Fitness Boom

Míg a sport és az erőnlét világa összefonódik, a népi kultúra csak az 1970-es években volt kész elfogadni a fitneszet olyan lelkesen, mint a sportot. A fitnesz még nem vette fel az egészség javításának fontosságát, és a közvélemény összehasonlította a munkához való alkalmasságot és a fizikai munkát. Az 1940-es és 1950-es években kevesen vettek részt önként a fitneszben. Közöttük Jack LaLanne, Victor Tanny, Joseph Gold, Joseph Weider, Les és Abbye “Pudgy” Stockton. Ezek a fitnesz úttörők többek között a kaliforniai Santa Monica tengerpartjára vonzták az embereket – eredetileg Muscle Beach-re. A látogatók meglátogatták erősségeiket és akrobatikus bemutatóikat. Egyre több néző lett résztvevő, és ezek az emberek, kezdetben a periférián, a kulturális mainstream részévé váltak. Jack LaLanne, Vic Tanny és Joe Gold minden torna láncot a testépítéssel kezdtek fő célként. Abbye “Pudgy” Stockton hatása miatt a nők megismerkedtek a testépítéssel járó izmokkal és erővel. Már nem csak az “erős férfiak” számára van fenntartva, a testépítés változást hozott mindazok gondolkodásmódjában, akik ellátogattak a Muscle Beach-be.

A Santa Monicába ültetett magokból származott a Venice Beach, a testépítő legendák otthona, Arnold Schwarzenegger, Frank Zane és még sokan mások. A hetvenes évek Velencei tengerpartja a fitnesz robbanását hozta szerte a világon. Nemcsak a testépítés vált mainstream, hanem a fitneszről szóló közvélemény is drámai módon megváltozott. A 70-es években az amerikaiak mindent megtesznek az egészségük és az erőnlétük javítása érdekében.

A sport és az atlétika az 1970-es években is növekedett, a nők egyre inkább érdeklődtek a sportban való részvétel iránt; a női atlétika fejlesztésére azonban nagyon kevés finanszírozás állt rendelkezésre. Fontos törvényt hoztak 1972-ben. Az oktatási változások sorozatának (“IX. Cím”) része szabályozta az atlétikában a nemek közötti egyenlőséget. A nők nemcsak aktívabbá és fizikailag erősebbé váltak, hanem egy törvény is előírta, hogy egyenlő finanszírozást és esélyegyenlőséget kell előírni a női sportolók számára. 1973. szeptember 21-én a női teniszsztár, Billie Jean King legyőzte Bobby Riggst az első “Nemek csatája” teniszmérkőzésen. Az esemény körüli karika – és annak eredménye – még inkább ösztönözte a nőket, hogy vegyenek részt a sportban és a fitneszben. 1977-re rekordosan 87,5 millió tizennyolc éves amerikai felnőtt állította, hogy valamilyen sporttevékenységben vesz részt.

A fitneszipar az 1980-as években tovább növekedett: Az edzőtermi tulajdonosok az ügyfelek vonzása érdekében átalakították létesítményeiket, és új tornatermek nyíltak az Egyesült Államokban és a világ minden táján. Az egészséges életmód a népi kultúra részévé vált. Már nem volt divatos sportosnak, erősnek vagy egészségesnek lenni. Az új technológiák fejlődésével az egészségnek és a fitnesznek sikerült bejutnia az otthonokba. A fitnesz zenekarok az 1980-as évek elején váltak elérhetővé, és továbbra is bátorítják azokat, akik számára az edzőterem vagy az egészségügyi központ nem elérhető. Az olyan újítóknak, mint Jane Fonda és Richard Simmons, sikerült új populációhoz juttatni edzésprogramjaikat. Joe Weider jelentős erővé vált abban, hogy folyóirataiban és prospektusaiban az egészség, a fitnesz és a testépítés éppoly közel kerüljön a postafiókhoz. Az olyan fitnesz úttörőknek köszönhetően, mint Weider, Gold, Fonda és Simmons, a fitnesz továbbra is jelentős szerepet játszik a modern társadalomban. A jó egészségi állapot és az erőnlét fontossága hatással volt és továbbra is van.