Bordeaux színes – három évtizedes futballélmény a mai szemmel

Mindenkinek megvan a saját futball klasszikusa, még ha nem is sokan tudják ugyanezt gondolni. Számomra például érdekes, hogy mennyire öregedett meg, vagyis milyen élmény az, hogy három évtizede átgondoltam a bordeaux-i párharcot Tigigan-nal és Scifóval a mindig masszív szovjet sztárcsapattal, a dnyipropetrovszki Dnyeperrel.

A történelem

Még a koronavírus-járvány első hulláma alatt is népszerűvé vált a footballia.net nevű oldal, amely öntudatlanul teljesen régi futballmeccseket tartalmazott. Abban az időben azonban a futball teljesen leállt, így különösen sok embert elkapott a nosztalgia, és ez a “jó szokás” az élet folytatása után is fennmaradt. Mivel a most véget érő, üres lelátókkal rendelkező futballszezon nem volt nagy élmény, így jó, ha évtizedekkel ezelőtt “normális” hangulatú mérkőzéseken jól éreztük magunkat. Így sikerült átélnem a vb és más legendás mérkőzések régi klasszikusait egészen a 32 és fél évvel ezelőtti kupameccsig, amely a saját futballmitológiámba lépett be, mint az eddigi legnagyobb futballélmények közül. Egy meccsre a Girondins Bordeaux-Dnyeper Dnepropetrovsk UEFA-kupa. (Egyébként a YouTube-on van, alább megnézheted.) Furcsán hangozhat, de elmagyarázom.