Csak a radikális változások segíthetik a milliárdos Veszprém csapatát

Az előzetes várakozásokhoz képest a Telekom Veszprém Európa legnagyobb költségvetéssel rendelkező férfi kézilabdacsapata nem jutott be a Bajnokok Ligájában a Final Fourba, és a magyar döntőt kettős vereséggel veszítette el a Mol-Pick Szegedtől. David Davis edzőt már elbocsátották, Nagy László sportigazgató azonban gyökeres strukturális és személyes változásokat ígért. Ez 2020-21-ben történt.

A tavalyi bajnoki kézilabda-idény után, amelyet egy járvány szakított meg, a 2020-21-es torna bombabemutatókat is kínált. A nőknél a favorit Győri ETO elveszítette az aranyérmet az FTC ellen egy rettenetesen gyenge mérkőzésen a népszerű parkban, míg a férfiaknál a Veszprém a szezon végéig összeomlott, a Szeged pedig megérdemelten nyerte a bajnoki döntőt. kettős győzelem.

Szeged teljesítményét azért is érdemes dicsérni, mert Juan Carlos lelkész Emberfeletti munkát végez 2013 óta. Bár nem mindenki ért egyet azzal, hogy a klubban komoly játékosok mozognak évadról szezonra, de egy spanyol szakember lelkesedése egyre nagyobb kihívást igényelhet, hogy a csapatok folyamatos építése .

Ennek azonban megvan a maga szépsége is, hiszen a szegediek megnyerték az EHF-kupát (2013-14), a Magyar Kupát (2018-19) és most két aranyérmet nyertek a bajnokságban (2017-18, 2020-21).

Igaz, a nagy álom, a Bajnokok Ligája, a nagy álom, a kölni Final Four még nem jött össze újra, így a következő nagy lépés az lehet, hogy a negyedik döntőben eddig három fellépés után végre megnyerjük a negyediket.

Boldog ünnepet a nehéz szezon végén

A 2020-21-es szezon azonban nem úgy indult, hogy ittasan múljon Szegeden, a csapatot ezen felül koronavírus érte, ezért több Bajnokok Ligája-mérkőzést el kellett halasztani, hármat végül nem játszhattak, így ők csak a hatodik helyen végzett a csoportban.

De nagy volt a káosz a bajnokságban is, mert novemberben Csurgó 33-30-ra, majd december közepén a Veszprém 36-24 (!) Győzelmet aratott az edzőteremben Újszeged. De még a március 21-i veszprémi összecsapáson is több juniorral emelkedett a Szeged (ehhez képest a 27–23-as vereség remek eredmény volt), mert Luke Stepancic, Nik Henigman és Bánhidi Bence sérülés, Bodó Richárd, Bogdan Radivojevic, Joan Canellas, Martin Stranovsky és Rosta Miklós betegség miatt hiányzott.

Ezzel eldőlt, hogy a csapat az idegenbeli bajnoki döntő visszavágója ellen küzd. Miután korán feladta a BL-t a Kiel ellen, igazán nagy baj volt, hogy tavasz végére felkészítette Pastor mestert a két nagy szurkolóra.

És sikerült is, a csapat hazai pályán 31–28-ra, idegenben 37–36-ra nyert és története negyedik bajnoki címét szerezte meg.

Ha ma nem tudjuk, soha nem fogunk tudni örülni. Nagyon nehéz évem volt. Nagyon jól játszottam kézilabdában, megérdemeltem ezt az aranyat

– mondta Juan Carlos Pastor az M4 Sport kamera előtt. És Bánhidi Bence ezt mondta, ez a csapat diadala volt, és szerinte új korszak kezdődhet Szegeden.

Vasvári Tamás / MTI

A 2018-as szezont megismételték

Ami egyrészt öröm volt, másrészt további csalódás: a Veszprém az elmúlt három évben másodszor esett össze a szezon végéig, és majdnem pontosan ugyanúgy.

Amikor 2017-ben Ljubomir Vranjes átvette a csapat vezetését, igazi megújulást ígért, de annyira lemaradt, hogy Veszprém kiesett a BL Skjern elleni nyolcaddöntőjében (évek óta nem volt példa ilyen hibára), majd a bajnoki döntőben megbukott. 2018 tavaszán, a két mérkőzés során soha nem szerezte meg a végső győzelmet. Vranjes idejében már voltak meglepő bizonyítékok, René Toft la Hansen jobb beállítások is voltak a keretben, de William Accambray és Kentin Mahé és nem is tűnt abszolút kötelező lehetőségnek.

