FA-kupa: A Leicester City káprázatos góllal nyerte a döntőt a Chelsea ellen

Az angol FA-kupa záróesemény, a világ futballjának egyik, ha nem is a leghagyományosabb eseménye. Igazi ünnep. Ez különösen igaz 2021-ben, amikor több mint egy évnyi járvány után a nézőknek sikerült visszadőlniük a lelátóra Angliában. Körülbelül 21 000 ember kereste fel a Wembley Stadiont, így kiderült, hogy a rajongók jelenlétében ez a játék szinte más volt.

A Chelsea története során tízszer találkozott a Leicesterrel az FA-kupában, és a szombati történelem 5. városdöntőjéig soha nem esett ki, miután eddig négyszer hagyta el a pályát, legutóbb 1969-ben.

Thomas Tuchel a csapat valószínűbbnek tartotta a csapatot, ennek megfelelően kezdte a mérkőzést, miután az első 25 percben a labda 70 százaléka birtokolt (90 perc után is 65 százalék), míg James Vardyék Mindenekelőtt nehéz bejáratokkal tűntek ki.

A német edzővel a Chelsea nem szerzett újabb gólt az FA-kupában, és az első félidőben megőrizte szüzességét (0-0).

A másodikban, meglehetősen lassan, a Leicester elkezdett focizni. Először Vardy előtt vágta el a labdát Kepa szögletrúgás után, amelyet szépen végrehajtott. Aztán a 64. percben Thiago Silva labdát adott el a saját térfelén, amely még mindig mozgékony volt Tielemansnak költség. A belga felgyorsult, és mivel senki nem jött ki belőle, mintegy 28-ról könyörtelen nagy gólt szerzett a Chelsea kapujának jobb felső sarkában (0-1).

2018-ban Éden veszélye, 2019-ben Kevin De Bruyne miután Tielemans a harmadik belga labdarúgó, aki gólt szerzett az FA-kupa döntőjében.

Tuchel megváltoztatta a támadókat, de egyrészt Schmeichel mindent elkapott, másrészt a 89. percben hiába egyenlítettek, VAR Chilwell leselkedik mikor Söyüncü megrúgta Wes Morganre a kapuba onnan pattogó labda. Ezzel 0-1 maradt. Vagy 2021-ben a Leicester City a statisztikák szerint története első FA-győzelmét aratta az ötödik próbálkozáson, egyetlen lövéssel!

FA-kupa, döntő

Chelsea – Leicester City 0-1
Golgheter: Tielemans (64.)

London, Wembley Stadion, 21 000 néző. V: M. Oliver.
Chelsea: Kepa – Azpilicueta (Hudson-Odoi, 74), Thiago Silva, Rüdiger – R. James, Kanté, Jorginho (Havertz, 74), M. Alonso – Mount, Zijes (Pulisic, 68) – Werner. Menedzser: Thomas Tuchel
Leicester City: Schmeichel – Fofana, Evans (Albrighton, 33), Söyüncü – Castagne, Tielemans, Ndidi, Thomas – Pérez – Iheanacho (Maddison, 68), Vardy. Menedzser: Brendan Rodgers