De miért áll át Gulácsi edző a rivális Bayernhez?

Hetek óta olvasható, hogy a Bayern Münchent elhagyó Hansi Flick helyére Julian Nagelsmann léphet, aki jelenleg a csapat legnagyobb Bundesliga-ellenfelét vezeti. A 33 éves vezetőedző egész életében erről a lehetőségről álmodozott.

A német sajtóhírek igaznak bizonyultak, és kedden reggel az RB lipcsei bejelentette Julian Nagelsmann Július 1. óta vezeti a Bayern München csapatát. A szakember így két szezont tölt a lipcseieknél, és 33 évesen megkapja a legsikeresebb német klub kispadját.

Mivel Hansi Flick jövője bizonytalanná vált a Bayernnél, és Nagelsmann azóta képben van. Flick, akinek csodálatos idénye volt a Münchennél, szembesült a menedzsmenttel, amikor a csapat 2011 nélkül nélküle döntött. Jerome Boateng sors. A vezetőedző számára ez volt az utolsó csepp a pohárban, és ezt elmondta a menedzsereknek Hasan Salihamidzic a sportigazgató döntéseinek ismeretében nem akarja meghosszabbítani a nyáron lejáró szerződését. Egyébként Németországban a nyári Európa-bajnokság után lemondásra kész tényként kezelik Joachim Löw a válogatott utódja.

Flick szinte mindent elnyert, amit csak tudott a Bayern Münchennel. Niko Kovac 2019 novemberében vezetése után előléptették, első szezonjában megháromszorozódott, majd jött az európai és a német szuperkupa, valamint a világbajnoki cím. Ezt mindenesetre nem lehet eltúlozni, és ebben az idényben ráadásul “csak” a bajnoki cím védelme lesz – három fordulóval a döntő előtt, hét ponttal megelőzve a Bayern Münchent.

Mivel a legerősebb német klub, nem szokatlan, hogy a Bayern a közelmúltban még a riválisokkal együtt is először nézett körül a hazai piacon Robert Lewandowski (Dortmund) és Leon Goretzka (Schalke) is a bajorokhoz jött, hogy csak két alapembert említsen. RB Leipzig után Dayot Upamecano már eladta a Bayernnek, nem akarta engedni az edzőt. A jelentések szerint a klub tulajdonosa,

Dietrich Mateschitz személyesen telefonált az ellenfélnek, hogy az edzője sehova se menjen. Nagelsmann gyermekkora óta azonban nem számított az ellenfél rajongására.

Nagelsmann München közelében nőtt fel, egy Landsberg nevű városban, ahol mindenki a Bayern felé nyomult. Ezzel a klubbal aludt, felébredt, és amikor felébredt, arról álmodozott, hogy egyszer bajor játékos lesz. Ez végül nem történt meg, 1860-ban csak a müncheni és az augsburgi másodcsapatokban játszhatott, mielőtt meniszkusz sérülések miatt húszévesen feladta szakmai karrierjét, és edző lett.

Ma már tudjuk, hogy hiába lett fantasztikus edző, csak 33 éves. Thomas Tuchel alatt kiterjesztette szárnyait Augsburgban, majd 1860-ban egy rövid müncheni kitérő után Hoffenheimbe költözött, ahol az U17-es csapattól a felnőtt ranglétrára költözött, ami a történelem során először szerepelt a Bajnokok Ligájában. Így elkerülhető lenne a Red Bull égisze alatt álló lipcsei klub hírekre nyitott, fiatal tehetségekre kíváncsi edzője is.

Noha sikerült egyenrangú partnere lenni a Bayern és a Lipcse között, nem akarta kihagyni a lehetőséget, hogy csatlakozzon szeretett klubjához. Meglepő módon korábban már világossá tette, hogy a Bayern rajongója, és hogy az álma, hogy egyszer csatlakozzon a klubhoz, az volt.

Nagyon boldog vagyok, de ha valaha is lenne alkalmam dolgozni az FC Bayernnél, még boldogabb lennék

Nagelsmann elmondta 2017-ben.

Tehát csak elütötte Mateschitz-et, hogy azt mondja, le akarja szerződtetni a Bayern Münchent. Kérése nyitott fülekre talált, RB Leipzig felvette a kapcsolatot a riválissal és

körülbelül húszmillió eurós világrekord összegben állapodtak meg – 5 millió évvel ezelőtt fizettek érte Hoffenheimnek. Eddig a tipp André Villas-Boas fogvatartott, akiért a Chelsea még 15 milliót sem bánt 2011-ben.

2021-ben azonban nem Nagelsmann az egyetlen edző, akit pénzért költöztetnek a német klubok:

• Marco Rose 5 millió euróba került a Borussia Dortmund,
  • Hütter Adi Mönchengladbachnál lecseréli 7,5 millió euróért,
  • és Mainz 1,6 milliót fizetett Lieferingnek Bo Svensson számára.

Ezért a Bayern Münchent nem lehet azzal vádolni, hogy új kellemetlen trendet indított el. A klub korábban habozott Jürgen Klopp esetleges szerződésében 2008-ban, majd 2010-ben megszabadult Thomas Tucheltől, de 2021-ben nem akart hiányozni egy újabb feltörekvő fiatal szakembertől.

Sokan a Nagelsmannt okolták a könnyebb út választásáért, a Bayernért való igazolásért, a regnáló bajnok pedig hagyományosan kritikával sújtotta a riválisok megszüntetését és kirablását. Ez örökre vitatéma lesz a Bundesligában, de a keddi bejelentésnek sem szabad lebecsülnie a vállalkozás érzelmi tartalmát.

Még három forduló van hátra az idei Bundesligából, a Bayern München győzelemre van a bajnoki címtől, az RB Leipzig pedig sikeres távolság a második helytől. A következő szezonban a lipcsei csapat ismét megpróbálja megdönteni a Nagelsmann vezette Bayernt, aki 33 év várakozás után Münchenben tölti életét.