Ezüstérmet kapott a harcos Sastin Marianna hetedik érme

Sastin Marianna ezüstérmet nyert női 62 kg-os kategóriában a varsói birkózó Európa-bajnokságon.

A 37 éves Vasas 37-es pilótája mind a negyeddöntőben, mind a csütörtöki elődöntőben bolgárként lépett tovább. Tajbe Yuszein nem jelent meg a lengyel mérlegelésére Katarzyna Madrowska és egy térdsérülés miatt nem birkózott meg.

A döntőben az ukránok második világkupájával Irina Koliagyenkóval találkozott, amely ellen a tokiói kvótában szereplő magyar harcos nagy csatában maradt.

A döntő első percében nem volt háttéresemény a fogantyún túl, a másodikban Koliagyenko megpróbálta elkapni a fejét, amihez később ragaszkodott. Kevesebb, mint két perc alatt az ukránnak sikerült a terület szélén álló helyzetbe vezetnie riválisát, de pontot nem kapott, mert már a szőnyeg mögé szaladt.

Mindössze 30 másodperccel később riválisa passzivitása 1–0-s előnyre vezetett, majd közvetlenül a szünet előtt megnövelte a különbséget, amikor bal kezével Sastin lábát kivette az elülső támadásból, és hátra ment (0–3).

A két perc alatt az ukrán megőrizte előnyét, többször szabálytalan elkapásokkal, ráadásul a magyar sikertelen támadásával ellentétben egy kijutással 4-0-ra hátrált. Sastinnak az elmúlt két percben néhányszor sikerült elkapnia kissé fáradt ellenfelét, de nem cselekedett, és bár kapott pontot Koliagyenko egyik szabálytalanságáért, nem tudott visszatérni.

A birkózás eddigi egyetlen női világbajnoka megszerezte a varsói Európa-bajnokság első magyar érmét, és ezzel egy időben karrierje hetedik Európa-bajnoki érmét gyűjtötte be. Korábban egyszer második és ötször harmadik volt az Európa-bajnokságon.