Bár a láthatatlan ellenség miatt a japán közönség hangulata rossz, a NOB optimista

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bízik abban, hogy a japán emberek helyzete hamarosan megváltozik, és támogatni fogja a tokiói játékok szervezését – írta az MTI.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az ázsiai sziget lakosságának 70 százaléka azt szeretné, ha a koronavírus-járvány miatt a július 23-án kezdődő nyári olimpiát ismét törölnék vagy elnapolnák. John Coates, a CIO tokiói játékainak koordinációs igazgatója szerdán elmondta, hogy a hangulat megváltozik, amikor az emberek megértik, hogy milyen hangsúlyt fektettek a fertőzés kockázatának minimalizálására.

Száz nappal a nyitás előtt tartott sajtótájékoztatón Coates azt is elmondta, hogy a japán sport sikere hozzájárulhat a változásokhoz, különös hangsúlyt fektetve Macujama Hideki A vasárnapi történelmi diadal az idei első nagy golfversenyen, a US Masters-en.

A sportvezető úgy véli, hogy van még idő meggyőzni az embereket arról, hogy az ilyen típusú feladat nem ismeretlen a bizottság előtt, volt erre példa.

Amikor az emberek tudják a részleteket, biztos vagyok benne, hogy hozzáállásuk megváltozik. A helyzet még a sydneyi olimpia előtt sem volt biztató, de amikor elértük a 100 napot, a helyzet megváltozott.

– mondta Coates.

A japánok negatív hozzáállása sem meglepő, mert már az országban a járvány negyedik hullámával küzdenek. A kormány pedig hétfőn sürgősségi intézkedéseket hozott az újabb hullám csökkentésére.

Koike JurikoTokió kormányzója szerdai főbeszédében a pandémia világra gyakorolt ​​negatív hatásáról beszélt, mivel szerinte a “láthatatlan ellenség” elleni harc komoly megpróbáltatás az emberiség számára, mégis elhatározta, hogy sikeres játékokat szervez.

Az már biztos, hogy a tokiói olimpia eltér a korábbiaktól, mert a járvány nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be, a külföldi nézők nem vehetnek részt, a szervezők drasztikusan csökkentették a vendégek számát a tervezetthez képest, ill. sportolók és más tisztviselők. A családtagok sem léphetnek be az országba. Mindezek mellett a résztvevő versenyzők nem mozoghatnak szabadon a fővárosban, a nyertesek nem mehetnek a belvárosba ünnepelni.

Coates kérdésre válaszolva ismét elmondta, hogy a nehézségek ellenére a játékok lemondása nincs napirenden, és szerinte nem is lesz.“Tudom, hogy a japán szervezők nem számítanak a lemondásra. Tervezzük a legrosszabb esetet, és úgy gondoljuk, hogy a biztonsági intézkedések megismerése növeli a társadalmi támogatást is ”- mondta John Coates.