egyedüli tanítási módszerként, de helyesen alkalmazva tartós tanulási hatást eredményezhet. Létrehozhat egy keretet a sportoló megértéséhez, hogy szükség esetén önkorrekciókat hajtson végre.

Arra biztatom az edzőket, hogy teljes mértékben képezzék ki magukat az általuk tanított készségekről vagy mozgásmintáról. Az oktatás alapja ugyanis a tudás. Az egyik edző nem tudja irányítani a másikat, ha még nem szerzett gyakorlati ismereteket a feladatról. Élvezze az irányított felfedezés eredményeként felfedezett eredményeket.