Hogyan kerültek a magyar sportlövők odáig, hogy az egész világ előtt maradhassanak?

A Magyar Sportlövész Szövetség elnöksége hétfőn délben ülésezett, hogy felelős személyt találjon és minden idők egyik legfurcsább magyar sportesetében megfelelő büntetést döntsön.

Március 25-én a sportmédia egyik, az amerikai ESPN-nél kisebb játékosa nem számolt be először arról, hogy a háromfős magyar válogatott nem vett részt az 50 méteres csapatverseny fináléjában az amerikai lövöldözős vb-n. Péni István és Pekler Zalán Újdelhiben nyilvánították őket, mert nem voltak hajlandók egy csapat tagja lenni Sidi Péterrelmert a puskáját szabálytalannak tekintették.

A világbajnoki bíró számára azonban elfogadható volt, hogy Sidi az úgynevezett bipod-ot (kétlábú állványt, amelynek a puskáján is van tartozék) a puska súlytámogatásának eszközeként használta, ezért megengedte neki, hogy lődd le a fegyvert. így a verseny alatt.

Mind Sidi – aki a teljes munkaidős román sportlövők szövetségi edzője -, mind Péni ellentmondásos véleményét fejezte ki a közösségi médiában, megpróbálva megmagyarázni és megvédeni azokat, akiket nehéz megvédeni.

A történet azonban bonyolultabb, mint az ott leírtak: a két sportoló közötti beszélgetés jóval korábban elkezdődött, és új részleteket is megtudtunk az új Delhiben történtekről.

Már a tavalyi országos bajnokságon Peni azt panaszolta, hogy Sidi súlyként használta a kétlábút, mert az előírások ezt egyértelműen tiltják:

Az értékelt lövési szakaszban a kétlábú állványt el kell távolítani a puskától, függetlenül attól, hogy a lába rögzített vagy összecsukható.

Ennek eredményeként az ob többször megszakadt, majd heves vita után leállt. Az esetet követően a szövetség megtiltotta Sidinnek, hogy súlyként használja a támadott kiegészítőt, és elnöki figyelmeztetést adott ki a sportlövőnek.

Sidi következetesen azzal érvelt, hogy a puska elején lévő súlyokra vonatkozó szabályok egy másik szakaszát kell alkalmazni, amely szerint „a rögzített súly nem lehet kevesebb, mint 90 mm a hordó középvonalától. És nem haladhatja meg a 700-nál nagyobbat. mm-rel a szerkezet hátuljától mérve. “Azt is elmondja, hogy a biciklit több külföldi versenyen súlyként használta, és nem voltak vele problémái. Az is tény azonban, hogy amikor az idén tavasszal megszerzett fedett pályán próbálta, kizárták a versenyből.

Néhány héttel később azonban az indiai versenyzsűri nem találta ismét törvénysértőnek a kérdést, bár a nemzetközi és a hazai szabályok semmiben sem különböztek a kétlábú tekintetében.

A pénisz attól tarthatott, hogy bármely más nemzet versenyzője megvédi Sidi Péter fegyverét – a magyar szövetségtől származó információink szerint erre külföldi sportoló nem utalt – a bíró úgysem védhette volna meg döntését, az egész magyar csapat.

Az érintett sportolók egyike sem volt hajlandó kommentálni kérésünket, de forrásaink úgy tudják, hogy Sidi a bíró engedélye ellenére megállapodott két csapattársával, hogy az újdelhibeli csapatversenyben nem használja a kétlábúat, ezért nem tette az amerikai válogatott elleni selejtezőn. Azonban bejutott a döntőbe, és amikor Penies kihallgatta, információink szerint azt válaszolta, hogy az ígéret csak a kvalifikációra vonatkozik.

Ez legyőzte a garanciát a Peninél, és a fiatal 2018-as olimpiai ifjúsági bajnok, Pekler Zalán utolérte pártját.

Sidi tehát egyrészt igazat mond, hogy saját csapattársai milyen alapon akarják leváltani a versenybírát, mivel a Pénisz alaprendeletre való hivatkozása indokoltnak tűnik. Arra azonban nincs válasz a bíró döntésére, miszerint a magyar csapat két tagja az első lövés előtt kivonul egy rangos nemzetközi verseny döntőjéből – még akkor is, ha az 50 méteres csapatverseny összességében nem tűnik túl komolynak három nemzet belépett a lőtérre.

A problémát tovább bonyolítja, hogy Péni Tokióban expressz olimpiai érmesként van bejegyezve, és Sidi magyar kvótával is rendelkezik – minőségének és eredményeinek ismeretében tulajdonképpen nem is sorolható futónak.

A szövetség tehát nem tud és nem is akar továbblépni, a hétfői elnöki ülésen pedig háromtagú vizsgálóbizottságot állított fel, amelyet az elnök Nagy György Lehetőségek. A felek részletes meghallgatása után a jövő hét elején várható döntés, kiderül, kit és milyen mértékben ítélnek el.