A következő szezon elején néhány pofon után Vranjes átvette a magáét, és elérte a helyét. David Davis és az első hat mérkőzéséből négyet elveszített – kettőt a BL-ben, kettőt a Szeged és a Tatabánya elleni bajnokságban. De a rajongók megbocsátottak neki, mert még mindig jobb volt valami újban reménykedni, mint a Vranjes-korszak zümmögését felnyögni. Panaszra nem lehetett oka, a csapat végül bajnok lett és bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Vardar 27–24-re kikapott.

Veszprém összeomlott

A múlt évad lehetett a valódi méret, de a járvány közbeszólt, így csak azt a csapatot láthattam, amely hibátlan a bajnokságban, és a Bajnokok Ligájában második lett – utóbbi a Final Four decemberi elhalasztását jelentette.

A nyári transzferek óta senki sem esett el, Rodrigo Corrales el kellett jutnia a kapuhoz, Ligetvári Patrick Viszont egyre több játéklehetőségünk volt Danyiil Siskarjov és Nyikolaj Markussen Maga Davis csak addig tud mondani semmit szerződésének jogszerűségéről Jorge Maqueda meglepően kevés lehetőséget kínált tavasszal.

Az új szezonban azonban a kocsi mindenképp ment, bár a hazai, az Aalborg, a decemberi BL-döntő “tavalyi” váratlan veresége után a BL két kudarccal és egy negyedik hellyel zárult, de semmi nem utalt arra, hogy a tavasz probléma lehet. A nagy rivális oda-vissza legyőzte a Szegedet az NB I-ben, amely sok jót ígért a bajnoki döntőhöz, de a legalacsonyabb pont a legrosszabbul jött: a Nantes nem okozhatott problémát, de a franciák 32-28 siker után elmentek Magyarországon csak 32-30-ra jöttek ki és továbbjutottak.

Ami akkoriban a legszembetűnőbb volt, a lövés impotenciája megismétlődött a bajnoki döntőben. Vuko Borozan adatvédelmi kérdései a hírek szerint nyílt titok, Montenegró még a két összecsapáson sem terepet adott, Markussen az utolsó visszavágón csak két percet kapott, az egyiptomi Jahja Omar és a szezon talán két legrosszabb meccsét játszotta.

A lazább és sokkal taktikusabb Szegednek az első meccsen több ereje volt, a másodikban pedig tíz gól fölött lőtt, a veszprémieknek csak három. Bánhidi piros lapja miatt azonban mindent fordításra adtak, de a csapat nem tudta használni.

Chema Rodríguez készül?

Hétfőn a klub azt is bejelentette, hogy “az idei szezon kudarca miatt azonnali hatállyal menesztik David Davis vezetőedzőt”.

Később beszélt Nagy László a sportigazgató, aki írt, mindenkit biztosíthat arról, hogy a közeljövőben radikális strukturális és személyi változások várhatók a csapatház körül.

Hogy mi fedezi a július 1. után ígért részleteket, azt csak találgatni lehet. Az egyik fő kérdés az, hogy Vranjes bukik-e Eklemovics Nikola a sportigazgatónak is mennie kellett, Nagy megmarad-e posztján, vagy beilleszkedik a szövetségben és a férfi válogatottban betöltött szerepébe?

Ki lehet az edző? L’Equipe szerint spanyol Chema Rodríguez tűnik a legalkalmasabb utódnak, korábban öt évig játszott Veszprémben (2012-2017), és 2019-től Gulyás István segíti a szövetségi kapitányt a magyar válogatott munkájában. Bár jelenleg a Benficához szerződött, a pénz nem lehet kérdés.

Ha lehet hinni a Blikk nyilatkozatának, akkor a Veszprém mintegy 11 millió euróval (3,8 milliárd forinttal) gazdálkodik, állítólag az egész kontinensen több pénzt tartana csak a francia Paris Saint-Germain, Szeged ennek a pénznek csak a felét dolgozik .

Ennek fényében az idei szezon valóban jó esés.

Ahol a futball elméje és szíve találkozik!

s24 logo dt

A legjobbak közül választott írások.

Minden hónapban legalább 24 kiváló minőségű tartalom havi 990 forintért. Próbálja ki 490 forintért az első hónapban!

Amint azt csapatunk összetétele ígérte, a szövegek sokféle műfajban és témában fognak megjelenni: lesznek elemzések, interjúk, rövid prózák, jelentések, hazai és nemzetközi témák, adatok és cikkek vélemények alapján.

Maradjon nálunk minél többen, hogy együtt modellezhessük és felépítsük az új magyar futballmagazint, amely az írások színvonalával és egyediségével akar kitűnni! Iratkozzon fel, olvasson, kövessen minket, vitázzon velünk, adjon ötleteket! Üdvözöljük mindenkit ebben a közösségben, akik számára a futball csak játék, és mindenki számára, akinek a futball több, mint játék.

PRÓBÁLD KI!