“Igaly Diana olimpiai bajnok maradt, mint bármely más ember”

Az olimpiai bajnok sportlövő, a magyar szövetség alelnöke 56 éves korában, csütörtök este halt meg. Igaly Diána Minden idők egyik legsikeresebb magyar sportlövője volt, többszörös világ- és Európa-bajnok, 2000-ben Sydney-ben bronzérmes és 2004-ben olimpiai bajnok vázlövésben.

Felejthetetlen rádióműsorban beszámolt többek között Athén aranyérméről Siklós Erik, a Maghiar Rádió sportosztályának riportere, akit Igaly Diana emlékeiről kérdeztek.

“Akkor egyszerűen rájöttünk. Nevemet korábban nem említették az athéni olimpia atlétikai bemutatóin. Emlékszem, hogy Dia 2002-ben, Athénban, az első magyar sportolóhoz kvalifikálta magát Lahtiben, egyéni világbajnoki címmel, a következő évben pedig bronzérmet szerzett a világkupán, de az olimpia előtt nem adta meg az eredményeket, mint sokan remélték . Athénban a verseny első napjainak kudarca után több rutinos kolléga váratlanul rám bízott, hogy lőhellyel lőjek ”.

Siklós elmondta, hogy kiment a sokszögbe, hogy legyen, ami lenne, valahogy megoldja. A kvalifikáció során csak rövid összefoglalóra kellett jelentkeznie, ami rutinszerű feladat volt, mivel másfél perc alatt 30-40 perces eseményeket kellett átélnie.

Aztán amikor kiderült, hogy Igaly bejutott a döntőbe, és élőben kellett közvetítenie a 45 perces döntőt, összeszorult a gyomra.

“Szerencsére még két órám volt a döntőig, ezalatt leültem az edzőkkel, akik megismertettek a lövöldözés szabályaival és rejtelmeivel, és magukkal vittem a szakszavakat. Olyan munkakapcsolatot alakítottam ki a Slide-kel, amely sok évvel az olimpia előtt nyúlik vissza, és több interjút is készítettem vele. Furcsa módon még soha nem láttam hamarosan, és még az athéni döntő előtt is csak egy-két szót tudtam váltani vele. Ezért nem tehettem mást, a kvalifikációs légkörből és a két órás gyors kezdésből építettem fel a végső közvetítést. Novotny Zoltán hetedik érzéke miatt kommentátor pozíciót adott át, így megfelelő körülmények között tudtam értelmezni Dia fantasztikus aranyérmét a hallgatók számára.

Sok szempontot figyelembe véve ezt az adást úgy tekintettem, hogy azóta rádióriporterként végzett tevékenységem maximális teljesítménye. Emlékszem, hogy az olimpiai játékok utáni parlamenti fogadáson eljöttem hozzám. – Kezdek féltékeny lenni rád, mert senki sem az olimpiai aranyamról beszél, hanem a közvetítésedről – mondta kedvesen, mosolyogva, minden ellenszenv nélkül.

Siklóst egy kolléga hívta Igaly halálhírével, aki sokkolta, nem tudott beszélni. A sportlövőt végtelenül tiszta, egyenes, szerető emberként jellemezte.

“Ő is olimpiai bajnok maradt, mint bármely más ember. Szerettem időről időre találkozni vele, mert tele volt mókával, derűvel, szeretettel, és elmerülhetett mindenben körülötte. ”