Betlehemi Dávid: “Van ötvennyolc fontom, de százat számlálok”

A magyar váltó a harmadik helyet szerezte meg az 5 km-es nyíltvízi úszók csapatában szombaton a budapesti vizes Európa-bajnokságon. Az aranyérem a hat tulajdonos olasz négyese lett, mindegyik két női és két férfi úszóból állt.

A Rohács Réka és Betlehemi Dávid a női 10 km-es ezüstérem mellett, Olasz Anna a két rövidebb férfi pedig negyedik és ötödik lett a versenyen Rasovszky Kristóf Rohács a negyedik felvonulást a Lupa-tavon folytatott küzdelemben kezdte, az 1250 méteres szakaszon hatodikként ért célba. A vízben és ugyanabban a helyzetben az olaszok helyettesítették, ám bolhákkal eljutott a változásig, ahonnan a 17 éves Betlehem Dávid, a mezőny legfiatalabbja indult a magyar csapat harmadik tagjaként. Remekül teljesített, ezzel a harmadik helyre hozta a magyar váltót, amelynek utolsó embere, Rasovszky hatalmas csatát vívott német és francia vetélytársaival az éremért, míg az utolsó olasz úszó már jelentéktelen előnnyel vezetett a trióval szemben. Végül öt tizedmásodperccel lemaradva Rasovszky német riválisától, de két tizeddel megelőzve a franciát, a harmadik helyen végzett.

Ez a budapesti Európa-bajnokságon a magyar vízicsapás harmadik érme, miután az olasz Anna ezüst az olimpiai nyíltvízi távon, 10 kilométeren, és a szinkronúszó csapat bronzérme a szombati csúcsponton.

Miután elnyerte a bronzérmet, Rohács Réka elmondta, hogy reggel már nagyon izgatott volt, mert tudtam, hogy ez jó csere lehet. “Sokat motiváltuk egymást, és sikerült megtenni, amit akartunk. Elég energiát fordítunk az úszásra, majd a tapsra. Szerintem mindenki ki volt téve önmagának, tökéletes váltás volt! ”

Olasz Anna szerint mindenki azt hozta, amire számítottak, amit megbeszéltek. “Fantasztikus érzés otthon érmet szerezni. Sokkal jobban izgultam, amikor nem úsztam, talán ez nekem is hangzik, mert szépen elakadtam. Holnap huszonötig masszírozni kell a vádat, de most már mindegy, mert leírhatatlanul jó érzés úgy végezni, mint egy érmét a számlán.

A mindössze 17 éves betlehemi Dávid hiányolta a rajongókat. “Teljesen más lett volna ezt megtapasztalni a családommal és a barátaimmal. De az ötlet az, hogy jó cserét folytattunk, nagyon jó csapat és egy Rasovsky volt! Paltrinierivel kicsit beszélgettünk, ez nagyszerű példa, de jó néha megcsípni, mert ötvennyolc kilogramm vagyok, de száz vagyok a vízben “- szólt közbe Rasovszky Kristóf:” Megmutatta nekem a csodát fegyver! ”

Rasovszky hozzátette, hogy ez a váltás csak jövőre lesz jobb. “A gyermek további tíz centiméterrel megnő, és tíz másodperccel gyorsabban úszik, ami azt jelenti, hogy máris a világbajnokság aranyáért indulunk. Nem láttam semmi konkrétat a végén, lehajtott fejjel úsztam, tudtam, hogy közel lesz Florain (Wellbrock) a leggyorsabb közülünk, de azt is láttam, hogy nincs előttem, szóval Most nyúltam a panel felé, örülök, hogy megtettem. “

Víz-Eb, nyílt vízi úszás, 5 km-es csapatverseny

1, Olaszország (Rachele Bruni, Giulia Gabbrielleschi, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza) 54: 09.0 perc