Ilyen megtiszteltetés még nem volt a magyar kosarasoknak

Németh Ágnes idén a Kosárlabda Hírességek Csarnokának tagja lesz. A Nemzetközi Szövetség (FIBA) szerint kedden

az egykori 59 éves, 202 centiméter magas központ lesz az első magyar, aki bekerül e sport halhatatlanjai közé.

Németh Ágnes 367 válogatottal negyedik országos bajnok lett az 1980-as moszkvai olimpián, négy bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon, és 1985-ben az év európai játékosa lett – írja az MTI.

1961. szeptember 22-én született Zircen a KSI, a BSE, a Schio-Bari és az FTC csapatának tagja volt, 1983-ban a BSE-vel elnyerte a Ronchetti Kupát és 1999-ben nyugdíjba vonult. Magyarország háromszoros bajnoka, válogatott játékos, Európa második legjobb játékosa 1986-ban és 1987-ben, és az év háromszoros magyar kosárlabdázója is lett. Legutóbb cirkuszban énekelt művésze férjével messze alul, és bronzérmet nyert a 2008-as budapesti Nemzetközi Cirkuszi Fesztiválon.

A FIBA ​​beiktatási ünnepségére június 18-án, online kerül sor. A Világszövetség Hall of Fame Múzeuma Madridban található.

“Bodnár Péter főtitkár a múlt héten felhívta a hírt, majd gratulálni hívták a FIBA-t. De még mindig nem értettem teljes mértékben, hogy ott vagyok a júniusi madridi ünnepségen. A legkevésbé szólva nem számítottam rá, ez életem egyik legnagyobb meglepetése “- mondta az MTI-nek.

Az 59 éves volt sportoló emlékeztetett arra, hogy 1999-es visszavonulása óta nem volt jól képviseltette magát sportágában.

Akkor menesztettek a BVB-től, amikor nem kellett volna, kollégáim elbúcsúztak a válogatottól, de soha nem volt igazi búcsú, és manapság néha meglepődöm, hogy még mindig emlékszem rám.

Nincs sok olyan fiatal, akinek még a nevem is mondana valamit, természetesen jó, ha az emberek felismernek az utcán vagy a meccseken “- mondta.

Ami a jelenlegi helyzetét illeti, a négyszeres bronzérmes Eb kosárlabda elmagyarázta, hogy férje és férje továbbra is játszik a pályájával, de a koronavírus-járvány miatt jelenleg nem tudnak dolgozni.

“Többnyire otthon vagyok Ürömben, szerencsére kertes házban élünk, ezért kevésbé érzem magam bezártnak. Örülünk, hogy újra találkozhatunk. De ez az installáció csoda! Napokig két centiméterrel jártam a talaj felett, ami már 204 centiméter, így még óvatosabbnak kell lennem, hogy ne üssem valahova a fejem “- tette hozzá nevetve Németh Ágnes.

A 12 kitüntetett listáján szerepel Hanga Ádám volt edző, Svetislav Pesic Ez. A 71 éves szerb edző 1993-ban Európa-bajnokságra vezette Németország válogatottját, Jugoszlávia az ő vezetésével megnyerte a 2001-es Európa-bajnokságot és a 2002-es világbajnokságot, majd több vezető klubnál dolgozott, és 2018-tól 2020-ig Barcelonában edzette a Hangát.

A lista tartalmaz egy aranyérmet is a Szovjetunióval az 1988-as szöuli olimpián Alekszandr Volkov és kanadai Steve Nash Ez. Utóbbit 2005-ben és 2006-ban az NBA legértékesebb játékosának választották, aki 18 szezonban nyolc All Star-gálán lépett fel, és jelenleg a Brooklyn Nets vezetőedzője.