Bemutatkozott az “európai futball csúcsáról” érkezett Szabics Imre

A Fehérvár FC-nek péntek reggel új edzője volt Ausztriából, Szabics Imre bevezető sajtótájékoztató. Két volt nemzeti kollégájával, Juhász Rolanddal és Torghelle Sándorral további hármas edző vasárnap a Kisvárda elleni bajnokságban ülnek először együtt a kispadon. Nincs könnyű dolguk, hiszen az elmúlt hetekben Szabics az osztrák válogatottal dolgozott együtt a vb-selejtezőkön, hiszen Fehérváron kilenc olyan játékos van, aki szintén a felnőtt válogatott vagy az U21-es válogatott mérkőzése miatt távozott.

Így Szabics április 1-jén, csütörtökön tartott első edzésén a csapat csupán harmadával tudott együtt dolgozni. Így:

A második harmad péntek délután edzésre érkezik, míg a Fehérvár FC szombaton lesz először a pályán. Vagy a 40 éves játékosnak egy napja és egy edzése lesz a Kisvárda elleni vasárnapi bajnokság előtt.

A pénteki sajtótájékoztatón Szabics Imre elmondta, hogy szerinte a magyar futball fejlődése azt mutatja:

Sikerült hazahozniuk az európai futball csúcsáról, mert sikerült elcsábítaniuk egy Európa-bajnokságra készülő válogatott pályaedzőjét.

Nyilvánvalóan relatív, hogy Ausztria válogatottja mennyire az európai futball csúcsa, e tekintetben most ne is indítsunk vitát. A lényeg az, hogy az egykori nagyszerű csatár, aki a magyar válogatottban 36 meccsen 13 gólt szerzett, egy ilyen jövőt emelt ki a pénteki sajtótájékoztatón:

• “A rövid távú célokra összpontosítunk, hogy nyárra sikeresek legyünk.”
  • “A keret megvan, van magabiztosságunk, minden hátralévő meccset meg akarunk nyerni.”
  • “Fejlődik a munkamegosztás, de Torghelle-t felelősségre kívánjuk vonni a támadásokért, míg Juhász lesz a felelős a védelemért, én pedig egyesítem a kettőt.”
  • “A reális cél az, hogy csapatunk nyáron ütni tudjon, versenyben lehessen a Fradival és három év alatt legalább egyszer megnyerje a bajnokságot.”

Szabics Imre a bajnokságban április 1-től harmadik helyen álló MOL Fehérvár FC vezetőedzője volt, szerződése 2024. június 30-ig érvényes. 17 évesen profi futballistaként kezdte a Ferencváros csapatát, majd a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában az osztrák Sturm Grazzal. Németországban játszott a VfB Stuttgartban, Kölnben, Mainzban és az Augsburgban, majd karrierje utolsó négy szezonját ismét a Sturm Graznál töltötte.

Nyugdíjazása után 2017 végéig Sturm játékosmegfigyelőként dolgozott, míg 2014-15-ben Dárdai Pál Ezen felül a magyar válogatott tagja volt. Később Sturm Graz, majd az osztrák válogatott edzője volt.