Homok síelés – Az új extrém sport

Annyira szerelmes a lejtőkbe, hogy a tél túl gyorsan repül, így a sí elvonulásának tünetei már jóval azelőtt jelentkeznek, hogy felkészülne rá? Ha csak nem tud betelni a téli síeléssel, egy viszonylag új, lassan a világot seprő jelenség érdekelheti – a homokos síelés.

Mi a homokos síelés? Ez egyszerűen az új extrém sport. A kaliforniai Palm Springstől Dubajig, Abu Dhabtól Idahóig a legújabb extrém őrület.

Kétféle homokos síelés létezik. Leereszkedés és fenék, mindkettő többé-kevésbé tükrözi a hótalpas társaikat.

Az alpesi homokos síelés magában foglalja a dűne, dombok vagy hegyek megtalálását, a csúcsra mászást és a síelést. Szórakoztató? Sokan – kivéve azt a részt, ahol fel kell mászni a dombra. Nem talál sífelvonót, villamost vagy akár kötélpótkocsit. Ha meg akarsz mászni a dombra, egyedül kell felmásznod. Úgy tűnik azonban, hogy e szépségek hiánya nem akadályozta meg az újonnan érkezőket abban, hogy vonzódjanak ehhez a sporthoz.

A sífutás magában foglalja a síelést, egy gyönyörű, festői szépségű homokos terep megtalálását, a sícipő és a síléc megkötését és elvitelét. Semmi sem erősíti az izmokat és nem növeli az állóképességet, például a sífutás.

Akár lesiklást, akár sífutást végez, ez egy fantasztikus gyakorlat. Ha nem vagy formában, akkor ez a sport mindenképpen formába hoz. Ha már formában van, akkor a homokon történő síelés megtartja a formáját.

A homokos síelés lényege

Tehát milyen felszerelésre van szüksége egy homokos síelőnek? Majdnem olyan, mint egy hó síelő. Természetesen szükséged lesz sílécekre, lehetőleg régebbi, mert a homok, még a finom homok is, csiszolóanyag, és idővel eltávolíthatja az anyagot a sífutópadról.

A homokvakság, akárcsak a hóvakság, ideiglenes látásvesztést okozhat. Ennek megakadályozásához szükséged lesz egy jó napszemüvegre vagy UV-álló napszemüvegre. A sűrűbb homokfoltok legyőzéséhez síbotokra is szükség lesz.

A homoksíelés általában melegebb környezetben történik – ezért öltözzön megfelelően. Viseljen könnyű ruházatot, és ha intenzív a nap, viseljen kalapot a fej védelme érdekében.

Megtalálni a tökéletes homokot

A hótalpas síelők nagyon jól ismerik a különböző hótípusokat, például a poros síelés nagyon más élmény, mint a zsúfolt hósíelés. Meglepődhet, hogy a homokos síelők hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek. A durva homok a finom homoktól sokkal eltérő élményt nyújt. A nedves homokot sokkal nehezebb járni, mint a száraz homokot.

Amint jobban a homokos síelésre koncentrál, hallja a “gyors homok” és a “lassú homok” kifejezéseket. A gyors homok csodálatos, úgy fogja érezni, mintha az üvegen csúszna. Szinte könnyed. A lassú homok őrlés lehet, például a tiszta homokon átrázás. És mindenféle gradiens van közöttük. A tökéletes homokot kereső síelők olyanok, mint a szörfös prototípusai, akik a “tökéletes hullámot” keresik.

Tehát a síelők boldogok. Már nem korlátozódik a téli szezonra. A homokos síeléssel nemcsak egész évben élvezheti a sportot, hanem a világ szinte bármely pontján élvezheti.